Ο νέος ψυχρός πόλεμος δεν διαδραματίζεται πάνω από έναν τοίχο που χωρίζει μια ήπειρο, αλλά στις τσέπες εκατομμυρίων Αμερικανών.

Μια ακρόαση στο Κογκρέσο που επικεντρώθηκε στη δημοφιλή εφαρμογή βίντεο TikTok την Πέμπτη, έγινε η τελευταία σε μια σειρά αντιδικιών μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

TikTok: «Δύσκολες ώρες» για τον CEO του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης στο Κογκρέσο

Ιδεολογική πρόκληση

Μια πεντάωρη «ανάκριση»του Διευθύνοντος Συμβούλου της TikTok, Shou Chew, υπογράμμισε επίσης πώς η Κίνα αντιμετωπίζεται όλο και περισσότερο όχι μόνο ως αυξανόμενη απειλή για την ασφάλεια και την οικονομική κυριαρχία των ΗΠΑ, αλλά και ως ιδεολογική πρόκληση – αντίθετη με τις αξίες και τον τρόπο ζωής της Αμερικής, όπως αναφέρει το CNN.

Η πιθανότητα η κινεζικής ιδιοκτησίας πλατφόρμα -η οποία έχει 150 εκατομμύρια χρήστες μηνιαίως στις ΗΠΑ- να μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα για τη συλλογή πληροφοριών για εκατομμύρια Αμερικανούς, αναφέρθηκε επανειλημμένα από νομοθέτες και των δύο παρατάξεων στο Κογκρέσο.

Τα μέλη απασχολήθηκαν επίσης με την πιθανότητα ότι τα νέα, αναπτυσσόμενα αμερικανικά μυαλά θα μπορούσαν να διαμορφωθούν από έναν χείμαρρο περιεχομένου ή πληροφοριών κινεζικής παραγωγής που θα μπορούσαν να καταστείλουν τις αρχές των ΗΠΑ για πολιτική ελευθερία και ανθρώπινα δικαιώματα ή να δημιουργήσουν σύγχυση ή ψευδείς αφηγήσεις για την αμερικανική εξωτερική πολιτική.

«Μεγαλύτερη χειραγώγηση»

Τέτοια επιχειρήματα συμπυκνώθηκαν από την βουλευτή των Ρεπουμπλικανών της πολιτείας της Ουάσιγκτον, Cathy McMorris Rodgers, η οποία προεδρεύει της Επιτροπής Ενέργειας και Εμπορίου της Βουλής και έδωσε τον τόνο για την ακρόαση.

«Δεν πιστεύουμε ότι το TikTok θα ενστερνιστεί ποτέ τις αμερικανικές αξίες – αξίες για την ελευθερία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την καινοτομία», είπε η Rodgers στον Chew. «Η TikTok έχει επανειλημμένα επιλέξει τον δρόμο για περισσότερο έλεγχο, περισσότερη επιτήρηση και μεγαλύτερη χειραγώγηση».

«Κίνδυνος εθνικής ασφάλειας»

Η Rodgers δεν ήταν το μόνο κυβερνητικό πρόσωπο που εξέφρασε βαθιά καχυποψία για το TikTok την Πέμπτη. Ο υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken τροφοδότησε τις εικασίες ότι ο χρόνος μπορεί να τελειώσει για την εφαρμογή, η οποία είναι αγαπητή σε εκατομμύρια Αμερικανούς εφήβους, αλλά είναι ήδη απαγορευμένη στα τηλέφωνα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και σε άλλες επίσημες συσκευές αλλού στη Δύση. 

Ο Blinken είπε ότι πίστευε ότι το TikTok αποτελούσε κίνδυνο εθνικής ασφάλειας και θα έπρεπε «να τερματιστεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο», ενώ πρόσθεσε, «υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι για να γίνει αυτό». Και ο πρόεδρος της Βουλής Kevin McCarthy υποστήριξε τη νομοθεσία για την αποτελεσματική απαγόρευση του TikTok στις ΗΠΑ. «Δεν ξέρω αν πρέπει να δώσουμε στον πρόεδρο την εξουσία. Νομίζω ότι ίσως μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας και θα το αφήσω να λειτουργήσει στη Βουλή», είπε ο Ρεπουμπλικανός από την Καλιφόρνια στον Manu Raju του CNN.

Διενέξεων συνέχεια

Η ακρόαση ήταν η πιο πρόσφατη  διαμάχη, σε μια σειρά γεγονότων που έκαναν την σύγκρουση μεταξύ της υπάρχουσας υπερδύναμης, των Ηνωμένων Πολιτειών, και της ανερχόμενης, της Κίνας, απτή πραγματικότητα για εκατομμύρια Αμερικανούς. Περιλαμβάνουν το «σήριαλ»με το κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι που περιπλανιόταν στον ουρανό των ΗΠΑ τον Φεβρουάριο πριν καταρριφθεί από αμερικανικά τζετ.

Και μόλις αυτή την εβδομάδα, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζιπίνγκ ταξίδεψε στη Μόσχα για να προσφέρει νομιμότητα στον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, αφού κατηγορήθηκε για εγκλήματα πολέμου από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Ο Σι δεν άφησε καμία αμφιβολία ότι ο σκοπός του είναι να αμφισβητήσει το διεθνές σύστημα υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που ίσχυε από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, λέγοντας ότι η Κίνα είναι έτοιμη να «φυλάξει την παγκόσμια τάξη».

Η αντίδραση της Κίνας

Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας δήλωσε ώρες πριν από την ακρόαση ότι θα αντιταχθεί σθεναρά σε οποιαδήποτε προσπάθεια των ΗΠΑ να αναγκάσουν την κινεζική μητρική εταιρεία του TikTok, ByteDance, να πουλήσει την εφαρμογή σε αμερικανική εταιρεία, προειδοποιώντας ότι μια τέτοια κίνηση θα εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη βιωσιμότητα των κινεζικών και άλλες ξένων εταιρειώνπου επενδύουν στην οικονομία των ΗΠΑ. Η δήλωση απλώς ενίσχυσε την πεποίθηση πολλών Αμερικανών νομοθετών ότι το TikTok απέχει πολύ από το να είναι ανεξάρτητο και υπογράμμισε τις αμφιβολίες τους σχετικά με τους ισχυρισμούς του Chew ότι οι πρακτικές συλλογής δεδομένων του είναι παρόμοιες με αυτές που χρησιμοποιούνται από πολλές αμερικανικές εταιρείες διαδικτύου.

Η αποστολή του Chew στο Capitol Hill την Πέμπτη ήταν να πείσει τους νομοθέτες ότι το TikTok είναι ανεξάρτητο από τον έλεγχο της κινεζικής κυβέρνησης και να δείξει πώς η εταιρεία προσπάθησε να αποδείξει ότι προστατεύει τα δεδομένα των Αμερικανών χρηστών μέσω μιας πρωτοβουλίας που χρησιμοποιεί διακομιστές ΗΠΑ, γνωστούς ως Project Texas. Το ότι απέτυχε τόσο ξεκάθαρα να το πράξει, οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στο ότι οι περισσότεροι από τους νομοθέτες φαινόταν ότι είχαν προαποφασίσει για το θέμα εδώ και πολύ καιρό.

Ο βουλευτής των ρεπουμπλικανών του Ουισκόνσιν, Mike Gallagher, πρόεδρος της νέας επιτροπής της Βουλής για την Κίνα, δήλωσε στο CNN Primetime την Πέμπτη ότι το βασικό ζήτημα δεν ήταν πού ήταν αποθηκευμένα τα δεδομένα των χρηστών των ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι το βασικό πρόβλημα με το TikTok είναι ότι «μπορεί να διαδώσουν παραπληροφόρηση, να επηρεάσουν τις ειδήσεις που βλέπουν οι Αμερικανοί, να επηρεάσουν τις μελλοντικές εκλογές».

Δεν πείθονται οι ΗΠΑ

Η ουσία της δυσπιστίας της Ουάσιγκτον σχετικά με την ικανότητα του TikTok να προστατεύει τα δεδομένα αντικατοπτρίζεται σε επανειλημμένες ανταλλαγές μεταξύ του Chew και της επιτροπής της Βουλής για το Project Texas της εταιρείας, κάτι που, αν μη τι άλλο, φάνηκε να αφήνει τους νομοθέτες πιο δύσπιστους από ό,τι πριν. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο Chew συχνά δεν μπορούσε να διαβεβαιώσει επαρκώς τους νομοθέτες ότι η κινεζική κυβέρνηση δεν θα είχε πρόσβαση στα δεδομένα χρηστών της στο μέλλον, παρόλο που υποστήριξε ότι θα περιέχονταν σε αμερικανικούς διακομιστές σε αμερικανικό έδαφος.

«Δεν έχω δει κανένα στοιχείο ότι η κινεζική κυβέρνηση έχει πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα. δεν μας το έχουν ζητήσει ποτέ, δεν το έχουμε παράσχει», είπε κάποια στιγμή ο CEO του TikTok, με αποτέλεσμα η Δημοκρατική βουλευτής Άννα Έσου από την Καλιφόρνια να παρατηρήσει: «Δεν πιστεύω… ότι είπατε ή κάνατε κάτι για να μας πείσετε».

«Μηχανή προπαγάνδας»

«Το TikTok  είναι μια ισχυρή μηχανή προπαγάνδας. Πρόκειται για μια απίστευτη μηχανή παραπληροφόρησης. Δεν λέω ότι το κάνουν αυτή τη στιγμή, αλλά υπάρχει αυτή η δυνατότητα, εάν ο Πρόεδρος Xi στην Κίνα θέλει με κάποιο τρόπο να εισβάλει στην Ταϊβάν, και ξαφνικά οι άνθρωποι όχι μόνο στην Αμερική αλλά σε όλο τον κόσμο αρχίζουν να βλέπουν βίντεο που ενισχύουν αυτό το μήνυμα, αυτό είναι ένα εργαλείο προπαγάνδας», είπε o Δημοκρατικός γερουσιαστής Μαρκ Γουόρνερ, στο CNN This Morning.

Η στάση των ΗΠΑ θα μπορούσε να οδηγήσει σε βία κατά των Ασιατοαμερικανών

Η εχθρότητα ορισμένων από τους νομοθέτες κατέδειξε πώς η αντιπολίτευση στην Κίνα έχει γίνει μια από τις κυρίαρχες οργανωτικές αρχές της πολιτικής της Ουάσιγκτον και ένα σπάνιο ζήτημα που ενώνει και τα δύο κόμματα. Αλλά ο τόνος ορισμένων ερωτήσεων και η ασέβεια που επιδεικνύεται στον Τσου εξήγησε επίσης γιατί ορισμένες ασιατικές αμερικανικές ομάδες ανησυχούν ότι η σκληρή εχθρότητα προς το Πεκίνο από την Ουάσιγκτον, θα μπορούσε να μεταφραστεί σε περισσότερο εκφοβισμό και βία κατά των Ασιατοαμερικανών σε ολόκληρη τη χώρα.

Ο Τριντό στο πλευρό των ΗΠΑ

Οι διευρυνόμενες ανησυχίες για τις τεράστιες δυνατότητες πληροφοριών της Κίνας είναι ένα όλο και πιο συχνό θέμα στην Ουάσιγκτον – ειδικά σε σχέση με το κατασκοπευτικό δράμα και το TikTok, και επρόκειτο επίσης να επεκταθούν στις συνομιλίες την Παρασκευή μεταξύ του Μπάιντεν και του Καναδού πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό στην Οττάβα.

«Βλέπουμε σταθερά ότι η κινεζική κυβέρνηση χρησιμοποιεί ό,τι εργαλεία μπορεί για να πάρει πληροφορίες, να πάρει δεδομένα που θα είναι επωφελή για τους στόχους της σε όλο τον κόσμο», είπε ο Τριντό στην Paula Newton του CNN σε  συνέντευξη την Πέμπτη. «Και έχουμε δει επίσης ότι οι κινεζικές εταιρείες ή εταιρείες που κατευθύνονται από την Κίνα είναι υπόλογες στο Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας».

Τα σχόλια τουΤριντό υπογραμμίζουν γιατί ο χρόνος του TikTok μπορεί να εξαντλείται στις ΗΠΑ – τουλάχιστον ως μέρος μιας ευρύτερης κινεζικής εταιρείας.

Όπως έδειξε η ακρόαση της Πέμπτης, το TikTok παγιδεύεται σε γεωπολιτικές δυνάμεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας που είναι πολύ μεγαλύτερες ακόμη και από την τεράστια καταναλωτική βάση του και που εγείρουν ερωτήματα που αποδεικνύεται αδύνατο να απαντήσει – τουλάχιστον προς ικανοποίηση του αμερικανικού Κογκρέσου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή