Η Credit Suisse και η UBS είναι μεταξύ των τραπεζών που υπόκεινται σε έλεγχο στο πλαίσιο έρευνας του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, για το εάν επαγγελματίες του χρηματοοικονομικού τομέα βοήθησαν Ρώσους ολιγάρχες να αποφύγουν τις δυτικές κυρώσεις λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Οι δύο ελβετικές τράπεζες συμπεριλήφθηκαν σε ένα πρόσφατο κύμα κλήσεων που απέστειλε η κυβέρνηση των ΗΠΑ, σύμφωνα με τις πηγές. Τα αιτήματα για τις σχετικές κλήσεις στάλθηκαν πριν από την κρίση που έπληξε την Credit Suisse και είχε ως αποτέλεσμα την προτεινόμενη εξαγορά της από τον μεγάλο της αντίπαλο, την UBS.

Credit Suisse: Κανένα πρόβλημα με τη διαγραφή των ομολόγων ΑΤ 1

Οι κλητεύσεις απευθύνθηκαν επίσης σε υπαλλήλους και ορισμένων μεγάλων τραπεζών των ΗΠΑ. Οι έρευνες του υπουργείου Δικαιοσύνης επικεντρώνονται στον εντοπισμό των τραπεζικών υπαλλήλων που αντιμετώπισαν πελάτες υπό κυρώσεις και πώς αυτοί οι πελάτες υποβλήθηκαν σε έλεγχο τα τελευταία αρκετά χρόνια, σύμφωνα με έναν από τους ανθρώπους. Αυτοί οι τραπεζικοί υπάλληλοι και σύμβουλοι ενδέχεται στη συνέχεια να υποβληθούν σε περαιτέρω έρευνα για να διαπιστωθεί εάν παραβίασαν οποιονδήποτε νόμο.

Η Credit Suisse και η UBS αρνήθηκαν να σχολιάσουν την πιο πάνω αποκάλυψη, ενώ η μετοχή της UBS υποχώρησε έως και 7,2% τις πρωινές ώρες της Παρασκευής στο χρηματιστήριο της Ζυρίχης.

Προνομιακές σχέσεις με πλούσιους Ρώσους

Πριν η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία καταλήξει σε διευρυμένες κυρώσεις, η Credit Suisse ήταν γνωστή για την παροχή υπηρεσιών της σε πλούσιους Ρώσους. Στο αποκορύφωμά της, η τράπεζα διαχειριζόταν περισσότερα από 60 δισεκατομμύρια δολάρια για Ρώσους πελάτες, οι οποίοι απέφεραν έσοδα από 500 έως 600 εκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Την περίοδο που διέκοψε τις δραστηριότητές της με μεμονωμένους Ρώσους πελάτες τον περασμένο Μάιο, η Credit Suisse κατείχε περίπου 33 δισεκατομμύρια δολάρια για λογαριασμό τους, 50% περισσότερα από την UBS.

Η έρευνα από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ μπορεί να ωθήσει την UBS να εξετάσει περαιτέρω τη λίστα πελατών του μικρότερου αντιπάλου της μετά την έκτακτη εξαγορά. Η Credit Suisse έχει δει μια σειρά από συνεργασίες της να «σκάνε» τα τελευταία χρόνια, από τον Bill Hwang της Archegos Capital Management μέχρι τον Lex Greensill της ομώνυμης χρηματοοικονομικής εταιρείας του και τον ιδρυτή της Luckin Coffee, Lu Zhengyao.

Η ομάδα ΚleptoCapture

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ εγκαινίασε πέρυσι την ειδική ομάδα με την ονομασία KleptoCapture για να επιβάλει κυρώσεις σε πλούσιους Ρώσους που είναι πολιτικοί σύμμαχοι του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Εκτοτε, η αμερικανική κυβέρνηση έχει κατασχέσει μια σειρά από γιοτ, ιδιωτικά αεροπλάνα και πολυτελή ακίνητα που ανήκαν σε ρώσους πλούσιους και επιχειρηματίες.

Τον περασμένο μήνα, οι ΗΠΑ προχώρησαν σε κατάσχεση κατοικιών στη Νέα Υόρκη, τη Φλόριντα και τα Χάμπτονς που ανήκαν στον ολιγάρχη Βίκτορ Βέκσελμπεργκ.

Ορισμένα άτομα έχουν επίσης κατηγορηθεί ότι βοήθησαν ολιγάρχες να κρύψουν περιουσιακά στοιχεία — ο Βρετανός επιχειρηματίας Graham Bonham-Carter συνελήφθη τον Οκτώβριο με την κατηγορία ότι μετέφερε παράνομα 1 εκατομμύριο δολάρια για να διατηρήσει ακίνητα στις ΗΠΑ για τον δισεκατομμυριούχο Όλεγκ Ντεριπάσκα. Ένας πρώην ανώτερος πράκτορας του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών κατηγορήθηκε επίσης ότι βοήθησε τον Ντεριπάσκα να παραβιάσει τις κυρώσεις τον Ιανουάριο.

Οι τράπεζες μπορεί να αντιμετωπίσουν σοβαρές κυρώσεις για παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων. Η BNP Paribas το 2014 συμφώνησε να πληρώσει σχεδόν 9 δισεκατομμύρια δολάρια μετά την παραδοχή της ενοχής της στις αμερικανικές κατηγορίες για διεκπεραίωση συναλλαγών σε υπό κυρώσεις σουδανικές, ιρανικές και κουβανικές οντότητες. Το 2019, η Standard Chartered Bank συμφώνησε να πληρώσει περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια για να διευθετήσει μια έρευνα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, στην οποία ένας πρώην τραπεζικός υπάλληλος δήλωσε ένοχος για συνωμοσία για παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων στο Ιράν.

Καθώς το σχέδιο διάσωσης της Credit Suisse εμφανίστηκε το Σαββατοκύριακο, η UBS εξέφρασε γενική ανησυχία για την ανάληψη των πιθανών νομικών υποχρεώσεων του αντιπάλου της. Ενώ η ελβετική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα εγγυηθεί έως και 9 δισεκατομμύρια φράγκα (9,8 δισεκατομμύρια δολάρια) σε ζημίες που μπορεί να υποστεί η UBS από τη συμφωνία, ανέφερε ότι η χρηματοδότηση προορίζεται για την εξάλειψη των «δύσκολων στην αξιολόγηση» περιουσιακών στοιχείων.

Η αναπληρώτρια γενική εισαγγελέας των ΗΠΑ Λίζα Μονακό στις αρχές Μαρτίου δήλωσε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης ανταποκρίνεται στο «αβέβαιο γεωπολιτικό περιβάλλον» ενισχύοντας το τμήμα εθνικής ασφάλειας, το οποίο επιβάλλει ποινές για παραβιάσεις των κυρώσεων.

«Το εταιρικό έγκλημα και η εθνική ασφάλεια αλληλεπικαλύπτονται σε βαθμό που δεν έχουμε ξαναδεί, και το τμήμα προετοιμάζεται εκ νέου για να ανταποκριθεί σε αυτήν την πρόκληση», δήλωσε η Μονακό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή