Χαμηλότερες θα είναι οι κρατικές επιδοτήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος τον Απρίλιο σε σχέση με τον Μάρτιο, όπως ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος.

Όπως σημείωσε ο Κώστας Σκρέκας, τη δεδομένη στιγμή οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας βρίσκονται σε πορεία σημαντικής αποκλιμάκωσης, καθώς υπάρχει πτώση στις διεθνείς τιμές φυσικού αερίου. «Μάλιστα, πολλοί πάροχοι ανακοίνωσαν για τον Απρίλιο τιμές που προσεγγίζουν επίπεδα προ ενεργειακής κρίσης», τόνισε.

Δύο αλλαγές στις επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος

Σύμφωνα με τον ίδιο, «τον Απρίλιο, οι καταναλωτές, μετά και τις σημερινές επιδοτήσεις, θα δουν ακόμη ποιο μειωμένους τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, σε σχέση με αυτούς του Μαρτίου».

Πώς διαμορφώνονται οι επιδοτήσεις του Απριλίου

Για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου:

• Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 kWh, η επιδότηση θα είναι 15 ευρώ/MWh. Η κατηγορία αυτή αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.

• Την ίδια επιδότηση θα λάβουν και όσοι έχουν μηνιαία κατανάλωση πάνω από 500 kWh, υπό την προϋπόθεση ότι θα μειώσουν κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωση ενέργειας σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή.

• Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) η επιδότηση ανέρχεται στα 54 ευρώ/MWh, απορροφώντας το σύνολο σχεδόν της αύξησης.

• Για τους αγρότες, η επιδότηση ανέρχεται στα 15 ευρώ/MWh.

Όπως ανέφερε ο υπουργός, η αξία της επιδότησης του ρεύματος για νοικοκυριά και αγρότες τον Απρίλιο ανέρχεται στα 24,4 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικά παραδείγματα και σχεδιαγράμματα

Με βάση τις νέες επιδοτήσεις, το κόστος για την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος διαμορφώνεται ως εξής

Α) Για νοικοκυριό με μέση κατανάλωση 400 KWh ανά μήνα

Βάσει των τρεχουσών τιμών, ένα νοικοκυριό του οποίου η κατανάλωση σε ηλεκτρικό ρεύμα ανέρχεται στις 400 KWh θα καλούταν να πληρώσει 66 ευρώ δίχως επιδότηση.

Με την επιδότηση του Απριλίου το ίδιο νοικοκυριό θα καταβάλει 60 ευρώ, θα υπάρχει δηλαδή μια εξοικονόμηση περί του 11% ή 6 ευρώ.

Β) Για νοικοκυριό με μέση κατανάλωση 700 KWh ανά μήνα

Στην περίπτωση αυτή, το νοικοκυριό απούσης της επιδότησης θα έπρεπε να πληρώσει 115,5 ευρώ.

Κατόπιν της επιδότησης του Απριλίου, το νοικοκυριό θα χρεωθεί με 108 ευρώ, ενώ αν μειώσει την κατανάλωσή του κατά 15%, η μείωση θα είναι ελαφρώς μεγαλύτερη στα 106 ευρώ.

Γ) Για νοικοκυριό με μέση κατανάλωση 1.200 KWh ανά μήνα

Χωρίς επιδότηση, το ποσό της κατανάλωσης για το νοικοκυριό του παραδείγματος θα διαμορφωνόταν στα 198 ευρώ.
Με την επιδότηση το ποσό υποχωρεί στα 190,5 ευρώ. Και σε αυτήν την περίπτωση αν υπάρξει μείωση της κατανάλωσης (η επιπλέον έκπτωση ισχύει για κατανάλωση άνω των 500 KWh), τότε το ποσό αυτό θα είναι ακόμη μικρότερο στα 180 ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια