Σε πολλές και διαφορετικές πτυχές της πολιτικής ζωής της Γερμανίας αντικατοπτρίζονται πλέον οι κόντρες στο εσωτερικό του τρικομματικού κυβερνητικού σχηματισμού. Ακόμα και στο… κτήριο του υπουργείου Οικονομικών.

Σολτς: Αποφύγαμε το σενάριο τρόμου για τη Γερμανία – Τι είπε για Πούτιν

Όπως γράφουν οι Financial Times, εδώ και 25 χρόνια το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας στεγάζεται «σε ένα τεράστιο, ζοφερό κτίριο στο κέντρο του Βερολίνου, το οποίο αποτελούσε τη βάση εξουσίας του Χέρμαν Γκέρινγκ, του ηγέτη των Ναζί και αρχιστράτηγου της Luftwaffe». Οι υπάλληλοι βρίσκουν το μέρος «ανατριχιαστικό» και ήλπιζαν σύντομα να μεταφερθούν σε ένα νέο κτήριο που βρισκόταν υπό σχεδιασμό. Η προοπτική αυτή όμως ματαιώθηκε, πέφτοντας «θύμα μιας κλιμακούμενης διαμάχης για τον προϋπολογισμό που αποσταθεροποιεί τον τρικομματικό συνασπισμό του καγκελάριου Όλαφ Σολτς και φέρνει σε αδιέξοδο τις εργασίες του υπουργικού συμβουλίου».

Το σκηνικό, σύμφωνα με τους FT, έχει ως εξής: Ο Σολτς επιβλέπει την επέκταση της καγκελαρίας, ένα έργο ύψους 777 εκατ. ευρώ που δρομολογήθηκε υπό την προκάτοχό του Άνγκελα Μέρκελ. Ο Λίντνερ δήλωσε αυτόν τον μήνα ότι το σχέδιο της επέκτασης ήταν περιττό, δεδομένου ότι πολλοί άνθρωποι εργάζονται πλέον από το σπίτι. Όταν οι συνεργάτες του Σολτς αντέτειναν ότι και το υπουργείο του Λίντνερ επεκτείνεται, με τεράστιο κόστος για τους Γερμανούς φορολογούμενους, ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι θα θέσει το σχέδιο υπό επανεξέταση.

Ένας δυστυχισμένος γάμος

Όπως σημειώνει το βρετανικό έντυπο, η διαμάχη αυτή είναι ενδεικτική των αυξανόμενων εντάσεων στην τρικομματική κυβέρνηση του Σολτς, που αποτελείται από τους Σοσιαλδημοκράτες, τους Ελεύθερους Δημοκράτες και τους Πράσινους. Πρόκειται για την πρώτη τέτοια τρικομματική συμμαχία στη μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας και οι εντάσεις έχουν αρχίσει να φαίνονται. «Μοιάζει όλο και περισσότερο με έναν δυστυχισμένο γάμο και δεν υπάρχει εύκολη διέξοδο», δήλωσε αξιωματούχος στους FT. Για τον πρώτο χρόνο της ύπαρξής της, οι διαφορές τους καλύφθηκαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αλλά με την επιστροφή μιας επίπλαστης κανονικότητας τώρα, οι εσωτερικές αντιπαλότητες και οι αμοιβαίες αλληλοκατηγορίες υπονομεύουν όλο και περισσότερο την ενότητα του συνασπισμού και απειλούν να σαμποτάρουν τη νομοθετική ατζέντα της κυβέρνησης.

Οι εντάσεις διαχέονται ακόμη και στην ΕΕ. Τον περασμένο μήνα, ο υπουργός Μεταφορών του FDP Φόλκερ Βίσσινγκ μπλόκαρε μια πρωτοβουλία της Ένωσης για την απαγόρευση της πώλησης νέων κινητήρων εσωτερικής καύσης έως το 2035, εξοργίζοντας τους Πράσινους και προκαλώντας αναστάτωση στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Ορισμένοι πλέον πιστεύουν ότι η έχθρα είναι τόσο μεγάλη που θα μπορούσε να προκαλέσει τη διάλυση του συνασπισμού.

Μπρα ντε φερ

Οι βουλευτές λένε ότι τα τρία κόμματα μπλοκάρουν σκόπιμα τις πρωτοβουλίες του άλλου, με περίπου 30 νομοσχέδια να πέφτουν θύματα του εσωτερικού μπρα ντε φερ. «Πάρα πολλά πράγματα βρίσκονται σε ομηρία», δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος. «Δημιουργούνται συνδέσεις μεταξύ πραγμάτων που δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους. Αυτό δημιουργεί ένα μπλοκάρισμα.»

Πάντως ο Steffen Hebestreit, εκπρόσωπος του Σολτς, υποβάθμισε τις συγκρούσεις. «Πρόκειται για τρία κόμματα που δεν πρόκειται ξαφνικά να συμφωνήσουν σε όλα επειδή σχημάτισαν μαζί κυβέρνηση», δήλωσε αυτή την εβδομάδα. «Το σημαντικό είναι ότι υπάρχει έντονη επιθυμία να επιτευχθούν καλές, εποικοδομητικές λύσεις και αυτός είναι σε μεγάλο βαθμό ο στόχος αυτής της κυβέρνησης».

Όπως γράφουν οι Financial Times, οι ελπίδες είναι μεγάλες ότι ορισμένες από τις διαφωνίες μπορούν να επιλυθούν αυτή την Κυριακή σε μια κρίσιμη συνεδρίαση της επιτροπής συνασπισμού, ενός άτυπου οργάνου που συγκεντρώνει ηγέτες κομμάτων, υπουργούς και ανώτερους βουλευτές. Όμως τα προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν είναι πολλά.

Διαφωνούν στην οικονομική πολιτική

Ο Λίντνερ μπλοκάρει ένα σχέδιο ύψους 12 δισ. ευρώ που προωθούν οι Πράσινοι και το SPD για ένα «βασικό επίδομα τέκνων» με στόχο την ανακούφιση της παιδικής φτώχειας. Αντιστέκεται επίσης στις εκκλήσεις να αυξηθούν οι αμυντικές δαπάνες κατά 10 δισ. ευρώ, να αυξηθούν οι φόροι για τους πλούσιους και να καταργηθούν οι «περιβαλλοντικά επιβλαβείς» επιδοτήσεις, όπως τα προνόμια για τα εταιρικά αυτοκίνητα.

Ο Λίντνερ, ο οποίος είναι προσηλωμένος στο «φρένο χρέους» της Γερμανίας, τον συνταγματικό περιορισμό της για νέο δανεισμό που ανεστάλη κατά τη διάρκεια της πανδημίας και επανήλθε φέτος, δήλωσε ότι τα υπουργεία ζήτησαν πρόσθετες δαπάνες συνολικού ύψους 70 δισ. ευρώ. Αυτό, δήλωσε στην τηλεόραση ARD αυτό το μήνα, δείχνει «έλλειψη κατανόησης της δημοσιονομικής πραγματικότητας» που αντιμετωπίζει η Γερμανία. Η κυβέρνηση έχει ένα διαρθρωτικό έλλειμμα που αποκρύφθηκε από τα τεράστια προγράμματα δανεισμού κατά τη διάρκεια της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης, είπε. «Έχουμε ένα τεράστιο πρόβλημα δαπανών», πρόσθεσε. «Έχουμε μια κατάσταση όπου δεν έχουμε τα έσοδα για τις υπάρχουσες κρατικές δαπάνες», πόσο μάλλον για τις πρόσθετες.

Πιέσεις από το εσωτερικό των κομμάτων

Τις εντάσεις υποδαυλίζουν οι πιέσεις στο εσωτερικό των τριών κομμάτων, ιδίως στους Ελεύθερους Δημοκράτες που σημειώνουν χαμηλές επιδόσεις στις δημοσκοπήσεις και έχασαν τις τελευταίες πέντε περιφερειακές εκλογές. Και οι Πράσινοι όμως βρίσκονται επίσης υπό πίεση, βλέποντας ανώτερο βουλευτή των Ελευθέρων Δημοκρατών να συγκρίνει τον υπουργό Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ με τον… Πούτιν.

Ορισμένοι πολιτικοί έχουν επικρίνει τον Σολτς για την αποτυχία του να επιβάλει πειθαρχία στο υπουργικό συμβούλιο. Οι βοηθοί του όμως απαντούν ότι δεν είναι αυτό το στυλ του. Άλλοι, ωστόσο, θα θεωρούσαν καλύτερο ο Σολτς να… κλειδώσει σε ένα δωμάτιο τους υπουργούς του, μέχρι να τα βρουν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Γερμανία: Οι Σύροι πρόσφυγες σε προεκλογική «μέγγενη» – «1.000 ευρώ στο χέρι και δωρεάν πτήση για Συρία»
Επικαιρότητα |

Οι Σύροι πρόσφυγες σε προεκλογική «μέγγενη» - «1.000 ευρώ στο χέρι και δωρεάν πτήση για Συρία»

Παρά την επισφαλή κατάσταση στη μετά Άσαντ Συρία, Δεξιά και Ακροδεξιά στη Γερμανία υπερθεματίζουν προεκλογικά για την άμεση επιστροφή Σύρων προσφύγων, με φόντο την ευρωπαϊκή υποκρισία