«Σήμερα, τιμούμε τον ηρωισμό των Ελλήνων επαναστατών, που πολέμησαν για την ανεξαρτησία τους πριν από περισσότερους από δύο αιώνες και γιορτάζουμε την ιερή ιδέα που πάντα ένωνε τα μεγάλα έθνη μας: ότι “εμείς οι άνθρωποι” έχουμε τη δύναμη να διαμορφώσουμε τη μοίρα μας», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος κήρυξε την 25η Μαρτίου ως Ημέρα Ανεξαρτησίας – Εθνική Ημέρα Εορτασμού της Ελληνικής και Αμερικανικής Δημοκρατίας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, με την ευκαιρία του εορτασμού της 25ης Μαρτίου, που γιορτάζεται και στις Ηνωμένες Πολιτείες με εκδηλώσεις και παρέλαση ομογενών, ανέφερε τα εξής:

«Η ιστορία των κοινών αξιών μας και του κοινού σκοπού μας αρχίζει από την ίδρυση της Αμερικής, όταν η αρχαία αθηναϊκή δημοκρατία βοήθησε στο να εμπνεύσει τους δημιουργούς της δημοκρατίας μας να διαμορφώσουν ένα νέο σύστημα αυτοδιοίκησης.

Μόλις λίγες δεκαετίες αργότερα, το 1821, όταν οι θαρραλέες γυναίκες και άνδρες της Ελλάδας ξεσηκώθηκαν για να κηρύξουν τη δική τους ανεξαρτησία από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, νέοι πατριώτες από τις νεοσύστατες Ηνωμένες Πολιτείες διέσχισαν τον Ατλαντικό για να υποστηρίξουν τον ελληνικό αγώνα για ελευθερία.

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, Έλληνες και Αμερικανοί ενώθηκαν εναντίον των δυνάμεων του φασισμού, κατανοώντας σε βάθος ότι η δημοκρατία αξίζει θυσίες».

«Η συμμαχία μας είναι ισχυρότερη από ποτέ»

Περνώντας στο παρόν, ο Τζο Μπάιντεν τόνισε πως «σήμερα, η συμμαχία μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ είναι ισχυρότερη από ποτέ.

Μαζί, εμβαθύνουμε τη συνεργασία για το κλίμα και την ενέργεια, το εμπόριο και τις επενδύσεις, την αντιμετώπιση της πανδημίας, την ανακούφιση από καταστροφές και πολλά άλλα για να διαμορφώσουμε έναν πιο υγιή, πιο εύπορο και πιο δίκαιο κόσμο.

Μπροστά στη βάναυση επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, η Ελλάδα έδειξε για άλλη μια φορά το ηθικό θάρρος και τις αξίες της – καταδικάζοντας την επιθετικότητα της Ρωσίας και καλωσορίζοντας τους Ουκρανούς πρόσφυγες.

Κάθε γενιά πρέπει να νικήσει τους θανάσιμους εχθρούς της δημοκρατίας και μαζί, θα συνεχίσουμε να δείχνουμε στον κόσμο ότι το σκοτάδι που οδηγεί στην απολυταρχία δεν μπορεί ποτέ να σβήσει τις φλόγες της ελευθερίας.

Καθώς η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες πορεύονται στο μέλλον μαζί, οι οικογενειακοί δεσμοί και οι συνεισφορές των Ελληνοαμερικανών συνεχίζουν να ενισχύουν τη συνεργασία μας σε κάθε βήμα.

Οι Ελληνοαμερικανοί έχουν ηγετικό ρόλο σε κάθε κλάδο και κάθε κοινότητα, βοηθώντας στην οικοδόμηση μιας οικονομίας που λειτουργεί για όλους και εργάζονται για μεγαλύτερη κοινωνική δικαιοσύνη για όλους. Έχω ευλογηθεί με δια βίου φιλίες και πολιτικούς μέντορες στην ελληνοαμερικανική κοινότητα και έχω δει από πρώτο χέρι πώς ο ελληνικός πολιτισμός και οι αξίες εμπλουτίζουν τον κοινωνικό ιστό της Αμερικής μας.

Αυτή την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας, καθώς σηματοδοτεί 202 χρόνια φιλίας μεταξύ της σύγχρονης Ελληνικής Δημοκρατίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, ας δεσμευτούμε εκ νέου να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία από κοινού, υπερασπιζόμενοι τα δικαιώματα, την ισότητα και την αξιοπρέπεια όλων των ανθρώπων.

Εγώ, ο Τζόζεφ Μπάιντεν, πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, δυνάμει της εξουσίας που μου ανατίθεται από το Σύνταγμα και τους νόμους των Ηνωμένων Πολιτειών, διακηρύσσω δια του παρόντος την 25η Μαρτίου 2023, ως ελληνική Ημέρα Ανεξαρτησίας: Εθνική Ημέρα Εορτασμού της Ελληνικής και Αμερικανικής Δημοκρατίας.

Καλώ τον λαό των Ηνωμένων Πολιτειών να τιμήσει αυτή την ημέρα με κατάλληλες τελετές και δραστηριότητες».

Ψήφισμα της Γερουσίας για την ελληνική ανεξαρτησία

Ο Αμερικανός γερουσιαστής, Μπομπ Μενέντεζ, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, μαζί με τον γερουσιαστή John Barrasso, ηγήθηκαν 41 συναδέλφων τους στη Γερουσία στην εισαγωγή ενός δικομματικού ψηφίσματος για τον εορτασμό της 202ης επετείου της ελληνικής Ημέρα Ανεξαρτησίας.

Εκτός από τον εορτασμό του ιστορικού ρόλου της Ελλάδας ως γενέτειρας της δημοκρατίας και της τεράστιας συμβολής της στην παγκόσμια κοινότητα, το δικομματικό ψήφισμα αναγνωρίζει, επίσης, τη δυναμική της διαρκούς εταιρικής σχέσης και φιλίας των Ηνωμένων Πολιτειών με την Ελλάδα.

«Είναι μεγάλη μου τιμή που μαζί με τους συναδέλφους μου παρουσιάζουμε το δικομματικό ψήφισμά μας για τον εορτασμό της 202ης επετείου της Ημέρας της Ελληνικής Ανεξαρτησίας», δήλωσε ο γερουσιαστής Μενέντεζ.

«Σήμερα, όχι μόνο γιορτάζουμε την ιστορία της θερμής φιλίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας, η οποία έχει τις ρίζες της στις κοινές αξίες και το όραμά μας για τον κόσμο, αλλά κοιτάμε το μέλλον, χτίζοντας πάνω σε αυτό το ακλόνητο θεμέλιο την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Ανυπομονώ να συνεχίσω να εργάζομαι με τον ελληνικό λαό και την ελληνοαμερικανική κοινότητα για να ενισχύσουμε τις σχέσεις των εθνών μας και να αντιμετωπίσουμε μαζί τις σημερινές προκλήσεις για την ασφάλεια και την ευημερία μας», προσέθεσε.

Barrasso: «Η σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας βασίζεται σε κοινές αξίες»

«Από τότε που η Ελλάδα κέρδισε την ανεξαρτησία της πριν από 202 χρόνια, παρέμεινε ένας ισχυρός εταίρος και σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε από την πλευρά του ο γερουσιαστής John Barrasso.

«Από την αρχή του αγώνα της Ελλάδας για ανεξαρτησία, οι Αμερικανοί υποστήριξαν και πολέμησαν στο πλευρό του ελληνικού λαού», σημείωσε.

Και κατέληξε τονίζοντας πως «τα δύο έθνη μας συνεχίζουν να προσπαθούν να προωθήσουν τις αρχές της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Η σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας βασίζεται σε κοινές αξίες και ανυπομονούμε να ενισχύσουμε τη συνεργασία και τη φιλία μας τα επόμενα χρόνια».

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα