Τις ελληνικές επιχειρήσεις και τα ποιοτικά προϊόντα τους αναδεικνύει εδώ και πολλά χρόνια η Lidl Ελλάς προωθώντας και ενισχύοντας την προοπτική τους όχι μόνο στην ελληνική αγορά αλλά και σε χώρες, στις οποίες δραστηριοποιείται ο γερμανικός λιανεμπορικός όμιλος.

«Είμαστε εκ των πραγμάτων πρεσβευτές της ελληνικής παραγωγής στον κόσμο» επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Βασιλική Αδαμίδου, διευθύντρια Επικοινωνίας και Εταιρικής Υπευθυνότητας της Lidl Ελλάς.

«Σήμερα συνεργαζόμαστε με περισσότερους από 400 Έλληνες προμηθευτές προϊόντων, ενώ πάνω από το 60% του τζίρου μας προέρχεται από τα δικά τους προϊόντα. Προωθούμε και ενισχύουμε την προοπτική τους όχι μόνο στην ελληνική αγορά αλλά και σε 30 χώρες, στις οποίες δραστηριοποιείται η Lidl, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ. H συνολική αξία της προώθησης αυτής υπερβαίνει τα 180 εκατ. ευρώ» τονίζει.

Επενδύει στην εγχώρια παραγωγή

Την ίδια στιγμή, η εταιρεία επενδύει στην εγχώρια παραγωγή καθώς προμηθεύεται 1.560 κωδικούς προϊόντων από Έλληνες παραγωγούς. Μάλιστα, τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας προέρχονται από αναγνωρισμένους, ποιοτικούς παραγωγούς και ξεχωρίζουν για τις υψηλές διατροφικές προδιαγραφές τους.

Έχοντας ως στόχο την οργανική της ανάπτυξη, η εταιρεία μέχρι σήμερα έχει επενδύσει συνολικά στη χώρα πάνω από 1,4 δισ. ευρώ. Εξάλλου, συνεχίζει να υλοποιεί πρόγραμμα ύψους 100 εκατ. ευρώ στο δίκτυο των καταστημάτων και των αποθηκών της.

Σημειώνεται ότι το δίκτυο της αλυσίδας αποτελείται από 230 σημεία πώλησης στην Ελλάδα και 20 στην Κύπρο. Επιπλέον, έχει ως στόχο να επενδύσει 20 εκατ. ευρώ για την ψηφιοποίηση μέσω της χρήσης ηλεκτρονικής σήμανσης στα ράφια (Electronic Shelf Labelling).

Στόχος είναι να προσφέρει αξιόπιστη και έγκαιρη πληροφόρηση για τα προϊόντα και τις τιμές και να συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος με την εξοικονόμηση 15 τόνων χαρτιού σε βάθος πενταετίας. Σημαντικές είναι και οι άλλες «πράσινες» επενδύσεις. Συγκεκριμένα σε βάθος τετραετίας θα έχει εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά συστήματα σε 22 καταστήματα και 2 αποθήκες ενώ υπολογίζει την εγκατάσταση σταθμών ηλεκτρικής φόρτισης σε 142 καταστήματα στα επόμενα 2 χρόνια.

Η δύναμη των κρητικών προϊόντων

Με την Κρήτη να αποτελεί δυναμική αγορά, κυρίως λόγω του τουρισμού, η Lidl Ελλάς συνεχίζει να επενδύει στην μεγαλόνησο, τόσο διευρύνοντας το δίκτυο καταστημάτων που διαθέτει όσο και τις συνεργασίες της με τοπικούς παραγωγούς. Σημειώνεται ότι το δίκτυο της εταιρείας αποτελείται από 16 σημεία στην Κρήτη εκ των οποίων πέντε στον νομό Ηρακλείου.

Παράλληλα, συνεργάζεται, μεταξύ άλλων, με την Agrocreta, εταιρεία παραγωγής και τυποποίησης αγροτικών προϊόντων, την Kreta Food που παράγει έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανίων και την Αρτοποιία Τσατσάκης. Σύμφωνα με όσα επισημάνθηκαν πρόσφατα στο πλαίσιο επίσκεψης δημοσιογράφων στις εγκαταστάσεις των τριών εταιρειών στην Κρήτη (Χανιά και Ηράκλειο), η συνεργασία με την Lidl Ελλάς είναι καταλυτική κυρίως σε ό,τι αφορά στην περαιτέρω ενίσχυση της εξωστρέφειάς τους.

Στην περίπτωση της Agrocreta, η οποία προμηθεύει την αλυσίδα με αβοκάντο, εκπρόσωποι της εταιρείας ανέφεραν ότι η συνεργασίας με την Lidl στην Ελλάδα της αποφέρει το 30% του κύκλου εργασιών της. Ένα ακόμα 30% προέρχεται από την εξαγωγική δραστηριότητα και το υπόλοιπο αφορά στην ευρύτερη ελληνική αγορά.

Η εταιρεία διαθέτει κωδικούς προϊόντων της σε 15 χώρες του εξωτερικού, μεταξύ των οποίων Γερμανία, Πολωνία, Αυστρία κ.ά. Σε ό,τι αφορά την παραγωγή αβοκάντο στον Νομό Χανίων υπολογίζεται σε έως και 8.000 τόνους ετησίως ενώ η εταιρεία τυποποιεί περίπου 700 τόνους σε ετήσια βάση.

Αύξηση πωλήσεων

Με κρητικό παξιμάδι και κριτσίνια η Αρτοποιία Τσατσάκης αποτελεί πρεσβευτή της μεσογειακής διατροφής και εξάγει, τα προϊόντα της, μέσω της συνεργασίας με την Lidl, σε 28 χώρες. Η εταιρεία παρουσιάζει υψηλό ρυθμό ανάπτυξης με τον τζίρο της να κλείνει πέρυσι στα 12,3 εκατ. ευρώ.

Εφέτος ο τζίρος εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 15 εκατ. ευρώ. Όπως αναφέρθηκε, το 55% των πωλήσεων της Αρτοποιία Τσατσάκης προέρχεται από τη συνεργασία με τη Lidl Ελλάς. Με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της παραγωγικής δυναμικότητας, η εταιρεία υλοποιεί διαρκώς επενδύσεις διαθέτοντας ήδη πέντε γραμμές παραγωγής προϊόντων.

Μέχρι το τέλος του έτους θα προχωρήσει σε ακόμα μία μεγάλη επένδυση, πάνω από 10 εκατ. ευρώ, για την παραγωγή αρτοσκευασμάτων.

H Κreta Food παράγει έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Νώμα Χανίων για λογαριασμό της Lidl Ελλάς. Οι πωλήσεις της εταιρείας ανήλθαν στα 20 εκατ. ευρώ το 2022 από 17 εκατ. ευρώ το 2021.

Σημειώνεται ότι το 1/3 των πωλήσεων της Agrocreta προέρχεται από τη συνεργασία με τη Lidl Ελλάς, ενώ η συνεργασία με τη Lidl International – συμπεριλαμβανομένης της Lidl Ελλάς – φέρνει περίπου το 50% του τζίρου της εταιρείας. Η εταιρεία εξάγει τα προϊόντα της με κύριες αγορές Ευρώπη και Αμερική. Συνολικά, το ποσοστό των εξαγωγών αντιστοιχεί στο 60% του συνολικού τζίρου της εταιρείας.

Η μονάδα παραγωγής που διαθέτει έχει παραγωγική δυναμικότητα άνω των 20 εκατ. lt ετησίως ενώ διαθέτει πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο όπου εφαρμόζει πιστοποιημένα συστήματα ελέγχου ποιότητας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις