Σε εφτά με δέκα μέρες αναμένεται ότι θα αποβιβαστούν στη Μύκονο τα μέλη του πρώτου μικτού κλιμάκιου των «Ράμπο» του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) προκειμένου να ξεκινήσουν ελέγχους για την αυθαίρετη δόμηση στο νησί.  Η αρχή θα γίνει από το «χαρτοφυλάκιο» των κτιρίων που βρίσκονται υπό την εποπτεία του  υπαλλήλου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, ο οποίος έπεσε προ ημερών θύμα ξυλοδαρμού, καθώς και από τις εκατοντάδες καταγγελίες που έχουν συγκεντρωθεί τα τελευταία χρόνια στην κεντρική υπηρεσία δόμησης των Κυκλάδων, την Πολεοδομία Σύρου.

Οι έλεγχοι

Μάλιστα, οι επιθεωρητές θα στραφούν και στα ήδη νομιμοποιημένα αυθαίρετα της Μυκόνου. Κι αυτό διότι την «τακτοποίηση» αυθαιρέτων στο νησί συνοδεύει μια μακρά πικρή ιστορία. Το καλοκαίρι του 2012, ο τότε υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου είχε παραδεχθεί ότι ο νόμος τακτοποίησης αυθαιρέτων (ο οποίος αργότερα κρίθηκε αντισυνταγματικός) δημιούργησε μια νέα γενιά αυθαιρέτων. Έλεγχοι των υπηρεσιών του υπουργείου είχαν δείξει ότι νησιά όπου η γη έχει τεράστια αξία, όπως η Μύκονος, η  Σαντορίνη και η Ρόδος πολλοί επιτήδειοι δήλωναν για νομιμοποίηση αυθαίρετα που δεν υπήρχαν για να μπορέσουν έπειτα να τα χτίσουν με την …ησυχία τους, παρακάμπτοντας έτσι την «κόκκινη γραμμή» της 28ης  Ιουλίου 2011 (όσα αυθαίρετα χτίστηκαν μετά δεν μπορούν να νομιμοποιηθούν).

Μύκονος: Καρέ καρέ η αυθαιρεσία στην παραλία Πάνορμος

Τότε η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ είχε δεσμευθεί ότι θα εντοπίσουν τα αυθαίρετα και θα τα γκρεμίσουν όλα. Ωστόσο τίποτε δεν έγινε. Τις ίδιες υποσχέσεις είχε δώσει και το 2020 ο τότε  υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Δημήτρη Οικονόμου, νυν σύμβουλος σε πολεοδομικά ζητήματα στο Μαξίμου. Ούτε τότε προχώρησαν έλεγχοι και κατεδαφίσεις.

Οι αεροφωτογραφίες

Ωστόσο, οι έλεγχοι δεν είναι εύκολο να γίνουν καθώς το Δημόσιο δεν διαθέτει αεροφωτογραφίες του 2011, οπότε οι ελεγκτές δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες,  έχει γίνει πρόταση στην κυβέρνηση από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος να προμηθευτούν οι αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες με   ορθοφωτοχάρτες του 2011, καλύπτοντας το υψηλό κόστος της προμήθειας με κονδύλια του Πράσινου Ταμείου που προέρχονται από τα πρόστιμα νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων.

Νέοι …σερίφηδες θα ελέγχουν την αυθαίρετη δόμηση

Η σύσταση, συγκρότηση και λειτουργία μεικτών κλιμακίων ελέγχου προβλέφθηκε με ειδική ρύθμιση στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε την περασμένη Τρίτη από τη Βουλή.  Αφού ο νόμος δημοσιευθεί σε ΦΕΚ, με  απόφαση του Γενικού Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ θα συγκροτούνται μεικτά κλιμάκια με τουλάχιστον τρία μέλη, τα οποία θα προέρχονται από υπαλλήλους της Γενικής Διεύθυνσης Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών, της  Γενικής Γραμματείας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος και της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας.  Η απόφαση θα κοινοποιείται αποκλειστικώς και μόνο στα οριζόμενα μέλη.

Τα μεικτά κλιμάκια θα ελέγχουν περιβαλλοντικές και πολεοδομικές παραβάσεις  ιδίως δε αυθαιρέτων κτισμάτων, κατόπιν αυτεπάγγελτης ή μετά από έγγραφη καταγγελία εντολής ελέγχου από τον Γενικό Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος και θα εκδίδουν πόρισμα – έκθεση αυτοψίας. Μάλιστα,  ο προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης του Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών του ΥΠΕΝ θα ασκεί _παράλληλα με τις αρμόδιες Υπηρεσίες Δόμησης _ το σύνολο των κυρωτικών τους αρμοδιοτήτων και ιδίως εκείνες που αφορούν την έκδοση πράξης επιβολής προστίμου και τις κυρώσεις για τα αυθαίρετα που κατασκευάστηκαν μετά την 28η.7.2011 (πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης, πρωτόκολλα  κατεδάφισης κλπ.).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα