Παρατείνεται έως τις 12 Απριλίου 2023 η προθεσμία υποβολής της δήλωσης στοιχείων ακινήτων Ε9 για το έτος 2023, η οποία έληγε κανονικά στις 31 Μαρτίου 2023.

Σημειώνεται ότι το Ε9 θα πρέπει να συμπληρώσουν όσοι φορολογούμενοι απέκτησαν το 2022 ακίνητα με αγορά, δωρεά-γονική παροχή ή κληρονομιά, όσοι μεταβίβασαν ακίνητα με πώληση, δωρεά ή γονική παροχή και όσοι είχαν άλλου είδους μεταβολές, όπως για παράδειγμα η αύξηση της επιφάνειας των ακινήτων τους λόγω αποκάλυψης ξεχασμένων τετραγωνικών.

Επίσης, το Ε9 του 2023 μπορούν να το υποβάλουν μέχρι τις 12 Απριλίου και όσοι φορολογούμενοι διαπίστωσαν λάθη στην αποτύπωση των στοιχείων της ακίνητης περιουσίας τους στο ηλεκτρονικό αρχείο των δηλώσεων Ε9 της ΑΑΔΕ, τα οποία μπορεί να “φουσκώσουν” τον λογαριασμό του φετινού ΕΝ.Φ.Ι.Α., τα εκκαθαριστικά του οποίου θα εκδοθούν στο τέλος Απριλίου ή στις αρχές Μαϊου.

Ενοίκια: Στην Ελλάδα το υψηλότερο κόστος στέγασης στην Ευρώπη

Τα 10 βήματα των διορθώσεων

Μετά την εισαγωγή στην πλατφόρμα του Περιουσιολογίου:

1.  Επιλέξτε το έτος που θέλετε να υποβάλετε Ε9

2. Επιλέξτε δημιουργία δήλωσης Ε9 για να προβείτε στις απαραίτητες τροποποιήσεις της περιουσιακής σας κατάστασης

3. Μπορείτε να εισαγάγετε/μεταβάλετε/διαγράψετε ακίνητο των πινάκων 1 (κτίσματα και οικόπεδα) και 2 (γήπεδα).

4. Εάν εισαγάγετε ακίνητο, συμπληρώστε όλα τα υποχρεωτικά πεδία που αφορούν τα περιγραφικά στοιχεία του ακινήτου (τετραγωνικά μέτρα, είδος εμπράγματου δικαιώματος, ποσοστό συνιδιοκτησίας κ.τ.λ.)

5. Κάντε γεωγραφικό εντοπισμό του ακινήτου

6. Εάν μεταβάλετε ακίνητο, τροποποιήστε μόνο τα περιγραφικά στοιχεία για τα οποία απαιτείται τροποποίηση.

7. Συμπληρώστε τον αριθμό παροχής ρεύματος

8. Για εισαγωγή/μεταβολή/διαγραφή ακινήτου συμπληρώστε τα πεδία που αφορούν στοιχεία συμβολαίων (αριθμός και ημερομηνία συμβολαίου, ΑΦΜ συμβολαιογράφου), στοιχεία διαθήκης εφόσον υπάρχει κ.λπ.

9. Οποιαδήποτε ενέργεια κάνετε, αποθηκεύεται προσωρινά.

10. Ελέγξτε πώς έχει διαμορφωθεί η περιουσιακή κατάστασης και επιλέξτε οριστική υποβολή της δήλωσης Ε9.

Τα λάθη που φουσκώνουν τον ΕΝΦΙΑ

Οι διορθώσεις στο Ε9 γίνονται χωρίς την επιβολή του προστίμου των 100 ευρώ, με τους φοροτεχνικούς να συμβουλεύουν όσους έχουν στην κατοχή τους ακίνητα ή εμπράγματα δικαιώματα (ψιλή ή πλήρη κυριότητα, επικαρπία) σε ακίνητα να τσεκάρουν την περιουσιακή τους κατάσταση μέχρι το τέλος του μήνα. Ενας έλεγχος στο Περιουσιολόγιο μπορεί να αποκαλύψει λάθη στα τετραγωνικά, στο ποσοστό της κυριότητας, στον όροφο του διαμερίσματος ή την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος. Μια μικρή διόρθωση στο Ε9 μπορεί να αποδειχθεί σημαντική και να μειώσει τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ καθώς προβλέπονται εκπτώσεις που φθάνουν έως και 90% για συγκεκριμένες κατηγορίες ακινήτων.

Μεγαλύτερη προσοχή απαιτείται στα εξής σημεία:

1.  Αποθήκες – πάρκινγκ. Βοηθητικοί χώροι, όπως αποθήκες ή υπόγεια πάρκινγκ φορολογούνται με έκπτωση 90%.

2.  Ημιτελή κτίσματα. Φορολογούνται με έκπτωση 60%.

3.  Εμπράγματα δικαιώματα. Σε περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου είδους εμπράγματου δικαιώματος (πλήρης, ψιλή κυριότητα , επικαρπία)  το ακίνητο θεωρείται ότι ανήκει κατά πλήρη κυριότητα στον φορολογούμενο, οπότε επιβαρύνεται με το σύνολο του φόρου.

4.   Ποσοστό συνιδιοκτησίας: Αν δεν υπάρχει αναφορά για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται ποσοστό συνιδιοκτησίας 100%.

5.   Όροφος: Αν δεν αναγράφεται, μπαίνει αυτόματα στον έκτο όροφο με τον υψηλότερο συντελεστή ΕΝΦΙΑ.

6.  Έτος άδειας: Στο συγκεκριμένο κωδικό πρέπει να αναγράφεται το έτος έκδοσης της οικοδομικής άδειας του ακινήτου και όχι το έτος αποπεράτωσής του. Η παλαιότητα του ακινήτου απομειώνει τη τιμή ζώνης και περιορίζει το ύψος του φόρου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα
Ακίνητα: Πώς να αποφύγουν έξοδα και ταλαιπωρία οι ιδιοκτήτες – 10 ερωταπαντήσεις
Ακίνητα |

Πώς να αποφύγουν έξοδα και ταλαιπωρία οι ιδιοκτήτες ακινήτων – 10 ερωταπαντήσεις

Τι πρέπει να κάνουν όσοι έχουν εκκρεμότητες με το Κτηματολόγιο και υπάρχει κίνδυνος τα ακίνητα που κατέχουν να χαρακτηριστούν ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» και να περιέλθουν στο κράτος