Σε παύση των εξαγωγών αργού πετρελαίου από την ημιαυτόνομη περιοχή του Κουρδιστάν και τα κοιτάσματα του βόρειου Κιρκούκ προχώρησε το Σάββατο το Ιράκ, όπως δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος πετρελαϊκής εταιρείας, αφού η χώρα κέρδισε μια μακροχρόνια υπόθεση διαιτησίας κατά της Τουρκίας.

Τουρκία: Μπορεί να γίνει κόμβος ρωσικού φυσικού αερίου;

Η απόφαση να σταματήσουν οι μεταφορές 450.000 βαρελιών αργού ημερησίως (bpd) αφορά υπόθεση από το 2014, όταν η Βαγδάτη ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία παραβίασε κοινή συμφωνία επιτρέποντας στην Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν (KRG) να εξάγει πετρέλαιο μέσω αγωγού στο τουρκικό λιμάνι του Ceyhan.

Η Βαγδάτη θεωρεί παράνομες τις εξαγωγές της KRG μέσω του εν λόγω τουρκικού λιμένα.

«Το Ιράκ ενημερώθηκε επίσημα από το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο [για την] τελική απόφαση την Πέμπτη, που ήταν υπέρ του Ιράκ», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Πετρελαίου.

Η Τουρκία ενημέρωσε το Ιράκ ότι θα σεβαστεί την απόφαση της διαιτησίας, δήλωσε μια πηγή.

Τα επόμενα βήματα

Τούρκοι ναυτιλιακοί αξιωματούχοι δήλωσαν στους Ιρακινούς υπαλλήλους στον κόμβο εξαγωγής πετρελαίου Ceyhan της Τουρκίας ότι κανένα πλοίο δεν θα επιτρέπεται να φορτώσει κουρδικό αργό χωρίς την έγκριση της ιρακινής κυβέρνησης, σύμφωνα με έγγραφο που είδε το Reuters.

Στη συνέχεια, η Τουρκία σταμάτησε την άντληση ιρακινού αργού από τον αγωγό που οδηγεί στο Ceyhan, όπως προκύπτει από ξεχωριστό έγγραφο που είδε το Reuters.

Το Σάββατο, το Ιράκ σταμάτησε να αντλεί πετρέλαιο από τη δική του πλευρά του αγωγού που διέρχεται από τις πετρελαιοπηγές του στο βόρειο Κιρκούκ, δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους στο Reuters.

Το Ιράκ αντλούσε 370.000 bpd αργού πετρελαίου της KRG και 75.000 bpd ομοσπονδιακού αργού πετρελαίου μέσω του αγωγού πριν την παύση των εξαγωγών.

«Μια αντιπροσωπεία από το υπουργείο πετρελαίου θα ταξιδέψει σύντομα στην Τουρκία για να συναντηθεί με αξιωματούχους του τομέα της ενέργειας για να συμφωνήσουν σε νέο μηχανισμό εξαγωγής του αργού πετρελαίου του βόρειου Ιράκ σύμφωνα με την απόφαση της διαιτησίας», δήλωσε δεύτερος αξιωματούχος του υπουργείου πετρελαίου.

Η υπόθεση

Η τελική ακρόαση της υπόθεσης διαιτησίας πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι τον Ιούλιο του 2022, αλλά χρειάστηκαν μήνες για να εγκρίνουν την ετυμηγορία οι διαιτητές, η γραμματεία του διαιτητικού δικαστηρίου και το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο, δήλωσε στο Reuters πηγή που γνωρίζει τη διαδικασία.

Ο αντίκτυπος στην παραγωγή πετρελαίου της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν (KRG) εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη διάρκεια του κλεισίματος του ιρακινοτουρκικού αγωγού (ITP), ανέφεραν οι πηγές, προσθέτοντας ότι αυτό θα προκαλέσει σημαντική αβεβαιότητα στις πετρελαϊκές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του Κουρδιστάν στο Ιράκ (KRI).

Η διακοπή των εξαγωγών μέσω του αγωγού θα προκαλούσε κατάρρευση της οικονομίας της KRI, σύμφωνα με επιστολή που έστειλε πέρυσι σε εκπροσώπους των ΗΠΑ η εταιρεία HKN Energy με έδρα το Ντάλας, η οποία δραστηριοποιείται στην περιοχή.

Η Τουρκία θα χρειαζόταν να προμηθεύεται περισσότερο αργό από το Ιράν και τη Ρωσία για να αντισταθμίσει την απώλεια του βορειοϊρακινού πετρελαίου, ανέφερε η επιστολή.

Αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι οι εταιρείες θα μπορούσαν να αποσυρθούν από την περιοχή, εκτός εάν βελτιωθεί το περιβάλλον.

Οι ξένες πετρελαϊκές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της HKN Energy και της Gulf Keystone, έχουν συνδέσει τα φετινά επενδυτικά τους σχέδια με την αξιοπιστία των πληρωμών της KRG, οι οποίες αντιμετωπίζουν πολύμηνες καθυστερήσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή