Περισσότεροι από 5.000 εγκληματίες έλαβαν χάρη μετά τη λήξη των συμβολαίων που υπέγραψαν για να πολεμήσουν με τη ρωσική μισθοφορική ομάδα Βάγκνερ στο μέτωπο της Ουκρανίας. Αυτό δήλωσε το Σάββατο ο ιδρυτής της Βάγκνερ, Γιεβγκένι Πριγκόζιν.

Wagner: Σχέδια στρατολόγησης 30.000 μαχητών μέχρι τον Μάιο

Η ομάδα Βάγκνερ, η οποία αρχικά στελεχώθηκε από σκληραγωγημένους στη μάχη βετεράνους των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, ανέλαβε πολύ πιο σημαντικό ρόλο στον πόλεμο της Ουκρανίας, αφότου ο ρωσικός στρατός υπέστη μια σειρά ταπεινωτικών ηττών πέρυσι.

Ο Πριγκόζιν βγήκε από τη σκιά και στρατολόγησε χιλιάδες άνδρες από τις φυλακές, προσφέροντάς τους την ευκαιρία της ελευθερίας με αντάλλαγμα να υπηρετήσουν σε μερικές από τις πιο επικίνδυνες μάχες στην Ουκρανία.

Περισσότεροι από 5.000 κρατούμενοι απελευθερώθηκαν

«Προς το παρόν, περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι έχουν αφεθεί ελεύθεροι με χάρη μετά την ολοκλήρωση των συμβολαίων τους με τη Βάγκνερ», δήλωσε ο Πριγκόζιν, στενός σύμμαχος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, σε ηχητικό απόσπασμα που αναρτήθηκε στο Telegram.

Ο ίδιος δήλωσε ότι μόλις το 0,31% των ατόμων που έλαβαν χάρη μετά την υπηρεσία του Βάγκνερ είχαν συνεχίσει να διαπράττουν εγκλήματα, ποσοστό που όπως είπε ήταν 10-20 φορές μικρότερο από τους συνήθεις δείκτες.

Ο Πριγκόζιν, που μερικές φορές αποκαλείται «ο σεφ του Πούτιν» για τις εκτεταμένες επιχειρήσεις τροφοδοσίας του, είναι ο πιο ισχυρός από μια ομάδα συμμάχων του Ρώσου προέδρου που ελέγχουν πλέον ουσιαστικά ιδιωτικούς στρατούς οι οποίοι στρατολογούν κορυφαίους στρατιωτικούς, πρώην κατασκόπους και καταδικασμένους.

Ο Πριγκόζιν

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν τον Πριγκόζιν ολιγάρχη και του έχουν επιβάλει κυρώσεις για απόπειρες παρέμβασης στις αμερικανικές εκλογές και για τη διάδοση της ρωσικής παραπληροφόρησης σε όλο τον κόσμο.

Ο Πριγκόζιν, ο οποίος εξέτισε εννέα χρόνια στη φυλακή κατά τη σοβιετική εποχή για ληστεία και άλλα εγκλήματα προτού δραστηριοποιηθεί επιχειρηματικά κατά τη δεκαετία του 1990, έχει παραδεχτεί ότι παρενέβη στις αμερικανικές εκλογές και αναγνώρισε για πρώτη φορά τον ρόλο του στην ίδρυση της Βάγκνερ.

Η Βάγκνερ, η οποία έχει πολεμήσει στη Λιβύη, τη Συρία, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και το Μάλι, αυτοχαρακτηρίζεται ως η πιο μάχιμη μισθοφορική ομάδα στον κόσμο.

Απορρίπτει τις δυτικές επικρίσεις για τις ενίοτε σκληρές μεθόδους και την αυστηρή πειθαρχία, επισημαίνοντας τη χρήση ιδιωτικών μισθοφορικών στρατών από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους σε όλο τον κόσμο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Financial Times: Ελλάδα και Ισπανία πιέζονται από την ΕΕ να δώσουν S-300 και Patriot στην Ουκρανία
Επικαιρότητα |

FT: Ελλάδα και Ισπανία πιέζονται από την ΕΕ να δώσουν S-300 και Patriot στην Ουκρανία

Διπλωμάτες, μιλώντας στο in αναγνωρίζουν τις πιέσεις, αλλά και την προσπάθεια δημιουργίας ενός κλίματος υπέρ της αποστολής επιπλέον βοήθειας στην Ουκρανία καθώς και αντιαεροπορικών συστημάτων