Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ του ιδιωτικού στρατού της Βάγκνερ και του Κρεμλίνου, με τη μισθοφορική εταιρεία να προειδοποιεί ότι οι ρωσικές θέσεις γύρω από την πόλη Μπαχμούτ της ανατολικής Ουκρανίας κινδυνεύουν, εκτός εάν τα στρατεύματα του Γεβγκένι Πριγκόζιν λάβουν πυρομαχικά.

Wagner Α.Ε.: Ένας Ρώσος πολέμαρχος και οι δικηγόροι του

Εξάλλου, σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται Ουκρανούς στρατιωτικούς αξιωματούχους και αναλυτές, οι ηγέτες της 155ης Ταξιαρχίας της Ρωσίας που πολεμούσαν κοντά στην πόλη Βούλενταρ, νότια της Μπαχμούτ, αντιστέκονταν στις διαταγές να επιτεθούν αφού υπέστησαν σοβαρές απώλειες στις προσπάθειες κατάληψής της.

Από την πλευρά του, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε την Κυριακή ότι οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν ένα κέντρο διοίκησης του ουκρανικού Συντάγματος Αζόφ στη νοτιοανατολική περιοχή της Ζαπορίζια. Το υπουργείο δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με την επίθεση.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα τις αναφορές στο πεδίο της μάχης.

«Γραφειοκρατία ή για προδοσία;»

Ο επικεφαλής της Βάγκνερ, Γεβγκένι Πριγκόζιν, δήλωσε ότι οι γραμμές του μετώπου της Ρωσίας κοντά στο Μπαχμούτ θα μπορούσαν να καταρρεύσουν εάν οι δυνάμεις του δεν λάβουν τα πυρομαχικά που υποσχέθηκε η Μόσχα τον Φεβρουάριο.

«Προς το παρόν, προσπαθούμε να καταλάβουμε τον λόγο: πρόκειται για απλή γραφειοκρατία ή για προδοσία;», δήλωσε ο Πριγκόζιν, αναφερόμενος στην απουσία πυρομαχικών, στο κανάλι Telegram της υπηρεσίας Τύπου του την Κυριακή.

Ο επικεφαλής των μισθοφόρων επικρίνει τακτικά τους επικεφαλής της ρωσικής άμυνας και τους κορυφαίους στρατηγούς. Τον περασμένο μήνα, κατηγόρησε τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου και άλλους για «προδοσία» επειδή δεν προμηθεύτηκαν πυρομαχικά στους άνδρες του.

Σε ένα σχεδόν τετράλεπτο βίντεο που δημοσιεύθηκε στο κανάλι Telegram της Βάγκνερ το Σάββατο, ο Πριγκόζιν δήλωσε ότι τα στρατεύματά του ανησυχούσαν ότι η κυβέρνηση θέλει να τους παρουσιάσει ως πιθανούς αποδιοπομπαίους τράγους σε περίπτωση που η Ρωσία χάσει τον πόλεμο.

«Αν η Βάγκνερ υποχωρήσει τώρα από το Μπαχμούτ, ολόκληρο το μέτωπο θα καταρρεύσει», δήλωσε ο Πριγκόζιν. «Η κατάσταση δεν θα είναι καλή για όλους τους στρατιωτικούς σχηματισμούς που προστατεύουν τα ρωσικά συμφέροντα».

Η μάχη για το Μπαχμούτ

Μια ρωσική νίκη στο Μπαχμούτ, που πριν τον πόλεμο είχε πληθυσμό περίπου 70.000 κατοίκων, θα αποτελούσε τη πρώτη μεγάλη νίκη για τη Μόσχα σε μια δαπανηρή χειμερινή επίθεση που ξεκίνησε μετά την επιστράτευση εκατοντάδων χιλιάδων εφέδρων. Η Ρωσία λέει ότι μια τέτοια επιτυχία θα ήταν ένα σκαλοπάτι για την ολοκλήρωση της κατάληψης της βιομηχανικής περιοχής του Ντονμπάς, που αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους στόχους της.

Ο Βολοντίμιρ Ναζαρένκο, διοικητής των ουκρανικών στρατευμάτων στο Μπαχμούτ, δήλωσε ότι δεν υπήρξε καμία εντολή υποχώρησης και ότι «η άμυνα κρατάει» σε ζοφερές συνθήκες.

«Η κατάσταση στο Μπαχμούτ και γύρω από αυτό μοιάζει πολύ με την κόλαση, όπως και σε ολόκληρο το ανατολικό μέτωπο», δήλωσε ο Ναζαρένκο σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Telegram.

Ο στρατός της Ουκρανίας δήλωσε νωρίς τη Δευτέρα ότι οι δυνάμεις του είχαν αποκρούσει 95 ρωσικές επιθέσεις στην περιοχή Μπαχμούτ κατά την προηγούμενη ημέρα.

«Η κατάσταση στο Μπαχμούτ μπορεί να χαρακτηριστεί κρίσιμη», δήλωσε ο ουκρανός στρατιωτικός αναλυτής Oleh Zhdanov.

Οι κινήσεις στο ανατολικό μέτωπο

Στα βόρεια του Μπαχμούτ, τα ρωσικά στρατεύματα προχώρησαν προς την πόλη Μπιλοχορίβκα, ακριβώς μέσα στην περιοχή του Λουχάνσκ, και βομβάρδισαν αρκετούς οικισμούς προς την κατεύθυνση του Κουπιάνσκ και του Λίμαν, ανακοίνωσε ο ουκρανικός στρατός.

Στα νότια, ο ουκρανικός στρατός δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έκαναν προετοιμασίες για επίθεση στις περιοχές Ζαπορίζια και Χερσώνα, βομβαρδίζοντας δεκάδες πόλεις και χωριά, συμπεριλαμβανομένης της πόλης Χερσώνα, προκαλώντας θύματα μεταξύ των αμάχων.

Μια γυναίκα και δύο παιδιά σκοτώθηκαν από ρωσικές βόμβες όλμου σε χωριό της περιοχής Χερσώνα, δήλωσε ο επικεφαλής του προεδρικού γραφείου της Ουκρανίας.

Ο εκπρόσωπος της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας, Γιούρι Ιχνάτ, δήλωσε ότι 13 μη επανδρωμένα αεροσκάφη καμικάζι καταρρίφθηκαν το βράδυ της Κυριακής.

Ο κυβερνήτης της ρωσικής περιφέρειας Μπέλγκοροντ που συνορεύει με την Ουκρανία δήλωσε ότι ένα άτομο τραυματίστηκε από πτώση συντριμμιών τη Δευτέρα μετά την κατάρριψη τριών πυραύλων από τις ρωσικές δυνάμεις κοντά στην πόλη Νόβι Όσκολ.

Το Μπέλγκοροντ συνορεύει με την περιοχή Χάρκοβο της Ουκρανίας και έχει επανειλημμένα δεχθεί πυρά από την αρχή της εισβολής της Ρωσίας. Η Ουκρανία σχεδόν ποτέ δεν αναλαμβάνει δημοσίως την ευθύνη για επιθέσεις στο εσωτερικό της Ρωσίας.

«Αρνούνται να υπακούσουν»

Κοντά στο Βουλεντάρ, νοτιοδυτικά της κατεχόμενης από τη Ρωσία πόλης του Ντονέτσκ, η Ουκρανία δήλωσε ότι ανώτεροι αξιωματικοί της 155ης Ταξιαρχίας της Ρωσίας, η οποία, σύμφωνα με το Κίεβο, υπέστη σοβαρές πρόσφατες απώλειες, αρνούνταν να υπακούσουν στις εντολές για επίθεση.

«Οι ηγέτες της ταξιαρχίας και οι ανώτεροι αξιωματικοί αρνούνται να προχωρήσουν σε μια νέα παράλογη επίθεση, όπως απαιτούν οι ανειδίκευτοι διοικητές τους – να εισβάλουν σε καλά αμυνόμενες ουκρανικές θέσεις με ελάχιστη προστασία ή προετοιμασία», ανέφερε ο στρατός της Ουκρανίας σε ανακοίνωσή του.

Ο στρατιωτικός αναλυτής Ζντάνοφ δήλωσε ότι δύο «κοζάκικες» ρωσικές μονάδες, γνωστές ως Steppe και Tiger, είχαν εκφράσει την απογοήτευσή τους με τους διοικητές τους και αρνήθηκαν να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε νέα επίθεση στην πόλη στην κορυφή του λόφου.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει άμεσα τις αναφορές.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σοϊγκού πραγματοποιεί μια σπάνια επίσκεψη στις δυνάμεις του στην Ουκρανία, απονέμοντας μετάλλια και συναντώντας διοικητές το Σαββατοκύριακο. Τη Δευτέρα, επισκέφθηκε την Μαριούπολη, η οποία καταλήφθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις πέρυσι μετά από πολύμηνη πολιορκία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed
Επικαιρότητα |

Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed

Eίναι απίθανο να μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ - Οι αυξημένοι κίνδυνοι στη Μέση Ανατολή προσθέτουν ένα επιπλέον στοιχείο αβεβαιότητας

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης