Το ενδεχόμενο να λάβει πειθαρχικά μέτρα κατά των διευθυντών της Credit Suisse, εξετάζει η χρηματοπιστωτική ρυθμιστική αρχή της Ελβετίας FINMA κι ενώ η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας χρειάστηκε να διασωθεί την περασμένη εβδομάδα από την UBS.

Η UBS συμφώνησε να αγοράσει την Credit Suisse έναντι 3 δισ. ελβετικών φράγκων (3,26 δισ. δολάρια) σε μετοχές πριν από μία εβδομάδα και να αναλάβει ζημίες ύψους έως και 5 δισ. φράγκων σε μία συγχώνευση που σχεδιάστηκε από τις ελβετικές αρχές εν μέσω των αναταραχών στον τραπεζικό κλάδο παγκοσμίως.

Credit Suisse: Κανένα πρόβλημα με τη διαγραφή των ομολόγων ΑΤ 1

Σε συνέντευξή της στην NZZ am Sonntag, η πρόεδρος της FINMA Μαρλέν Άμσταντ δήλωσε ότι είναι «ακόμη πιθανό» να κινηθούν νέες διαδικασίες, ωστόσο όπως ξεκαθάρισε η κύρια εστίαση της ρυθμιστικής αρχής είναι «η μεταβατική φάση της ολοκλήρωσης» και «η διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας».

Ερωτηθείσα εάν η FINMA εξετάζει το ενδεχόμενο να θεωρήσει υπεύθυνους τους σημερινούς διευθυντές της Credit Suisse για την κατάρρευση της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Ελβετίας, η Άμσταντ δήλωσε ότι «διερευνά τις επιλογές». «Η Credit Suisse είχε προβληματική νοοτροπία η οποία μεταφράστηκε σε έλλειψη ευθυνών. Έγιναν πολυάριθμα λάθη επί σειρά ετών», υπογράμμισε η πρόεδρος της ρυθμιστικής αρχής.

Η FINMA διεξήγαγε έξι δημόσιες «διαδικασίες παρέμβασης» κατά της Credit Suisse τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με την ίδια. «Έχουμε παρέμβει και χρησιμοποιήσαμε τα ισχυρότερα μέσα μας», όπως ανέφερε η Άμσταντ για τις προηγούμενες κινήσεις της αρχής.

Παράλληλα, υπερασπίστηκε την απόφαση της Ελβετίας να διαγράψει το χρέος σε ομόλογα ΑΤ 1 αξίας 16 δισ. ελβετικών φράγκων της Credit Suisse, στο πλαίσιο του σχεδίου για τη διάσωση της τράπεζας. «Τα AT 1 προβλέπουν συμβατικά ότι θα διαγραφούν πλήρως σε περίπτωση ενός γεγονότος ενεργοποίησης, ιδίως όταν χορηγείται έκτακτη κρατική στήριξη. Τα ομόλογα δημιουργήθηκαν ακριβώς για τέτοιες καταστάσεις».

Η Credit Suisse αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις της προέδρου της FINMA όταν της ζητήθηκε από το Reuters.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή