Το ακροδεξιό κόμμα «Εθνικός Συναγερμός» της Μαρίν Λεπέν είναι, σύμφωνα με δημοσκόπηση, ο βασικός ωφελημένος της κρίσης που έχει ξεσπάσει στη Γαλλία με αφορμή το συνταξιοδοτικό.

Ειδικότερα σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας IFOP που δημοσιεύει η γαλλική εφημερίδα Le Journal de Dimanche, αν γίνονταν σήμερα εκλογές το κόμμα της Μαρίν Λεπέν από το 21% που έλαβε στις βουλευτικές εκλογές του 2022 θα ανέβαινε στο 26%.

Δικαίως αντιδρούν οι Γάλλοι στην αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης;

Στο ίδιο ποσοστό θα βρισκόταν και η αριστερή παράταξη του Ζαν Λυκ Μελανσόν η οποία το 2022 έλαβε 25%. Η συμπαράταξη των κομμάτων που στηρίζουν τον πρόεδρο Μακρόν από το 27% θα έπεφτε στο 22%, ενώ το κεντροδεξιό κόμμα των Ρεπουμπλικανών από το 11% θα έπεφτε στο 10%.

Ενώ εκατομμύρια πολίτες της Γαλλίας βρίσκονται στους δρόμους αντιδρώντας στις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης στο συνταξιοδοτικό, την ίδια στιγμή μόνο 25 Γάλλοι διαθέτουν περιουσία που ξεπερνάει το μισό τρισεκατομμύριο δολάρια.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό ιστότοπο CEOWORLD, που εξειδικεύεται στις επιχειρήσεις, ο Barnard Arnault ήταν ο πλουσιότερος Γάλλος, με εκτιμώμενη καθαρή περιουσία 180,7 δισ. δολ, ακολουθούμενος από τους Francoise Bettencourt (71,9 δισ. δολ.), Rodolphe Saade (41,4 δισ. δολ.) και Francois Pinault (34,0 δισ. δολ.).

Μια εναλλακτική λύση

Ωστόσο για πολλούς στη Γαλλία, οι δυσμενείς αλλαγές στο συνταξιοδοτικό οφείλονται στους δισεκατομμυριούχους. Πολιτικοί που πρόσκεινται στην αριστερά πιστεύουν ότι η φορολόγηση των ζάμπλουτων Γάλλων θα ήταν καλύτερος τρόπος για να καλυφθεί το έλλειμμα στο κρατικό συνταξιοδοτικό σύστημα. Σε παλαιότερο άρθρο τους οι Financial Times αναφέρουν ότι συγκεκριμένα, «ο Bernard Arnault, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο και ιδιοκτήτης του γαλλικού ομίλου πολυτελείας LVMH, έχει γίνει εξιλαστήριο θύμα, με διαδηλωτές σε πρόσφατες πορείες να φέρουν πινακίδες με το πρόσωπό του σε μια αφίσα «Καταζητείτε», προτρέποντάς τον κάνει περισσότερα για το κοινό καλό».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα