
Προς τα πάνω, σε 2,3% από 1,8% της πρόβλεψης του προϋπολογισμού, αναθεωρεί τον ρυθμό ανάπτυξης το υπουργείο Οικονομικών εν μέσω της διεθνούς τραπεζικής κρίσης.
Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου, η ραγδαία αποκλιμάκωση των τιμών στο φυσικό αέριο περιορίζει αισθητά το ύψος των επιδοτήσεων για την ενέργεια, αυξάνοντας έτσι τη δυναμική της οικονομίας, η οποία, σε απόλυτες τιμές, εκτιμάται ότι εφέτος μπορεί να είναι υψηλότερη κατά 2- 3 δισ. ευρώ.
Μάλιστα, τα εν λόγω στελέχη αναφέρουν ότι εάν δεν υπήρχε η τραπεζική κρίση, η εκτίμηση για την αύξηση του ΑΕΠ θα ήταν υψηλότερη από το 2,3%. «Η αβεβαιότητα αυτή μας κάνει να είμαστε συντηρητικοί στις προβλέψεις», επισημαίνουν χαρακτηριστικά. Και τούτο, διότι η αναταραχή στον τραπεζικό κλάδο ωθεί τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να περιορίσουν την ανάληψη ρίσκου, τουλάχιστον έως ότου επανέλθει μια σταθερότητα, προκειμένου να προστατεύσουν τους ισολογισμούς τους. Κατά συνέπεια, οι πιστωτικές συνθήκες για την πραγματική οικονομία θα δυσκολέψουν, έστω και προσωρινά, όχι μόνον στην Ελλάδα, αλλά και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.
Θετικές για το τρέχον έτος, σε σχέση με τις έως πρότινος εκτιμήσεις, είναι και οι προβλέψεις για τα πρωτογενή αποτελέσματα. Η πρόβλεψη για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 0,7% του ΑΕΠ, έχει πίσω μια «καλή βάση» από το 2022. Καθώς, το πρωτογενές έλλειμμα του προϋπολογισμού πέρυσι, λόγω της ονομαστικής αύξησης του ΑΕΠ (που ενισχύθηκε από την ξέφρενη πορεία του πληθωρισμού), περιορίζεται προς το επίπεδο του 1% του ΑΕΠ (ίσως και χαμηλότερα) έναντι της αρχικής εκτίμησης για 1,6% του ΑΕΠ.
Ωστόσο, τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου δεν κρύβουν ότι τα δύσκολα μπορεί να έρθουν από το 2024, με τις αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας, οι οποίες, σε συνδυασμό με τον «κόφτη» στις πρωτογενείς δαπάνες, ελαχιστοποιεί τα περιθώρια για ευέλικτη δημοσιονομική πολιτική. Καθώς, πρωτεύον θα είναι η επαναφορά του προϋπολογισμού σε τροχιά μόνιμων πρωτογενών πλεονασμάτων.
Παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, επισημαίνει ότι οι συζητήσεις με τους θεσμούς για επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων κάτω του 2% του ΑΕΠ (που δεν θα αποτελούν «βρόγχο» στην πραγματική οικονομία) θα ξεκινήσουν το φθινόπωρο από την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές. Θα έχει προηγηθεί η υποβολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή του Προγράμματος Σταθερότητας (στις 30 Απριλίου) και του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος 2024- 2027. Και στα δύο θα περιλαμβάνονται οι πρόσφατες εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας και τις επιπτώσεις στα δημοσιονομικά μεγέθη από τις πολιτικές που έχουν ήδη ανακοινωθεί και θεσμοθετηθεί.
Σημειώνεται ότι, στο οικονομικό επιτελείο δεν παραγνωρίζουν ότι το μεγάλο «αγκάθι» στην οικονομία παραμένει ο πληθωρισμός και ειδικά αυτός στα τρόφιμα και γενικότερα στα είδη διατροφής. Είναι πλέον χαρακτηριστικές οι πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, πως ο πληθωρισμός φαίνεται να είναι επίμονος και τον χαρακτήρισε ως το «μεγάλο πρόβλημα για το 2023». Συμπλήρωσε ότι θα είναι λίγο χαμηλότερος από τις εκτιμήσεις, γύρω στο 4,5%, αλλά επεσήμανε ότι «δεν θα δούμε μείωση των τιμών, ούτε σταθεροποίηση, αυτό που θα δούμε είναι να αυξάνονται οι τιμές με μειωμένο ρυθμό». Και πρόσθεσε ότι η ακρίβεια φεύγει από την ενέργεια και επικεντρώνεται στα τρόφιμα.
Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ


Latest News

«Ταύρος» η Μorgan Stanley για Ελλάδα: Ισχυρή ανάπτυξη στη διετία - Πότε βλέπει επενδυτική βαθμίδα
Προβλέπει νέο ρεκόρ στις επενδύσεις

Ο πληθωρισμός, η ενέργεια και τα τρόφιμα - Πώς επηρεάζονται οι τιμές
Η διάρκεια της ακρίβειας και οι συνέπειες στους καταναλωτές - Τι συμβαίνει με τα τρόφιμα και την ενέργεια

Ποια είναι τα 13 έργα που χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο του «Business Innovation Greece»
Πρόκειται για πρότζεκτ πράσινης καινοτομίας και γαλάζιας ανάπτυξης

Πόσο κοστίζει η ανακαίνιση κατοικίας 80 τ.μ. - Τα bonus του «Εξοικονομώ» [πίνακας]
Τελικά μια ανακαίνιση δίνει αξία στα ακίνητα ή όχι;
![Πυροπροστασία: Υποχρεωτικά μέτρα πυρασφάλειας από τους ιδιοκτήτες κατοικιών σε δάση και αστικά πάρκα [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/08/akinita_3-600x414.jpg)
Υποχρεωτικά μέτρα πυροπροστασίας από τους ιδιοκτήτες κατοικιών – Πρόστιμα και έλεγχοι [γραφήματα]
Τι ισχύει με βάση το νέο κανονισμό

Ο Πάγκαλος και… να πώς και από ποιους «φαγώθηκαν» 2,3 τρισ. ευρώ σε 40 χρόνια!
728,6 δισ. πήραν οι δανειστές, 664,9 δισ. ευρώ δόθηκαν για επιχορηγήσεις και επιδοτήσεις, 559,6 δισ. ευρώ για τους δημόσιους υπαλλήλους...

Το λεξικό της επενδυτικής βαθμίδας: Τι είναι και γιατί αφορά νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις
Ποιος την καθορίζει - Οι διαβαθμίσεις

Προβλέψεις για αύξηση του ΑΕΠ 2% το 2023 και το 2024
Εκτιμήσεις και για ελαφρώς μειωμένο πληθωρισμό

Πώς απαντούν οι νέοι στα ακριβά ενοίκια - Τι είναι τα μοντέρνα «κοινόβια»
Τα υψηλά ενοίκια οδηγούν τους νέους να μισθώνουν δωμάτια και όχι σπίτια - Πόσο κοστίζουν

«Χρυσάφι» τα ενοίκια σε Ερμού, Γλυφάδα και Κολωνάκι [πίνακας]
Η πορεία των ενοικίων σε Αθήνα, Πειραιά, Κηφισιά, Γλυφάδα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Ηράκλειο – Ποιοι και πού ανοίγουν νέα καταστήματα