Σε παραίτηση οδηγήθηκε ο επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας της Σαουδικής Αραβίας, του βασικού μετόχου της Credit Suisse, ο οποίος με δηλώσεις του έδωσε τη «χαριστική βολή» στον ελβετό δανειστή την ώρα που αυτός φυλορροούσε.

«Γάμος ελεφάντων» UBS-Credit Suisse – Είναι η λύση του προβλήματος;

Η δήλωση της… ολικής καταστροφής

Στην περίοδο κατά την οποία η τράπεζα αναζητούσε σανίδα σωτηρίας, ερωτηθείς από του Bloomberg εάν θα αυξήσει το μερίδιό της στην Credit Suisse, o Ammar Al Khudairy δήλωσε απερίφραστα:«η απάντηση είναι απολύτως όχι, για πολλούς λόγους πέρα ​​από τον απλούστερο λόγο, που είναι ρυθμιστικός και θεσμικός», προκαλώντας πανικό στην αγορά και την έκτακτη εξαγορά της Credit Suisse από την UBS.

Η δήλωση αυτή ήταν καθοριστική για τις εξελίξεις: η μετοχή της ελβετικής τράπεζας έπεσε σε ιστορικό χαμηλό και τα πιστωτικά της περιθώρια αυξήθηκαν. Αυτό οδήγησε στο να παρασυρθούν όλες οι ευρωπαϊκές τράπεζες προς τα κάτω, καθώς οι επενδυτές απέφευγαν τον κίνδυνο μετά την κατάρρευση των τριών αμερικανικών τραπεζών.

Η UBS συμφώνησε να αγοράσει την Credit Suisse σε μια ιστορική συμφωνία με διαμεσολάβηση της κυβέρνησης με στόχο τον περιορισμό μιας κρίσης εμπιστοσύνης που είχε αρχίσει να εξαπλώνεται στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές.

Η UBS θα πληρώσει 3 δισεκατομμύρια φράγκα (3,2 δισεκατομμύρια ευρώ) για τον αντίπαλό της σε μια συμφωνία για όλες τις μετοχές που περιλαμβάνει εκτεταμένες κρατικές εγγυήσεις και προβλέψεις ρευστότητας.

Η Εθνική Τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας, η οποία ανήκει κατά 37% στο κρατικό επενδυτικό ταμείο του βασιλείου, απέκτησε περίπου το 9,9% της Credit Suisse έναντι 1,4 δισ. ελβετικών φράγκων πέρυσι ως βασικός επενδυτής στην αύξηση κεφαλαίου της.

Θα αντικατασταθεί από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας της Σαουδικής Αραβίας, Saeed Mohammed Al Ghamdi, σύμφωνα με δήλωση τη Δευτέρα.

Ποιος είναι

Γεννημένος το 1963, ο Al Khudairy διήνυσε έχτισε την καριέρα του στον χρηματοπιστωτικό τομέα της Σαουδικής Αραβίας διευθύνοντας μερικά από τα κορυφαία ιδρύματα του βασιλείου. Διετέλεσε πρόεδρος της Goldman Sachs και της Morgan Stanley στη Σαουδική Αραβία.

Ο Al Khudairy ίδρυσε επίσης την εναλλακτική επιχείρηση διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων Amwal AlKhaleej και Amwal Capital Partners, με έδρα το Ριάντ και το Ντουμπάι.

Θα αντικατασταθεί από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας της Σαουδικής Αραβίας, Saeed Mohammed Al Ghamdi, σύμφωνα με δήλωση τη Δευτέρα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή