Αναβρασμός επικρατεί στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τους πολίτες να οργανώνουν διαδηλώσεις για να διαμαρτυρηθούν. Για τις Γαλλία και Γερμανία ο λόγος, με τους πολίτες τους να κατεβαίνουν στους δρόμους για διαφορετικούς λόγους.

Στη μεν πρώτη, οι Γάλλοι έχουν εξοργιστεί από την απόφαση της κυβέρνησης Μακρόν να αυξήσει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 χρόνια στα 64.

Γερμανία: Ακυρώσεις πτήσεων και πάγωμα των επίγειων μεταφορών λόγω της απεργίας

Στη χώρα που επαναπροσδιόρισε τη Δημοκρατία στην Ευρώπη αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο, οι διαδηλώσεις με επεισόδια είναι καθημερινό φαινόμενο.

Η Γερμανία

Στη μεγαλύτερη οικονομία όχι μόνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης (και τέταρτη σε όλο τον κόσμο) οι Γερμανοί διαδηλώνουν για άλλο λόγο: για την ακρίβεια και τις αυξήσεις μισθών.

Τα συνδικάτα σε μεταφορές και συγκοινωνίες έχουν κατέβει σε απεργιακές κινητοποιήσεις με αποτέλεσμα η ατμομηχανή της ευρωπαϊκής οικονομίας να έχει παραλύσει.

Τα συνδικάτα στις διαπραγματεύσεις με τους αρμόδιους αξιωματούχους της κυβέρνησης συνασπισμού υπό την ηγεσία του Όλαφ Σολτς, επαναλαμβάνουν ότι οι ανατιμήσεις είναι δυσβάσταχτες και οι αυξήσεις των μισθών θα πρέπει να γίνουν με γνώμονα το κύμα ακρίβειας που σαρώνει τη Γερμανία (και τον υπόλοιπο κόσμο).

Μπορεί να ακούγεται οξύμωρο στην τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου οι πολίτες της να διαμαρτύρονται για την ακρίβεια, ωστόσο πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη ότι το Βερολίνο ποτέ δεν ήταν και δεν προτίθεται να είναι γενναιόδωρο από πλευράς δαπανών.

Τι ζητάνε τα συνδικάτα

Ένα εκ των μεγαλυτέρων συνδικάτων στη Γερμανία, αυτό των δημοσίων υπαλλήλων το Ver.di, ζητάει οριζόντιες αυξήσεις της τάξεως του 10,5%, ή μια αύξηση 500 ευρώ μίνιμουμ στους μισθούς.

Από τη μεριά του, το σωματείο που εκπροσωπεί περί των 230.000 εργαζόμενων στη σιδηροδρομική εταιρεία Deutsche Bahn, απαιτεί οι μισθοί να αυξηθούν κατά 12% ή κατά 650 ευρώ τον μήνα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών από το κόμμα των Φιλελεύθερων, Κρίστιαν Λίντερ,  οι αυξήσεις αυτού του εύρους επιβαρύνουν πολύ τον κρατικό προϋπολογισμό. Άλλωστε πρόκειται για έναν πολιτικό που με κάθε ευκαιρία καταφέρεται κατά των μεγάλων δαπανών.

Ο πληθωρισμός «καίει»

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, ο πληθωρισμός στη Γερμανία παραμένει «καυτός». Σύμφωνα με αυτά τον Φεβρουάριο ο δείκτης των τιμών καταναλωτή ανέβηκε στο 9,3% σε ετήσια βάση, από 9,2% τον Ιανουάριο, υψηλότερα από αυτόν στην Ευρωζώνη που διαμορφώθηκε στο 8,5%.

Μια πιο προσεκτική ματιά στη σύνθεση του πληθωρισμού προκαλεί έντονο προβληματισμό.

Τον περασμένο μήνα η ομάδα με τη μεγαλύτερη αύξηση ήταν αυτή των τροφίμων, με τις τιμές να εκτινάσσονται κατά 21,2%. Είναι ενδεικτικό ότι η μέση τιμή ενός μπέργκερ στην πρωτεύουσα της Γερμανίας το Βερολίνο διαμορφώνεται στα 11 ευρώ, αυξημένη κατά 49% σε σχέση με το Λονδίνο.

Ένα ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από την άνοδο της τάξεως του 12,9% που κατέγραψαν οι τιμές για στέγαση, ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο (ρεύμα και φυσικό αέριο οι γενεσιουργοί παράγοντες για την εκτόξευση του πληθωρισμού σε παγκόσμιο επίπεδο).

Οι τιμές στους κλάδους της εστίασης και της φιλοξενίας αυξήθηκαν κατά 10,5% και στις μεταφορές κατά 5,8%.

Είναι λοιπόν προφανές ότι οι Γερμανοί διαμαρτύρονται διότι βλέπουν το εισόδημά τους να διαβρώνεται από την ακρίβεια στα τρόφιμα και όχι από την ενέργεια όπως συνέβαινε ένα χρόνο νωρίτερα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή