
Το Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας κατέληξε σήμερα σε πολιτική συμφωνία σχετικά με την πρόταση για παράταση του εθελοντικού στόχου μείωσης της ζήτησης αερίου από τα κράτη-μέλη κατά 15% , για ένα έτος. Ο κανονισμός διατηρεί τη δυνατότητα για το Συμβούλιο να ενεργοποιήσει «ενωσιακή προειδοποίηση» σχετικά με την ασφάλεια του εφοδιασμού, οπότε η μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου θα καταστεί υποχρεωτική.
«Η ΕΕ δεν έχει βγει εντελώς από την ενεργειακή κρίση και η Ρωσία συνεχίζει να χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο. Τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να είναι αλληλέγγυα και να είναι προετοιμασμένα ενόψει του επόμενου χειμώνα. Η συνολική κατανάλωση φυσικού αερίου στην ΕΕ έχει μειωθεί κατά 19,3% μεταξύ Αυγούστου 2022 και Ιανουαρίου 2023. Η μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου μας επέτρεψε να γεμίσουμε τις αποθήκες μας, να διατηρήσουμε χαμηλές τις τιμές και να εξασφαλίσουμε περισσότερους προμήθειες ενέργειας» σημείωσε η Σουηδή Υπουργός Ενέργειας, Επιχειρήσεων και Βιομηχανίας, Έμπα Μπους.
ΕΕ: Ποιες χώρες στήριξαν την ελληνική πρόταση για τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας

Ο νέος κανονισμός θέτει εθελοντικό στόχο για τα κράτη μέλη να μειώσουν την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά 15% μεταξύ 1ης Απριλίου 2023 και 31ης Μαρτίου 2024, σε σύγκριση με τη μέση κατανάλωσή τους την περίοδο μεταξύ 1ης Απριλίου 2017 και 31ης Μαρτίου 2022. Τα κράτη μέλη μπορούν να επιλέξουν μέτρα με τα οποία θέλουν να επιτύχουν τον στόχο.
Επιπλέον, τα κράτη μέλη συμφώνησαν να τροποποιήσουν τους κανόνες αναφοράς. Τα κράτη μέλη θα συνεχίσουν να αναφέρουν δεδομένα σχετικά με την εξοικονόμηση που επιτυγχάνεται, τουλάχιστον κάθε δύο μήνες, με δυνατότητα υποβολής των εκθέσεων νωρίτερα. Εάν δηλωθεί ειδοποίηση της Ένωσης, θα αναφέρουν τα δεδομένα κάθε μήνα. Τα κράτη μέλη μπορούν, εάν το επιθυμούν, να αναφέρουν την κατανομή της κατανάλωσης ενέργειας ανά τομέα.
Η θέση της Ελλάδας
Όπως είχε γράψει ο ΟΤ, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας που εκπροσώπησε την Ελλάδα, τάχθηκε υπέρ της επέκτασης του «κόφτη» της κατανάλωσης φυσικού αερίου.
Η χώρα μας πέτυχε τους επτά πρώtους μήνες (Αύγουστος 2022-Φεβρουάριος 2023) της οκτάμηνης περιόδου μείωσης της κατανάλωσης ορυκτού αερίου που έθεσε η Ευρωπαϊκή Ένωση, να μειώσει την κατανάλωση αερίου κατά 20.9% σε σχέση με τον μέσο όρο πενταετίας. Έτσι ξεπέρασε κατά πολύ τον ευρωπαϊκό στόχο του -15%, και κατά 30% σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.
Το αποτέλεσμα
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ευρ. Επιτροπής το μέτρο έφερε ως αποτέλεσμα τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 19,3% την περίοδο Αυγούστου 2022 – Ιανουαρίου 2023.
Έτσι, σε συνδυασμό και με άλλα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας αλλά και λόγω του ήπιου χειμώνα, τα ποσοστά πλήρωσης των αποθηκών αερίου στην Ευρώπη είναι με το τέλος της χειμερινής περιόδου πάνω από 50%, όταν συνήθως είναι στο 28% με 33%.


Latest News

Παρέμβαση Γ. Βαρδινογιάννη για τους φόρους: «Δεν υπάρχουν υπερκέρδη. Η Motor Oil δεν αισχροκερδεί»
Τι είπε ο αντιπρόεδρος και CEO του ομίλου στη ΓΣ των μετόχων

Έκρηξη επενδύσεων και deals στις ελληνικές ΑΠΕ – Στα σκαριά συμφωνία για τα offshore αιολικά
Νέες συμφωνίες ανακατεύουν την «τράπουλα» στην ενέργεια
![Λογαριασμοί ρεύματος: Τη μεγαλύτερη μείωση στην Ευρώπη σημείωσαν τα οικιακά τιμολόγια στην Ελλάδα [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/06/06_06_ot_hlektri_HEPI_EXO-600x352.png)
Ασανσέρ οι τιμές ρεύματος σε Ευρώπη και Ελλάδα - Πού αυξάνονται, πού μειώνονται [γραφήματα]
Τι δείχνει η έρευνα HEPI για τα τιμολόγια σε 33 πόλεις της Ευρώπης

Η μάχη των Ευρωπαίων για την ηλιακή ενέργεια της Σαχάρας - Τα υποθαλάσσια καλώδια και το project της Ελλάδας
Πώς οι ευρωπαίοι θα παίρνουν ρεύμα από τα ηλιακά και αιολικά πάρκα της Αφρικής

Washington Post: Η Ουκρανία πίσω από την καταστροφή των Nord Stream – Γνώριζαν οι ΗΠΑ
Τι προκύπτει από τις εν εξελίξει έρευνες - Τι δείχνουν έγγραφα που διέρρευσαν στο διαδίκτυο

Πότε θα περάσουν στους λογαριασμούς ρεύματος οι μειώσεις του φυσικού αερίου
Κάτω από τα 100 ευρώ/MWh η χονδρεμπορική ηλεκτρικής ενέργειας

Τέλος στις επιδοτήσεις για το ρεύμα βάζει η Κομισιόν - Πόσο έχουν πέσει οι τιμές
Τι προβλέπουν οι νέες προτάσεις της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

Γιατί η απόφαση του ΟΠΕΚ φέρνει «χαμόγελα» στις ΗΠΑ - Οργή στο Ριάντ με τους short sellers
Την ανιούσα αναμένεται να πάρουν οι τιμές του πετρελαίου το επόμενο διάστημα - Κέρδη προσδοκούν να αποκομίσουν οι παραγωγοί στις ΗΠΑ

Η Ουκρανία παίζει το «ενεργειακό» χαρτί - Πώς θα γίνει το powerbank της Ευρώπης;
Τι δηλώνει ο επικεφαλής της Natftogaz

Πώς αντιδρά η αγορά στις αποφάσεις του ΟΠΕΚ - Τι δείχνει η εθελοντική κίνηση του Ριάντ
Ανοδικά κινούνται σήμερα οι τιμές