Αναλογιστικό έλλειμμα της τάξης των 266 εκατ. ευρώ, μειωμένο κατά 22% στην τελευταία δεκαετία παρουσιάζει το ταμείο Αλληλοβοήθειας και εφάπαξ (ΤΑΥΦΕ-ΝΠΙΔ) που ασφαλίζει πάνω από 27.000 εργαζόμενους στο φάρμακο.

Στην πρόσφατη γενική συνέλευση του ταμείου τονίστηκε πως με το νέο προτεινόμενο οικονομικό σύστημα νοητής κεφαλαιοποίησης (NDC), το αναλογιστικό έλλειμμα θα μειωθεί. Εφόσον εισπραχθούν οι υπάρχουσες οφειλόμενες απαιτήσεις το έλλειμμα προβλέπεται να φτάσει στα 39 εκατ. ευρώ, ενώ χωρίς την είσπραξή τους  το έλλειμμα θα μειωθεί στα 79 εκατ. ευρώ.

Τσακλόγλου: «Θα έχουμε μία πολύ καλή αύξηση των συντάξεων στο τέλος της χρονιάς»

Δεν προχώρησε σε καμία μείωση του εφάπαξ

Το ταμείο κατάφερε να αποφύγει τις μειώσεις στο εφάπαξ  – παρά την ύπαρξη ελλείμματος. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι δεν προχώρησε σε καμία μείωση του εφάπαξ, πλην των μειώσεων που προβλέπει ο ν. 4093/2012 για τους παλαιούς ασφαλισμένους (63,91%).

Σύμφωνα με μελέτη αναφορικά με ελέγχους χρόνου ασφάλισης, σε κάθε 100 αιτήσεις για χορήγηση εφάπαξ το 38% παρουσιάζει πρόβλημα καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών.

Αποτέλεσμα αυτού είναι το γεγονός ότι για κάθε έτος ασφάλισης που δεν έχουν καταβληθεί εισφορές, το ποσοστό μείωσης της παροχής θα ανέρχεται σε 2,33% στους παλαιούς ασφαλισμένους και 2,86% στους νέους ασφαλισμένους.

Έτσι καθίσταται φανερό πόσο αναγκαίος είναι ο προληπτικός έλεγχος καταβολής των εισφορών από τους εργοδότες, προκειμένου να μην παραγράφεται η υποχρέωση και κατ’ επέκταση να απομειώνεται η παροχή των ασφαλισμένων.

Να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια οι εισπράξεις από ασφαλιστικές εισφορές και οι πράξεις καταλογισμού έχουν αυξηθεί κατά 53,3% (από 15 εκατ. ευρώ το 2014, σε 23 εκατ. ευρώ το 2022).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax