Μείωση κατά 2 δισ. ευρώ σημείωσε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών κατά τον Ιανουάριο του 2023

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τον Ιανουάριο του 2023, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκε κατά 2,0 δισεκ. ευρώ σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022 και διαμορφώθηκε σε 125,2 εκατ. ευρώ.

Η μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών οφείλεται στην αύξηση των εξαγωγών αγαθών, η οποία ήταν μεγαλύτερη από εκείνη των εισαγωγών. Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 30,4% σε τρέχουσες τιμές (12,3% σε σταθερές τιμές) και οι εισαγωγές κατά 5,6% σε τρέχουσες τιμές (1,2% σε σταθερές τιμές). Ειδικότερα, οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα σημείωσαν αύξηση κατά 17,7% σε τρέχουσες τιμές (4,2% σε σταθερές τιμές) και οι εισαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα σημείωσαν αύξηση κατά 3,0% σε τρέχουσες τιμές (-2,0% σε σταθερές τιμές).

ΤτΕ: Κατά 4,5 δισ. ευρώ μειώθηκαν οι καταθέσεις τον Ιανουάριο

Οι υπηρεσίες

To πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών μειώθηκε, κυρίως λόγω της μείωσης του πλεονάσματος του ισοζυγίου μεταφορών, καθώς και της μικρής επιδείνωσης του ταξιδιωτικού ισοζυγίου, ενώ το ισοζύγιο λοιπών υπηρεσιών βελτιώθηκε. Οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών και οι σχετικές εισπράξεις σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2022 αυξήθηκαν κατά 86,1% και 71,9% αντίστοιχα. Το πλεόνασμα του ισοζυγίου μεταφορών μειώθηκε, παρά τη μικρή βελτίωση του ισοζυγίου θαλάσσιων μεταφορών.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων κατέγραψε αύξηση σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022, λόγω της αύξησης των καθαρών εισπράξεων από λοιπά πρωτογενή εισοδήματα. Η αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων οφείλεται κυρίως στην καταγραφή καθαρών εισπράξεων, έναντι καθαρών πληρωμών στον τομέα της γενικής κυβέρνησης, προερχόμενων από την εκταμίευση της δεύτερης δόσης από το Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Recovery and Resilience Facility – RRF), καθώς και στην αύξηση των καθαρών εισπράξεων στους λοιπούς, εκτός γενικής κυβέρνησης, τομείς.

Ισοζύγιο Κεφαλαίων

Τον Ιανουάριο του 2023, το ισοζύγιο κεφαλαίων σημείωσε πλεόνασμα, έναντι ελλείμματος τον Ιανουάριο του 2022, και διαμορφώθηκε σε 1,4 δισεκ. ευρώ, κυρίως λόγω των εισροών από το RRF.

Τον Ιανουάριο του 2023, το συνολικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων (το οποίο αντιστοιχεί στις ανάγκες της οικονομίας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό) κατέγραψε πλεόνασμα 1,3 δισεκ. ευρώ, έναντι ελλείμματος τον ίδιο μήνα του 2022.

Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών

Τον Ιανουάριο του 2023, στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, οι απαιτήσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού κατέγραψαν αύξηση κατά 14,9 εκατ. ευρώ, ενώ οι υποχρεώσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού παρουσίασαν αύξηση κατά 211,1 εκατ. ευρώ.

Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, η αύξηση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται στην αύξηση κατά 422,0 εκατ. ευρώ των τοποθετήσεών τους σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού. Η αύξηση των υποχρεώσεών τους οφείλεται στη αύξηση κατά 1,5 δισεκ. ευρώ των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ελληνικά ομόλογα και έντοκα γραμμάτια.

Στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων καταγράφηκε μείωση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού, λόγω της μείωσης της χορήγησης δανείων σε μη κατοίκους κατά 296,7 εκατ. ευρώ, η οποία αντισταθμίστηκε μερικώς από τη στατιστική προσαρμογή (167,0 εκατ. ευρώ) που συνδέεται με την έκδοση τραπεζογραμματίων και από την αύξηση των τοποθετήσεων των κατοίκων σε καταθέσεις και repos στο εξωτερικό κατά 30,0 εκατ. ευρώ. Η μείωση των υποχρεώσεών τους οφείλεται στη μείωση κατά 4,4 δισεκ. ευρώ των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε καταθέσεις και repos στην Ελλάδα (περιλαμβάνεται και ο λογαριασμός TARGET), που αντισταθμίστηκε εν μέρει από την αύξηση κατά 1,5 δισεκ. ευρώ της χορήγησης δανείων σε κατοίκους (περιλαμβάνεται η εισροή δανείων από το RRF).

Στο τέλος Ιανουαρίου του 2023, τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας διαμορφώθηκαν σε 11,8 δισεκ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Ευρωβαρόμετρο: Η ακρίβεια γεννά δυσαρέσκεια έναντι κυβέρνησης και ΕΕ
Οικονομία |

Τριπλή απειλή για τα ελληνικά νοικοκυριά - Αποκαλυπτική έρευνα λίγο πριν τις εκλογές [γραφήματα]

Δυσαρεστημένοι δηλώνουν οι Έλληνες για τα μέτρα που έχουν λάβει τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και η ΕΕ για την αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους διαβίωσης