Ο 40χρονος Σου Ζι Τσου ηγείται της Tik Tok από το 2021 – επιβλέποντας τη διαδρομή της προς την κορυφή των εφαρμογών κοινωνικής δικτύωσης με τα 672 εκατομμύρια λήψεις.

ΗΠΑ-Kίνα: Ενας καινούργιος ψυχρός πόλεμος με αφορμή το TikTok

Η επιτυχία της εφαρμογής, η οποία ανήκει στον τεχνολογικό κολοσσό ByteDance, έχει προσθέσει κι άλλες φωτιές στη σχέση των ΗΠΑ με την Κίνα, με την πρώτη να υποστηρίζει πως υπάρχει ισχυρή πιθανότητα η κινεζικής ιδιοκτησίας πλατφόρμα -η οποία έχει 150 εκατομμύρια χρήστες μηνιαίως στις ΗΠΑ- να μπορεί χρησιμοποιηθεί από την κινεζική κυβέρνηση για τη συλλογή πληροφοριών για εκατομμύρια Αμερικανούς.

Μάλιστα, την Πέμπτη, ο Τσου βρέθηκε αντιμέτωπος με το Κογκρέσο, για να υπερασπιστεί το Tik Tok απέναντι στις κατηγορίες για κατασκοπεία, την ώρα που η αμερικανική κυβέρνηση κινείται προς την κατεύθυνση της απαγόρευσή του στις ΗΠΑ.

«Έχουμε αναλάβει δέσμευση διαφάνειας απέναντι στους χρήστες μας για τα στοιχεία που συλλέγουμε και δεν πιστεύω ότι τα στοιχεία αυτά είναι περισσότερα από τα αντίστοιχα που συγκεντρώνει η πλειονότητα των αντίστοιχων», δήλωσε ο Τσου στην επιτροπή Ενέργειας και Εμπορίου του Κογκρέσου.

Από τον Μάρτιο του 2023, η Tiktok συλλέγει πληροφορίες που παρέχονται από τον ίδιο τον χρήστη που παρέχεται από το χρήστη, συμπεριλαμβανομένου του περιεχομένου, των μηνυμάτων, των πληροφοριών αγοράς και των πληροφοριών προτιμήσεων επικοινωνίας, σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου της εταιρείας.

Η πλατφόρμα συλλέγει επίσης αυτόματα δεδομένα τοποθεσίας, metadata και cookies για διαφημιστικούς σκοπούς, γεγονός που είναι σύμφωνο με τις πολιτικές απορρήτου εταιρειών όπως το Meta και το Snapchat.

«Πήραμε μαθήματα από το Facebook»

Ο Τσου είναι πολύπειρος, παρά το νεαρό της ηλικίας του.

Γεννημένος στη Σιγκαπούρη, αποφοίτησε από το Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Λονδίνου το 2006 με πτυχίο Οικονομικών. Στη συνέχεια πήρε MBA από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ – και ενώ βρισκόταν εκεί, έκανε πρακτική στο Facebook.

Εκείνη την περίοδο, το καλοκαίρι του 2009, το Facebook ήταν σε άνοδο. Ξεπέρασε την Google ως πιο δημοφιλής ιστότοπος της χώρας το 2010, συγκεντρώνοντας το 8,9% της επισκεψιμότητας  των ΗΠΑ μεταξύ Ιανουαρίου και Νοεμβρίου 2010, όπως ο ίδιος έχει δηλώσει στο Reuters.

Σήμερα, το Facebook έχει 2,9 δισεκατομμύρια ενεργούς χρήστες, με βάση τα στοιχεία που δημοσιοποιεί η μητρική Meta. Το Tik Tok μπορεί να μην είναι πολύ πίσω: ανακοίνωσε ότι έφτασε το ένα δισεκατομμύριο μηνιαίους χρήστες το 2021, μόλις πέντε χρόνια μετά την ίδρυσή του και πιθανότατα έχει αυξηθεί από τότε.

Η μετεωρική ανάπτυξη της πλατφόρμας ανάγκασε πέρσι τον Ζάκερμπεργκ να παραδεχτεί «έχασε» τον νέο τρόπο αλληλεπίδρασης των ανθρώπων.

Το Facebook άλλαξε ακόμη και τους αλγόριθμούς του για να ανταγωνιστεί πιο αποτελεσματικά το Tik Τok πέρσι, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στο περιεχόμενο βίντεο μικρής έκτασης και μεταβάλλοντας τον τρόπο με τον οποίο συνιστά νέες θέσεις στους χρήστες, όπως έγινε γνωστό από εσωτερικό έγγραφο που δημοσιοποίησε η The Verge.

Την Πέμπτη, μπροστά στους αξιωματούχους του Κογκρέσου, ο Τσου φάνηκε να αναφέρει το Facebook και άλλους ανταγωνιστές της Tik Tok, υποστηρίζοντας ότι «πήρε μαθήματα» από παλαιότερες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, όπως γράφει το CNBC.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Apple: Πού και πότε θα «αποκαλύψει» την στρατηγική για την ΑΙ
Tεχνητή νοημοσύνη |

Πού και πότε θα «αποκαλύψει» η Apple την στρατηγική για την ΑΙ

To tech event προσελκύει παραδοσιακά το ενδιαφέρον πελατών και συνεργατών της Apple σε όλο τον κόσμο, όπως και της παγκόσμιας αγοράς και του τεχνολογικού κλάδου λόγω των καινοτομιών που παρουσιάζονται εκεί