Τις σημαντικές προοπτικές της ελληνικής δευτερογενούς αγοράς δανείων περιέγραψε στο συνέδριο του DDC στο Λονδίνο ο ‘Ακης Μπης, Managing Director της Intrum Investments Greece. Μιλώντας σε ακροατήριο στελεχών της επενδυτικής αγοράς από όλη την Ευρώπη, ο κ. Μπης εκτίμησε ότι την επόμενη διετία «θα αλλάξουν χέρια» χαρτοφυλάκια δανείων μεγάλου ύψους, μη εξυπηρετούμενα ή εκ νέου «πράσινα».

Η δυναμική της ελληνικής αγοράς είναι ισχυρή ενόψει της ολοκλήρωσης του προγράμματος κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής», σημείωσε ο κ. Μπης, προσθέτοντας ότι μέσω της ενεργούς και εξειδικευμένης διαχείρισης από τους servicers, τα δανειακά χαρτοφυλάκια που γίνονται εκ νέου εξυπηρετούμενα, «ξαναβγαίνουν» στην αγορά, ενισχύοντας έτσι την κινητικότητα.

Σε αυτό το πλαίσιο, το επενδυτικό ενδιαφέρον ενισχύεται τόσο στην αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων, όσο και στην αγορά των λεγόμενων reperforming δανείων που βρίσκεται σε πιο πρώιμο στάδιο ακόμη, επισήμανε ο επικεφαλής της Intrum Investment Greece. «Ο αυξημένος όγκος μακροπρόθεσμα βιώσιμων, συναινετικών λύσεων που παρέχονται από πλευράς των servicers θα αυξήσει τα δάνεια, κυρίως στεγαστικά και επιχειρηματικά που μέσω αναδιάρθρωσης, γίνονται εκ νέου εξυπηρετούμενα και επανέρχονται στον οικονομικό κύκλο».

Η προοπτική ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας από τη χώρα λειτουργεί επίσης προς την κατεύθυνση βελτίωσης των πιστωτικών συνθηκών και περαιτέρω ενίσχυσης του επενδυτικού κλίματος, ανέφερε ο κ. Μπης.

Ο όμιλος Intrum, ο οποίος πραγματοποίησε την πρώτη μεγάλη συναλλαγή που έγινε στην εγχώρια δευτερογενή αγορά στα τέλη του 2021, ολοκλήρωσε πρόσφατα την απόκτηση του χαρτοφυλακίου Souq ενώ εξετάζει όλες τις επενδυτικές ευκαιρίες μέσω της Ιntrum Investments Greece.

Ο κ. Μπης τόνισε ότι o όμιλος Intrum φιλοδοξεί να πρωταγωνιστήσει και στο μέλλον στις συναλλαγές της ελληνικής αγοράς, έχοντας συμμετάσχει σε ορισμένες που έγιναν για πρώτη φορά στην Ελλάδα, όπως για το χαρτοφυλάκιο Tethys, το πρώτο κλαδικό χαρτοφυλάκιο δανειακών απαιτήσεων που διατέθηκε επιτυχώς στη δευτερογενή αγορά.

Με την πρόσφατη προσθήκη του χαρτοφυλακίου Souq, η συνολική αξία απαιτήσεων από τα χαρτοφυλάκια που έχει αποκτήσει ο όμιλος Intrum στην Ελλάδα υπερβαίνει τα 14 δισ. ευρώ. Πλέον αυτών, ο όμιλος έχει επενδύσει και σε ομόλογα τιτλοποιημένων χαρτοφυλακίων του προγράμματος κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής», η ονομαστική αξία των οποίων ξεπερνά τα 5 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία