Τα πρόσφατα προβλήματα στον τραπεζικό κλάδο σε ΗΠΑ και Ευρώπη έχουν σκορπίσει ένα κύμα προβληματισμού στον χρηματοπιστωτικό κλάδο. Η διάσωση δύο περιφερειακών τραπεζών στις ΗΠΑ και η εξαγορά της Credit Suisse από τη UBS ξυπνούν μνήμες του 2008 και ότι ακολούθησε η χρεοκοπία της Lehman Brothers.
Το 2023 δεν είναι 2008 και οι Silicon Valley, First Republic δεν είναι Lehman Brothers. Στην Ευρώπη η απορρόφηση της Credit Suisse από τη UBS προκάλεσε αίσθηση αν και πρόκειται για μία τράπεζα η οποία λόγω Ελβετίας δεν προκαλεί έντονους τριγμούς στην Ευρωζώνη.
«Ομοβροντία» διαβεβαιώσεων για την ευρωστία των ευρωπαϊκών τραπεζών – Τι λένε Λαγκάρντ και ευρωπαίοι ηγέτες
Οι εκτιμήσεις για επιχειρήσεις και τράπεζες
Σε αυτό το πλαίσιο, με νέα της έκθεση η UBS (η οποία πρωταγωνιστεί το τελευταίο διάστημα) εκτιμάει ότι τα πρόσφατα προβλήματα δεν θα μετατραπούν σε έναν συστημικό κίνδυνο. Ο τραπεζικός κλάδος θα δεχθεί κάποιες αναταράξεις και αυτές περισσότερο θα έχουν να κάνουν με το κομμάτι της δανειοδότησης.
Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις εξαρτώνται ως επί το πλείστον για τη χρηματοδότησή τους από τον τραπεζικό δανεισμό, σε αντίθεση με τις αμερικανικές εταιρείες οι οποίες συνηθίζουν να στρέφονται στις κεφαλαιαγορές.
Όπως προειδοποιούν οι αναλυτές της UBS, αν η πίστωση κυρίως προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας της Ευρωζώνης μειωθεί, είναι πολύ πιθανό να επιβραδύνει και την ανάπτυξη.
Επί του παρόντος και με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να έχει ανοίξει τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων, ο δανεισμός τόσο προς τις επιχειρήσεις όσο και προς τα νοικοκυριά έχει επιβραδυνθεί.
Το κόστος του χρήματος ελέω της αύξησης των επιτοκίων έχει ανεβεί, την ώρα που οι τράπεζες να επιδίδονται σε μια προσέλκυση των καταθετών προσφέροντας υψηλότερα καταθετικά επιτόκια. Ο συνδυασμός αυτός ενδεχομένως να επιβαρύνει την κερδοφορία των τραπεζών και συνεπακόλουθα να τις καταστήσει περισσότερο επιφυλακτικές ως προς τη χορήγηση δανείων.
Το «τρίπτυχο» για την οικονομία της Ευρωζώνης
Η UBS επικαλείται τη Goldman Sachs, η οποία εκτιμάει ότι η επιβράδυνση του δανεισμού θα έχει ένα κόστος περί του 0,3% στο ΑΕΠ της Ευρωζώνης. Λαμβάνοντας αυτό υπόψη, οι αναλυτές της UBS διαβλέπουν ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα τρέξει με ρυθμό 0,8% το 2023, ελαφρώς υψηλότερα σε σχέση με προηγούμενες προβλέψεις.
Την επί τα βελτίω αναθεώρηση αναφορικά με την πορεία του ΑΕΠ της Ευρωζώνης τη στηρίζουν σε τρεις παράγοντες: την αποκλιμάκωση των τιμών της ενέργειας, την ισχυρή αγορά εργασίας και τις καλύτερες προοπτικές για το εισόδημα των νοικοκυριών καθώς ο πληθωρισμός αρχίζει να διαγράφει πτωτική τροχιά.
Η ΕΚΤ και τα επιτόκια
Μετά την πρόσφατη αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης από την ΕΚΤ τον τρέχοντα μήνα, η UBS αναμένει ότι οι αξιωματούχοι της θα προχωρήσουν με μικρότερες αυξήσεις.
Το βασικό σενάριο παραμένει το ίδιο για την ελβετική τράπεζα, δύο επιτοκιακές αυξήσεις της τάξεως των 25 μονάδων βάσεων τον Μάιο και τον Ιούνιο, αυξήσεις που θα φέρουν το βασικό επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο 3,5% από 3% σήμερα. Εκεί θεωρούν οι αναλυτές της UBS ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ θα κάνουν ένα διάλειμμα δίχως αυτό να προμηνύει όμως ότι θα ακολουθήσουν άμεσα επιτοκιακές μειώσεις.
Ο πληθωρισμός
Ο ονομαστικός πληθωρισμός με μικρά βήματα μεν προς τα πίσω δε αποκλιμακώνεται. Ο προβληματισμός όμως έγκειται στον δομικό πληθωρισμό από τον οποίο εξαιρούνται οι ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, ο οποίος επιμένει να διαμορφώνεται υψηλότερα του 5%. Για τον επίσημο στόχο της ΕΚΤ δηλαδή ρυθμό του ονομαστικού πληθωρισμού στο 2% ούτε κουβέντα να γίνεται ότι μπορεί να πέσει σε αυτό το επίπεδο το 2023.
Οι τοποθετήσεις των επενδυτών
Αναφορικά με τα περιουσιακά στοιχεία, η θέση της UBS παραμένει η ίδια. Δεν συστήνει τοποθετήσεις στις αμερικανικές μετοχές ανάπτυξης, ενώ για τις τραπεζικές μετοχές της Ευρώπης κρατάει ουδέτερη στάση.
Προτίμηση δείχνει στα ομόλογα με χαμηλές αποδόσεις, στις γερμανικές μετοχές καθώς θεωρεί ότι θα επωφεληθούν από την αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου, το άνοιγμα της κινεζικής οικονομίας και τη σχετικά μικρή τους έκθεση στις τράπεζες.
Αναφορικά με τα νομίσματα, περαιτέρω αποδυνάμωση προβλέπουν οι αναλυτές της UBS για το αμερικανικό δολάριο και συστήνουν τοποθετήσεις σε δολάριο Αυστραλίας, ελβετικό φράγκο, ιαωπωνικό γεν, βρετανική στερλίνα, ευρώ και φυσικά δεν αφήνουν στην άκρη τον χρυσό.
Latest News
Ο Μισέλ Ρουσό , νέος πρόεδρος ανώτατου εκτελεστικού συμβουλίου της Star Alliancεe
Ο Μισελ Ρουσσώ ηγείται της στρατηγικής κατεύθυνσης της Star Alliance, η οποία απαρτίζεται από 25 αεροπορικές εταιρείες - μέλη σε παγκόσμιο επίπεδο.
Στο 2,7% - ως αναμενόταν- ο αμερικανικός πληθωρισμός τον Νοέμβριο
Η αύξηση είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων εφτά μηνών - Πώς θα επηρεάσει την απόφαση της Fed
Ανακατεύουν την τράπουλα της ηγεσίας οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες - Οι αλλαγές σε BMW και Mercedes
Οι μεγάλες γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες προχωρούν σε διαρθρωτικές αλλαγές ηγετικών στελεχών για να σώσουν την «παρτίδα»
Reuters: Σχέδια για υποτίμηση του γουάν ενόψει του Trump 2.0
Αποκλειστικό δημοσίευμα του Reuters αναφέρει τα σχέδια της Κίνας για να αντιμετωπίσει τους δασμούς Τραμπ
Ισχυρό ξεκίνημα για την Inditex στην εορταστική περίοδο
Η Inditex φαίνεται πως πηγαίνει καλύτερα μετά τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου τα οποία ήταν κάτω από τις προβλέψεις
Economist: Στην πεντάδα του χρυσού «μεταλλίου» για το 2024 η Ελλάδα [πίνακες]
Η καθιερωμένη ανάλυση του Economist για το ποια οικονομία τα πήγε καλύτερα το έτος που ολοκληρώνεται σε λίγες ημέρες
Reuters: Το κενό ηγεσίας επιδεινώνει την οικονομική δυσπραγία της Ευρώπης
Αν και η Ευρώπη υπερηφανεύεται για την ανοικτή οικονομία της, οι πιο άμεσες προκλήσεις εντοπίζονται στο εμπόριο, αναφέρει το Reuters
Περιστέρια και γεράκια στην ΕΚΤ - Όταν η βασική διαφωνία δεν είναι στα επιτόκια
Την Πέμπτη πραγματοποιείται η τελευταία για φέτος συνεδρίαση της ΕΚΤ - Τα στοιχήματα για τα επιτόκια
Η οικονομική πολιτική του Τραμπ θα φέρει «καταστροφή», προειδοποιεί ο Μπάιντεν
Ο Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε εναντίον της εφαρμογής του προγράμματος Project 2025 που φέρεται να ενστερνίζεται ο Ντόναλντ Τραμπ
Είναι ένας ανταγωνιστικός κόσμος - Ποιοι πληρώνονται καλύτερα σήμερα;
Η διεθνής αγορά εργασίας αναγκάζει ορισμένες εταιρείες να πληρώνουν περισσότερα σε... φθηνότερες περιοχές