Μαζικούς συμψηφισμούς επιστροφών φόρου όχι μόνο με αρρύθμιστες αλλά και με ρυθμισμένες οφειλές «έτρεξε» για πρώτη φορά η ΑΑΔΕ η οποία σχεδιάζει να επεκτείνει το μέτρο των μαζικών συμψηφισμών και με οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία αντλώντας τα σχετικά στοιχεία από την ΗΔΙΚΑ.

Ειδικότερα, με συνοπτικές και πλήρως ηλεκτρονικές διαδικασίες συμψηφίστηκαν και επιστράφηκαν σε 202.000 φορολογούμενους, φόροι συνολικού ύψους 64,67 εκατ. ευρώ από 317.000 τίτλους επιστροφής. Την ίδια ώρα, 230.000 φορολογούμενοι οι οποίοι αν και μπορούσαν να είχαν λάβει επιστροφή φόρου 32 εκατ. ευρώ έλαβαν ένα email από την ΑΑΔΕ με το οποίο καλούνται να δηλώσουν το IBAN του τραπεζικού τους λογαριασμού ηλεκτρονικά στο Μητρώο της ΑΑΔΕ ώστε να μπορέσουν να πιστωθούν άμεσα τα χρήματα που δικαιούνται. Οι μαζικοί συμψηφισμοί επιστροφών φόρου με οφειλές άνοιξε το δρόμο για τις αυτοματοποιημένες διαδικασίες επιστροφών ΦΠΑ.

Φορο-ανατροπές σε ακίνητα, ρυθμίσεις οφειλών, ΦΠΑ και τέλη κυκλοφορίας

Η ΑΑΔΕ ενεργοποιεί αυτοματοποιημένες διαδικασίες επιστροφών φόρου με αιχμή τον ΦΠΑ μειώνοντας το χρόνο για την επιστροφή των ποσών στους δικαιούχους που στο παρελθόν ήταν αναγκασμένοι να περιμένουν ακόμα και χρόνια για να λάβουν τα χρήματα που δικαιούνται. Με το νέο σύστημα το 90% των αιτημάτων επιστροφής ΦΠΑ ικανοποιούνται εμπρόθεσμα σε διάστημα 90 ημερών.

Ο σχεδιασμός για την αυτοματοποίηση των επιστροφών φόρων προβλέπει τη δημιουργία μιας «λευκής» λίστας επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών που είναι «καθαροί» στην Εφορία. Οι φορολογούμενοι που θα περιλαμβάνονται στη «χρυσή λίστα» θα υποβάλλουν το αίτημά τους ηλεκτρονικά και θα βλέπουν άμεσα το ποσό της επιστροφής ΦΠΑ που δικαιούνται να πιστώνεται στον τραπεζικό λογαριασμό τους με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή χωρίς ανθρώπινη επαφή. Η διαδικασία αυτή θα ακολουθείται για την πλειονότητα των αιτήσεων επιστροφής χρημάτων και συγκεκριμένα για το 97% των αιτημάτων επιστροφής φόρων.

Μάλιστα, οι φορολογούμενοι για να γνωρίζουν τον πραγματικό χρόνο που απαιτείται για την επιστροφή χρημάτων θα ενημερώνονται άμεσα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου όταν το αίτημά τους πρόκειται να υποβληθεί σε αυτόματη επεξεργασία χωρίς έλεγχο.

Η «Χρυσή Λίστα»

Οι επιχειρήσεις για να κερδίζουν μια θέση στη «Χρυσή Λίστα» θα πρέπει να πληρούν τα εξής κριτήρια προκειμένου να λαμβάνουν πρώτες τις επιστροφές φόρων:

1. Να έχουν ελεγχθεί για τουλάχιστον τρείς φορολογικές περιόδους και το σύνολο των επιστραφέντων κατόπιν ελέγχων ποσών δεν διαφέρει από το συνολικά αιτούμενο ποσό σε ποσοστό άνω 5%.

2. Να μην έχουν υποπέσει σε φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις.

3. Να μην χαρακτηρίζονται ως ύποπτοι για συμμετοχή σε απάτη που αφορά στις ενδοκοινοτικές συναλλαγές, κατόπιν εφαρμογής κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου, τα οποία εξετάζονται σε κεντρικό επίπεδο αποκλειστικά και δεν δημοσιοποιούνται.

Επισημαίνεται ότι το πρώτο δίμηνο του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους οι επιστροφές φόρου έφτασαν τα 785 εκατ. ευρώ έναντι στόχου 680 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax