«Φρένο» στις μεγάλες αυξήσεις «πάτησαν» οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία τον Φεβρουάριο του 2023, οι οποίες αποτελούν τον προάγγελο των μετέπειτα ανατιμήσεων, οι οποίες φτάνουν μέχρι το «ράφι». Ωστόσο, η αύξηση παραμένει, αν και πολύ μικρότερη, ενώ το «ράλι» τιμών στα σούπερ μάρκετ συνεχίζεται, κάτι οποίο επισήμανε πρόσφατα και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρας. όπως είχε σημειώσει, «Δεν θα δούμε μείωση των τιμών, ούτε σταθεροποίηση, αυτό που θα δούμε είναι να αυξάνονται οι τιμές με μειωμένο ρυθμό», προσθέτοντας ότι η ακρίβεια φεύγει από την ενέργεια και επικεντρώνεται στα τρόφιμα.
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο Γενικός Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς), με έτος βάσης 2015 και μήνα αναφοράς τον Φεβρουάριο 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Φεβρουαρίου 2022, παρουσίασε αύξηση 4,7% έναντι αύξησης 33,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2022 με το 2021.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ιδιαίτερο ρόλο διαδραμάτισε η χαρτοποιία (+27,4%), ορυχεία και λατομεία (+16,2%), βασικά μέταλλα (+15,4%), η βιομηχανία τροφίμων (+14,5%) και η παραγωγη άλλων μη μεταλλικών ορυκτών προϊόντων (+14,5%).
Μηνιαία σύγκριση
Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κατά τον μήνα Φεβρουάριο 2023, σε σύγκριση με τον δείκτη του Ιανουαρίου 2023, παρουσίασε μείωση 3,3% έναντι αύξησης 4,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2022.
Ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Μαρτίου 2022 – Φεβρουαρίου 2023, σε σύγκριση με τον μέσο Γενικό Δείκτη του δωδεκαμήνου Μαρτίου 2021 – Φεβρουαρίου 2022, παρουσίασε αύξηση 30,4% έναντι αύξησης 20,0% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των προηγούμενων δωδεκαμήνων.
Η αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Παραγωγού κατά 4,7%, τον μήνα Φεβρουάριο 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Φεβρουαρίου 2022, οφείλεται στις μεταβολές των δεικτών των επιμέρους αγορών, δηλαδή:
α. Στην αύξηση του Δείκτη Τιμών Παραγωγού Eξωτερικής Aγοράς κατά 4,7%.
Ειδικότερα, στην αύξηση αυτή συνέβαλαν κυρίως οι μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων της ταξινόμησης NACE Αναθ. 2, ως εξής:
β. Στην αύξηση του Δείκτη Τιμών Παραγωγού Εγχώριας Αγοράς κατά 4,7%
Ειδικότερα, στην αύξηση αυτή συνέβαλαν κυρίως οι μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων της ταξινόμησης NACE Αναθ. 2, ως εξής:
Latest News
Kαρόκης (MSD Ελλάδας): 1,2 δισ. ευρώ η δημοσιονομική επιβάρυνση από τo claw back στο φάρμακο
Στην κυβέρνηση δεν έχουν καταλάβει πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα με τις επιστροφές, τόνισε ο Αντώνης Καρόκης της MSD Ελλάδας
«Μεγάλος ασθενής» η βιομηχανία στην Ευρώπη - «Σβήνουν» χιλιάδες θέσεις εργασίας λόγω ενεργειακού κόστους
Η βιομηχανία στην ΕΕ αναγκάζονται να πληρώνουν περισσότερα για ηλεκτρική ενέργεια στην Ευρώπη από ό,τι στις ΗΠΑ και την Κίνα
Τι ζητά η βιομηχανία για ένα νέο παραγωγικό πρότυπο - Ο Χατζημηνάς στο 4ο OT FORUM
Το ζήτημα της επαναβιομηχάνισης θα θέσει στο 4o OT FORUM ο πρόεδρος της ΕΕΝΕ Κρίστιαν Χατζημηνάς - Το debate με τον Τάκη Θεοδωρικάκο