«Φρένο» στις μεγάλες αυξήσεις «πάτησαν» οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία τον Φεβρουάριο του 2023, οι οποίες αποτελούν τον προάγγελο των μετέπειτα ανατιμήσεων, οι οποίες φτάνουν μέχρι το «ράφι». Ωστόσο, η αύξηση παραμένει, αν και πολύ μικρότερη, ενώ το «ράλι» τιμών στα σούπερ μάρκετ συνεχίζεται, κάτι οποίο επισήμανε πρόσφατα και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρας. όπως είχε σημειώσει, «Δεν θα δούμε μείωση των τιμών, ούτε σταθεροποίηση, αυτό που θα δούμε είναι να αυξάνονται οι τιμές με μειωμένο ρυθμό», προσθέτοντας ότι η ακρίβεια φεύγει από την ενέργεια και επικεντρώνεται στα τρόφιμα.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο Γενικός Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς), με έτος βάσης 2015 και μήνα αναφοράς τον Φεβρουάριο 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Φεβρουαρίου 2022, παρουσίασε αύξηση 4,7% έναντι αύξησης 33,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2022 με το 2021.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ιδιαίτερο ρόλο διαδραμάτισε η χαρτοποιία (+27,4%), ορυχεία και λατομεία (+16,2%), βασικά μέταλλα (+15,4%), η βιομηχανία τροφίμων (+14,5%) και η παραγωγη άλλων μη μεταλλικών ορυκτών προϊόντων (+14,5%).

Μηνιαία σύγκριση

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κατά τον μήνα Φεβρουάριο 2023, σε σύγκριση με τον δείκτη του Ιανουαρίου 2023, παρουσίασε μείωση 3,3% έναντι αύξησης 4,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2022.

Ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Μαρτίου 2022 – Φεβρουαρίου 2023, σε σύγκριση με τον μέσο Γενικό Δείκτη του δωδεκαμήνου Μαρτίου 2021 – Φεβρουαρίου 2022, παρουσίασε αύξηση 30,4% έναντι αύξησης 20,0% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των προηγούμενων δωδεκαμήνων.

Η αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Παραγωγού κατά 4,7%, τον μήνα Φεβρουάριο 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Φεβρουαρίου 2022, οφείλεται στις μεταβολές των δεικτών των επιμέρους αγορών, δηλαδή:

α. Στην αύξηση του Δείκτη Τιμών Παραγωγού Eξωτερικής Aγοράς κατά 4,7%.

Ειδικότερα, στην αύξηση αυτή συνέβαλαν κυρίως οι μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων της ταξινόμησης NACE Αναθ. 2, ως εξής:

β. Στην αύξηση του Δείκτη Τιμών Παραγωγού Εγχώριας Αγοράς κατά 4,7%

Ειδικότερα, στην αύξηση αυτή συνέβαλαν κυρίως οι μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων της ταξινόμησης NACE Αναθ. 2, ως εξής:

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Βιομηχανία