Για τους κινδύνους που εγκυμονεί τυχόν κακόβουλη χρήση του ChatGPT προειδοποιεί το Εργαστήριο Καινοτομίας της Europol, εξηγώντας τους τρόπους με τους οποίους οι εγκληματίες ενδέχεται να χρησιμοποιήσουν τέτοιου είδους εφαρμογές.

Τεχνητή νοημοσύνη: Μορατόριουμ στην ανάπτυξη νέων εφαρμογών ζητά ο Μασκ και άλλοι 1.000 ειδικοί

Η ευρωπαϊκή αστυνομική υπηρεσία συνέταξε μάλιστα και σχετική έκθεση με τίτλο «ChatGPT – ο αντίκτυπος των μεγάλων γλωσσικών μοντέλων στην επιβολή του νόμου», στην οποίαν παρέχεται μια επισκόπηση σχετικά με την πιθανή κατάχρηση του ChatGPT ενώ παρουσιάζονται ορισμένες εκτιμήσεις αναφορικά με το τι μπορεί να ακολουθήσει.

Όπως σημειώνει η Europol, καθώς οι δυνατότητες συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT βελτιώνονται, η πιθανή εκμετάλλευσή τους από εγκληματίες αποτελεί μια ζοφερή προοπτική. Η κακόβουλη χρήση των εφαρμογών αυτών θα μπορούσε να αφορά τους ακόλουθους τομείς:

  • Απάτη και κοινωνική μηχανική

Η ικανότητα του ChatGPT να συντάσσει εξαιρετικά ρεαλιστικό κείμενο το καθιστά χρήσιμο εργαλείο για σκοπούς phishing, σημειώνει η Europol. Η ικανότητα τέτοιου είδους εφαρμογών να αναπαράγουν γλωσσικά μοτίβα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να υποδυθούν το ύφος ομιλίας συγκεκριμένων ατόμων ή ομάδων. Αυτή η ικανότητα μπορεί να γίνει αντικείμενο κατάχρησης σε μεγάλη κλίμακα για να παραπλανήσει τα πιθανά θύματα ώστε να εμπιστευτούν τους εγκληματίες.

  • Παραπληροφόρηση

Το ChatGPT υπερέχει στην παραγωγή αυθεντικού κειμένου με ταχύτητα και κλίμακα. Αυτό το καθιστά ιδανικό για σκοπούς προπαγάνδας και παραπληροφόρησης, καθώς επιτρέπει στους χρήστες να παράγουν και να διαδίδουν μηνύματα που αντικατοπτρίζουν μια συγκεκριμένη αφήγηση με σχετικά μικρή προσπάθεια.

  • Έγκλημα στον κυβερνοχώρο

Όπως σημειώνει η Europol, εκτός από τη δημιουργία γλώσσας που μοιάζει με ανθρώπινη, το ChatGPT είναι σε θέση να παράγει κώδικα σε διάφορες γλώσσες προγραμματισμού. Για έναν δυνητικό εγκληματία με λίγες τεχνικές γνώσεις, αυτό αποτελεί ανεκτίμητη πηγή για την παραγωγή κακόβουλου κώδικα.

«Καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται και νέα μοντέλα καθίστανται διαθέσιμα, θα γίνεται όλο και πιο σημαντικό για την επιβολή του νόμου να παραμείνει στην πρώτη γραμμή αυτών των εξελίξεων για να προβλέψει και να αποτρέψει την κατάχρηση», αναφέρει η ευρωπαϊκή αστυνομική υπηρεσία, που διευκρινίζει ότι από το σύνολο των πλατφορμών που υφίστανται επέλεξε να εξετάσει το chatGPT επειδή αποτελεί την πιο προβεβλημένη και συχνά χρησιμοποιούμενη εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη
Apple: Πού και πότε θα «αποκαλύψει» την στρατηγική για την ΑΙ
Tεχνητή νοημοσύνη |

Πού και πότε θα «αποκαλύψει» η Apple την στρατηγική για την ΑΙ

To tech event προσελκύει παραδοσιακά το ενδιαφέρον πελατών και συνεργατών της Apple σε όλο τον κόσμο, όπως και της παγκόσμιας αγοράς και του τεχνολογικού κλάδου λόγω των καινοτομιών που παρουσιάζονται εκεί