Η Cerebras Systems, μία startup που σχεδιάζει τσιπ τεχνητής νοημοσύνης, κυκλοφόρησε ανοιχτού κώδικα μοντέλα τύπου ChatGPT για δωρεάν χρήση στην ερευνητική και επιχειρηματική κοινότητα.

Πιο συγκεκριμένα, η Cerebras, με έδρα τη Σίλικον Βάλεϊ, κυκλοφόρησε συνολικά επτά μοντέλα όλα εκπαιδευμένα στον υπερυπολογιστή της με την τεχνητή νοημοσύνη που ονομάζεται Andromeda, συμπεριλαμβανομένων μικρότερων μοντέλων γλώσσας 111 εκατομμυρίων παραμέτρων έως και το μεγαλύτερο μοντέλο 13 δισεκατομμυρίων παραμέτρων.

Το ChatGPT έρχεται, οι δουλειές φεύγουν: Απειλούνται 300 εκατ. θέσεις εργασίας

Το chatbot ChatGPT της OpenAI που κυκλοφόρησε στα τέλη του περασμένου έτους, για παράδειγμα, έχει 175 δισεκατομμύρια παραμέτρους και μπορεί να παράγει ποίηση και έρευνα, κάτι που έχει βοηθήσει στο να προσελκύσει μεγάλο ενδιαφέρον και κυρίως χρηματοδότηση για την τεχνητή νοημοσύνη ευρύτερα.

Σημειώνεται ότι τα μοντέλα με περισσότερες παραμέτρους είναι σε θέση να εκτελούν πιο σύνθετες λειτουργίες παραγωγής.

«Υπάρχει μια μεγάλη κίνηση για να “κλείσουμε” ό,τι έχει ανοιχτό κώδικα στην τεχνητή νοημοσύνη… δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς τώρα υπάρχουν τεράστια χρήματα σε αυτό», δήλωσε στο Reuters ο Άντριου Φέλντμαν, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Cerebras. «Ο ενθουσιασμός στην κοινότητα, η πρόοδος που έχουμε κάνει, ήταν σε μεγάλο βαθμό επειδή ήταν τόσο ανοιχτό».

Η Cerebras είπε ότι τα μικρότερα μοντέλα μπορούν να αναπτυχθούν σε τηλέφωνα ή έξυπνα ηχεία, ενώ τα μεγαλύτερα εκτελούνται σε υπολογιστές ή διακομιστές, με τις πολύπλοκες εργασίες όπως η σύνοψη μεγάλων αποσπασμάτων να απαιτούν μεγαλύτερα μοντέλα.

Εκπαίδευση τεχνητής νοημοσύνης

Ο Φέλντμαν είπε ότι το μεγαλύτερο μοντέλο του χρειάστηκε λίγο περισσότερο από μια εβδομάδα για να εκπαιδευτεί, εργασία που συνήθως μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες, χάρη στην αρχιτεκτονική του συστήματος Cerebras, το οποίο περιλαμβάνει ένα τσιπ στο μέγεθος ενός πιάτου που έχει κατασκευαστεί για εκπαίδευση τεχνητής νοημοσύνης.

Τα περισσότερα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης σήμερα εκπαιδεύονται στα τσιπ της Nvidia, αλλά όλο και περισσότερες νεοφυείς επιχειρήσεις όπως η Cerebras προσπαθούν να πάρουν μερίδιο σε αυτήν την αγορά.

Τα μοντέλα που έχουν εκπαιδευτεί σε μηχανές Cerebraw μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν σε συστήματα Nvidia για περαιτέρω εκπαίδευση ή προσαρμογή, δήλωσε ο Φέλντμαν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη
Apple: Πού και πότε θα «αποκαλύψει» την στρατηγική για την ΑΙ
Tεχνητή νοημοσύνη |

Πού και πότε θα «αποκαλύψει» η Apple την στρατηγική για την ΑΙ

To tech event προσελκύει παραδοσιακά το ενδιαφέρον πελατών και συνεργατών της Apple σε όλο τον κόσμο, όπως και της παγκόσμιας αγοράς και του τεχνολογικού κλάδου λόγω των καινοτομιών που παρουσιάζονται εκεί