Μόλις δύο μήνες μετά την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της Θερμοκοιτίδας Νεοφυών Επιχειρήσεων Αθήνας (Θ.Ε.Α.) του ΕΒΕΑ με την πλατφόρμα Plug & Play Tech Center, ήδη 10 ελληνικές startups έχουν την ευκαιρία να διασυνδεθούν με το παγκόσμιο οικοσύστημα καινοτομίας.

Startups: Δράση ΕΒΕΑ και ΕΕΔΕΓΕ για ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας

Η Plug & Play λειτουργεί μία από τις σημαντικότερες πλατφόρμες καινοτομίας στον κόσμο, που δραστηριοποιείται, με έδρα τη Silicon Valley, σε αρκετά σημεία του πλανήτη και εξειδικεύεται στο να εντοπίζει νεοφυείς μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο και να τις συνδέει με μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρίες, μέσω καινοτόμων προγραμμάτων και συνεργειών.

Το δίκτυό της αποτελείται από 50.000 νεοφυείς επιχειρήσεις, 500+ κορυφαίες εταιρείες παγκοσμίως και εκατοντάδες εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων, πανεπιστήμια και κρατικούς φορείς σε πολλούς κλάδους.

Οι 400 επιχειρήσεις της Θ.Ε.Α.

Από το 2014, που αναπτύχθηκε η Θ.Ε.Α., περί τις 400 νεοφυείς επιχειρήσεις έχουν επωφεληθεί, ενώ ανοίγει νέα πρόσκληση για καινοτόμες μικρές και μεσαίες γυναικείες startups από όλη την Ελλάδα στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της γυναικείας καινοτομίας και επιχειρηματικότητας.

«Παρότι η θέση των γυναικών στον εργασιακό στίβο και το επιχειρείν είναι σήμερα σημαντικά καλύτερη από το παρελθόν, χρειάζεται να γίνουν ακόμα πολλά. Για αυτό παρά την πρόοδο, δεν εφησυχάζουμε», δήλωσε η πρόεδρος του ΕΒΕΑ και του ΕΕΔΕΓΕ (Εθνικό Επιμελητηριακό Δίκτυο Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών), κα Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, με αφορμή τη δημοσίευση της πρόσκλησης.

Αυτή τη στιγμή στη Θ.Ε.Α. υπάρχουν 34 νεοφυείς επιχειρήσεις και ο στόχος είναι να προστεθούν 20-30 καινούριες.

Προσέλκυση κεφαλαίων

Σημειώνεται ότι με βάση τα στοιχεία της ετήσιας έρευνας του Found.ation, οι 10 πιο χρηματοδοτούμενες ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις συγκέντρωσαν το 2022 συνολικά 575,4 εκατ. ευρώ, ποσό λίγο υψηλότερο ποσό από το ποσό που συγκεντρώθηκε το προηγούμενο έτος.

Για εφέτος, σύμφωνα με στοιχεία του ελληνικού επενδυτικού κεφαλαίου Marathon Venture Capital, τα συνολικά κεφάλαια που έχουν συγκεντρώσει οι νεοφυείς εταιρείες με παρουσία στην Ελλάδα (έδρα ή κέντρο έρευνας και ανάπτυξης στη χώρα) αγγίζουν τα 138 εκατ. δολάρια.

Οι 10 strat-uppers

Η πρώτη λίστα με ελληνικές startups, που υποστηρίζονται από τη Θ.Ε.Α. εστάλη στο Plug & Play προκειμένου να ενταχθούν στην πλατφόρμα τους.

Ήδη έξι από αυτές έχουν ανέβει στην πλατφόρμα και αναμένονται και οι υπόλοιπες τέσσερις.

Dataphoria

H Dataphoria ξεκινώντας το 2021 παρέχει υπηρεσίες ανάλυσης, επεξεργασίας και οπτικοποίησης δεδομένων εξειδικευμένες γύρω από τη βιώσιμη ανάπτυξη, που δείχνουν τα αποτελέσματα των δράσεων και των πολιτικών που εφαρμόζουν οι οργανισμοί προς το Περιβάλλον, την Κοινωνία και την Εταιρική Διακυβέρνηση (ESG).

Συγκεκριμένα, η Dataphoria  με τη μεθοδολογία ανάλυσης, επεξεργασίας και οπτικοποίησης δεδομένων για τη βιωσιμότητα, που έχει αναπτύξει, συνδέεται με τα εταιρικά συστήματα, ανακτά τα δεδομένα, τα καθαρίζει, τα μεταμορφώνει και τα ετοιμάζει για χρήση. Η διαδικασία αυτή, εφόσον ολοκληρωθεί μία φορά, δημιουργεί μια διαδρομή δεδομένων τα οποία και ανανεώνονται αυτόματα.

Η startup απευθύνεται σε επιχειρήσεις, οργανισμούς και δήμους που προσφέρουν ουσιαστικά στον πλανήτη και θέλουν να μετρήσουν τον κοινωνικό και περιβαλλοντικό τους αντίκτυπο. Ουσιαστικά αποτελεί μία πύλη δεδομένων για την αειφορία, που τους δίνει τη δυνατότητα να επιλέγουν τους δείκτες που θέλουν να παρακολουθούν και να επικοινωνούν εύληπτα data stories στο ευρύ κοινό.

Η ιδρυτική ομάδα αποτελείται από δύο νέους μηχανικούς, τη Φένια και τον Αναστάση. Γνωρίστηκαν στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ, και είναι φίλοι σχεδόν 15 χρόνια.

Digisec

Η Digisec έχει αναπτύξει ένα πρωτοποριακό σύστημα αποτροπής πρόσκρουσης πτηνών σε ανεμογεννήτριες, το Bird Monitoring System, το οποίο έχει εγκατασταθεί στο πρώτο υπεράκτιο αιολικό πάρκο της Μεσογείου, το Beleolico της Renexia SpA, στο Taranto της Ιταλίας.

Συνολικά η Digisec έχει τοποθετήσει το Bird Monitoring σε πάνω 40 αιολικά πάρκα στην Ελλάδα και την Ευρώπη ενώ αναμένεται να αναλάβει νέα projects σε Ισπανία και Αυστρία. Το 2024 η εταιρεία σχεδιάζει να κάνει το μεγάλο άλμα στην αγορά των Η.Π.Α.

Πρόκειται για ένα σύστημα που βασίζεται στην χρήση αλγόριθμων Machine Learning, ώστε να εκπαιδεύεται συνεχώς και να κάνει όλο και πιο ακριβείς αναγνωρίσεις πτηνών, τα οποία ξεχωρίζει από άλλα αντικείμενα, όπως αεροπλάνα, πτερύγια ανεμογεννητριών, σύννεφα κλπ. Αποτελείται από κάμερες υπερ-υψηλής ανάλυσης, ηχεία που εκπέμπουν τους αποτρεπτικούς ήχους καθώς και την καρδιά του συστήματος που αναλύει τα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο με την βοήθεια της τεχνολογίας Machine Learning.

Στη σπάνια περίπτωση που το πτηνό συνεχίσει την πορεία του προς τα πτερύγια της ανεμογεννήτριας και πλησιάσει επικίνδυνα, τότε το Bird Monitoring System, δίνει εντολή να σταματήσει η ανεμογεννήτρια, έως ότου το πτηνό εξέλθει από την επικίνδυνη ζώνη.

Η DIGISEC, με εκπρόσωπο τον κ. Γιώργο Διακομανώλη, αναδείχθηκε Startup of the Year στα δεύτερα βραβεία του Εθνικού Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων – Elevate Greece.

iDNA Genomics

Η iDNA Genomics με έτος ίδρυσης το 2019 δραστηριοποιείται στον ταχύτατα αναπτυσσόμενο χώρο της ιατρικής ακριβείας και γονιδιωματικής ανάλυσης (DNA Test).

Η εστίασή της είναι στην ανάπτυξη και την παροχή γενετικών αναλύσεων φαρμακογονιδιωματικής, γονιδιωματικής της διατροφής και του αθλητισμού, με συνεχή ερευνητική δραστηριότητα και συνεργασία με πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Βασικός στόχος της iDNA Genomics, με συνιδρύτρια διευθύνουσα σύμβουλο την κα Γεωργία Αναστασοπούλου, είναι μέσω καινοτόμων, αξιόπιστων και εύκολων στη διαχείριση αναλύσεων DNA, να βοηθήσει τους επαγγελματίες υγείας και τους ενδιαφερόμενους να μαθαίνουν  και να κατανοούν σωστά τις  εξατομικευμένες γενετικές πληροφορίες και να τις αξιοποιούν για καλύτερη υγεία και σε προσιτό κόστος.

Inteligg

Η Inteligg είναι μια startup εταιρεία που ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2018 με κύριο σκοπό να προσφέρει τεχνολογικές προηγούμενες και καινοτόμες λύσεις αειφόρου ανάπτυξης για έξυπνες πόλεις και κοινότητες.

Η Inteligg αναπτύσσει προϊόντα, παρέχει υπηρεσίες και ασχολείται με την έρευνα στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, του περιβάλλοντος και των αγροτικών εφαρμογών.

Έχει δημιουργήσει το SMARTH-PROP. Ένα σύστημα έξυπνου αυτορυθμιζόμενου θερμοστάτη ενεργειακής διαχείρισης κτιρίων, το οποίο βασίζεται σε cloud computing και αλγόριθμους Τεχνητής Νοημοσύνης (AI).

Ο Χρήστος Ιωακειμίδης μαζί με τον Κωνσταντίνο Γενηκομσάκη ίδρυσαν την Inteligg με απώτερο όραμα να γίνει η εταιρεία τους μία διεθνής δύναμη στον τομέα δημιουργίας λογισμικού σε Συστήματα Ενεργειακής Διαχείρισης Κτιρίων μέχρι το 2027-2028.

Kleesto

H kleesto είναι ένα λογισμικό διαχείρισης κρατήσεων για παρόχους τουριστικών δραστηριοτήτων, το οποίο συμβάλλει στην βελτιστοποίηση των καθημερινών διαδικασιών τους και της αύξησης του τζίρου τους.

Η τουριστική startup έχει μπει σε περίοδο δυναμικής οργανικής ανάπτυξης. Στα δύσκολα χρόνια της πανδημίας έκανε το άλμα και πλέον εκτός από την Ελλάδα βρίσκεται σε Αυστραλία, Καραϊβική, Αφρική και Ιταλία, ενώ στοχεύει στην αγορά της Πορτογαλίας.

Βασικός στόχος της εταιρείας είναι να προσφέρει πολύτιμη τεχνογνωσία σε μικρές και μεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις, ώστε να κάνουν το επόμενο βήμα αποκτώντας ελκυστική διαδικτυακή παρουσία.

Rhoé

H Rhoé είναι μια νεοφυής επιχείρηση που δραστηριοποιείται στο πεδίο της κινητικότητας και πράσινης τεχνολογίας που φιλοδοξεί να ηγηθεί της μετάβασης σε καθαρότερες μορφές ενέργειας.

Η Rhoé ξεκίνησε ως ερευνητική ομάδα με πεδίο μελέτης την βιώσιμη κινητικότητα, η οποία ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2016 από έξι φοιτητές του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, αναζητώντας λύσεις που θα κάνουν τις αστικές μετακινήσεις φιλικότερες και πιο προσβάσιμες.

Επί του παρόντος δραστηριοποιείται σε δύο μεγάλες βιομηχανίες κινητικότητας, την αστική κινητικότητα και τη ναυτιλία. Στόχος είναι η υιοθέτηση βιώσιμων λύσεων μετακίνησης από τον εκάστοτε φορέα να γίνεται με επικερδή τρόπο.

SafeSize

Η SafeSize βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, καθώς «σήκωσε» νέα χρηματοδότηση ύψους 14 εκατ. ευρώ στην οποία συμμετείχαν το Phaistos Investment Fund και άλλοι επενδυτές όπως το Convent Capital και 3TS Capital Partners καθώς και ένας στρατηγικός επενδυτής (από τους μεγαλύτερους footwear retailers παγκοσμίως).

Τα κεφάλαια θα επενδυθούν στην επέκταση της εταιρείας σε νέες παγκόσμιες αγορές όπως αυτή της Αμερικής, την ενδυνάμωση της παρουσίας της στην Ασία, αλλά και την έρευνα και ανάπτυξη νέων τεχνολογικών λύσεων που λειτουργούν σε υποδομές 5G.

Η εταιρεία έχει αναπτύξει το σύστημα 3D foot scanner, μέσω του οποίου δίνει την δυνατότητα στους καταναλωτές να βρουν το κατάλληλο μέγεθος στα παπούτσια τους βοηθώντας παράλληλα τις επιχειρήσεις λιανεμπορίου να περιορίσουν τα κόστη από τις επιστροφές υποδημάτων.

Στους επόμενους μήνες, η SafeSize αναμένεται να λανσάρει το νέο καινοτόμο προϊόν της εταιρείας, σχεδιασμένο στο κέντρο Ανάπτυξης και Καινοτομίας της εταιρείας στην Ελλάδα, το Digital Sales Assistant. Πρόκειται για ένα αυτόνομο ηλεκτρονικό πωλητή ο οποίος θα έχει δυνατότητα να προσφέρει προσωποποιημένες προτάσεις στους καταναλωτές συνδυάζοντας τα δεδομένα του ποδιού τους (3D Foot Scan) και τις προσωπικές τους προτιμήσεις με το διαθέσιμο στοκ του εκάστοτε καταστήματος.

Μεταξύ των πελατών της SafeSize σε 50 χώρες του κόσμου, συγκαταλέγονται μεγάλες αλυσίδες υπόδησης όπως INTERSPORT, Decathlon, Sports Direct, HOKA, New Balance, Skechers και Marks & Spencer.

TicketSeller

Η TicketSeller είναι μια startup εταιρεία στον τουρισμό με 3 βραβεία ως το καλύτερο οnline travel agency και το πρώτο host travel agency στην Ελλάδα, που ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2019 με έδρα το Χαλάνδρι.

Στόχος της είναι να «εκδημοκρατήσει» τον ταξιδιωτικό κλάδο προσφέροντας την υπηρεσία του Ανεξάρτητου Ταξιδιωτικού Πράκτορα. Έχει δημιουργήσει μια πλατφόρμα προσβάσιμη σε όλα τα ψηφιακά μέσα, επιτρέποντας στον χρήστη να ξεκινήσει επιτυχώς την ταξιδιωτική του επιχείρηση.

Traqbeat Technologies

Οι δραστηριότητες της Traqbeat Technologies επικεντρώνονται στη σχεδίαση και ανάπτυξη μιας νέας φορετής συσκευής παρακολούθησης παραμέτρων υγείας που περιλαμβάνει ποσοτικές μεθόδους εκτίμησης κινδύνων για την υγεία καθώς και εργαλεία που εστιάζουν στον ευρύτερο τομέα της ηλεκτρονικής υγείας και του Διαδικτύου των Πραγμάτων.

Στόχος της είναι να αναπτύξει και να εφαρμόσει τη νέα πατενταρισμένη τεχνολογία της στο ευρύτερο πλαίσιο της προληπτικής και εξατομικευμένης ιατρικής με σκοπό τη βέλτιστη διαχείριση των ασθενών και την ανάπτυξη συστημάτων υποστήριξης κλινικών αποφάσεων, τη βελτιστοποίηση της διάγνωσης και των εργαλείων καταπολέμησης και μοντελοποίησης ασθενειών και την περαιτέρω ενίσχυση της ιατρικής γνώσης.

Η τεχνολογία της Traqbeat περιλαμβάνει αισθητήρες και μεθόδους συνεχούς καταγραφής και ανάλυσης σειράς βιοδεικτών που σχετίζονται με την υγεία, όπως ο καρδιακός ρυθμός (HR) και η μεταβλητότητα αυτού (HRV), τα επίπεδα οξυγόνου αίματος (SpO2), η ρυθμός αναπνοής (RR), η αρτηριακή πίεση (BP), η θερμοκρασία και το ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ). Αυτή η τεχνολογία αποτελείται από ειδικά σχεδιασμένα ηλεκτρονικά και οπτικά για τη βέλτιστη λήψη σήματος, καθώς και προηγμένες μεθόδους ανάλυσης σήματος και μεθόδων μηχανικής εκμάθησης και τεχνητής νοημοσύνης.

Vivestia

H Vivestia ως booking & metasearch engine αποτελεί ένα marketplace που προβάλλει μαζικά, πολυτελή καταλύματα τουριστικού χαρακτήρα αξιοποιώντας την τεχνολογία της τρισδιάστατης ρεαλιστικής περιήγησης (VR TOUR).

Ως πλατφόρμα αποσκοπεί στην μείωση του ρίσκου κατά την Online επιλογή καταλύματος δίνοντας τη δυνατότητα στον χρήστη της πλατφόρμας να εξερευνήσει το εκάστοτε κατάλυμα σε VR από την άνεση της προσωπικής του συσκευής.

Επιπλέον προσφέρει τη δυνατότητα απευθείας κράτησης. Η Vivestia προβάλλει καταλύματα πολυτελείας τύπου βίλλες, 4 & 5 αστέρων ξενοδοχεία, boutique hotel ενώ σκοπεύει να αποτελέσει την οικουμενική πλατφόρμα προβολής μοντέλων VR στην Ευρώπη προβάλλοντας μουσεία, wedding venues κ.ά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Startups