Το πρόγραμμα «Σπίτι μου» που προβλέπει άτοκα ή χαμηλότοκά δάνεια πρώτης κατοικίας σε νέους 25 έως 39 ετών με εισοδηματικά κριτήρια παρουσίασαν οι υπουργοί Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης και Επικρατείας Άκης Σκέρτσος.

Ο υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι «η στεγαστική πολιτική στην Ελλάδα ξεκινάει και πάλι έπειτα από πολλά χρόνια. Το πρώτο από τα 5 προγράμματα, το «Σπίτι μου» ξεκινά τη Δευτέρα»

Το πρόγραμμα αφορά σπίτια μέχρι 150 τ.μ. παλαιότητας 15 ετών και πάνω, τόνισε ο κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε ότι το επιτόκιο θα είναι μηδενικό για πολύτεκνους και τρίτεκνους.

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι σε πρώτη φάση 500 εκατ. ευρώ, με πρόβλεψη ακόμη και για διπλασιασμό του προϋπολογισμού.

Το πρόγραμμα Σπίτι μου

Ο κ. Χατζηδάκης διευκρίνισε δεν μπορεί να λάβει δάνειο όποιος έχει σπίτι 50 τ.μ. αυξανόμενο κατά 10 τ.μ. για κάθε συγκάτοικο, αν έχει πλήρη κυριότητα ή επικαρπία με άνω 50% στο ακίνητο αυτό ενώ το ακίνητο αυτό δεν πρέπει να είναι στην ίδια περιφερειακή ενότητα.

«Αν κάποιος έχει ακίνητο στη Θεσσαλονίκη και εργάζεται και ζει στην Αττική μπορεί να πάρει δάνειο» ανέφερε ο υπουργός Εργασίας προσθέτοντας ότι «το ακίνητο που διαθέτει ο αιτών δεν μπορεί να έχει χρήση πρώτης κατοικίας».

Οι τράπεζες

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη «στο πρόγραμμα συμμετέχουν όλες οι συστημικές τράπεζες Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς. Συμμετέχουν και η Παγκρήτια, οι συνεταιριστικές τράπεζες Ηπείρου, Θεσσαλίας, Καρδίτσας, Χανίων και η Attica Bank».

Από την στιγμή υποβολής της αίτησης και εντός 60 ημερών οι τράπεζες θα δίνουν την προέγκριση του δανείου. Στη συνέχεια ο αιτών γνωστοποιεί το ακίνητο και την τιμή του και προσκομίζει τα απαραίτητα έγγραφα. Η τράπεζα ελέγχει το ακίνητο και κατόπιν υπογράφεται η δανειακή σύμβαση και εκταμιεύεται το ποσό.

Η προϋπόθεση

Όπως τόνισε ο κ. Χατζηδάκης προϋπόθεση για τη λήψη του δανείου θα είναι οι νέοι να έχουν ετήσιο καθαρό εισόδημα τουλάχιστον 10.000 ευρώ και το ανώτατο όριο να διαμορφώνεται στα 16.000 ευρώ για τον άγαμο και στα 24.000 ευρώ για το ζευγάρι (κριτήρια επιδόματος θέρμανσης).

Ο δανειολήπτης δεν θα πρέπει να διαθέτει άλλο ακίνητο κατάλληλο για κατοικία.

Παραδείγματα

Για δάνειο 100.000 ευρώ με αποπληρωμή 30 χρόνια: Εάν πάρω εμπορικό δάνειο ύψους 100.000 ευρώ για 30 χρόνια η μηνιαία δόση θα είναι 587 ευρώ διότι το επιτόκιο σε σχέση με το επιδοτούμενο πρόγραμμα είναι μεγαλύτερο. Με το πρόγραμμα Σπίτι μου η δόση πέφτει στα 342 ευρώ και αν μιλάμε για τρίτεκνους-πολύτεκνους τότε η δόση πέφτει στα 277 ευρώ. Όφελος 245 ευρώ τον μήνα και 2.935 ευρώ τον χρόνο. Εάν κάποιος είναι πολύτεκνος-τρίτεκνος έχει κέρδη 310 ευρώ τον μήνα και 3.717 ευρώ τον χρόνο

Για δάνεια 100.000 ευρώ με αποπληρωμή για 20 χρόνια: Για 20 χρόνια με το κανονικό επιτόκιο της αγοράς η μηνιαία δόση είναι 705 ευρώ. Από αυτά πάμε στα 480 ευρώ με το πρόγραμμα Σπίτι μου και στα 416 ευρώ για τρίτεκνους-πολύτεκνους. Το όφελος είναι 225 ευρώ τον μήνα και 2.700 ευρώ τον χρόνο ενώ για τρίτεκνους-πολύτεκνους τα οφέλη είναι 289 ευρώ τον μήνα και 3.468 ευρώ τον χρόνο

Τα δικαιολογητικά

Ο υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι απαιτούνται τα εξής δικαιολογητικά:

  • Πιστοποιητικό γέννησης ή αντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας
  • Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης
  • Δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων
  • Δήλωση Ε9 και πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ.

Απαιτείται επίσης μία υπεύθυνη δήλωση με την οποία ο αιτών βεβαιώνει ότι τα στοιχεία που δηλώνει είναι αληθή, ενώ σε περίπτωση ζευγαριών, τα δικαιολογητικά προσκομίζονται και από τους δύο.

Παράλληλα, οι τράπεζες έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν την προσκόμιση και άλλων δικαιολογητικών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία