Παρά τα κέρδη της Παρασκευής, το Brent και το WTI κατέγραψαν μηνιαία πτώση 5% και 2% αντίστοιχα, σημειώνοντας την πιο απότομη πτώση από τον Νοέμβριο. Το Brent διαμορφώθηκε  χαμηλότερα για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο, για πρώτη φορά από το 2015.

Οι δείκτες αναφοράς υποχώρησαν στον απόηχο των μεγάλων τραπεζικών χρεοκοπιών και βρέθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 20 Μαρτίου του 2021 και ενώ έχουν ανακτήσει μέρος των απωλειών από τότε, παραμένουν πολύ χαμηλότερα από τα επίπεδα στα οποία διαπραγματεύονταν στις αρχές Μαρτίου.

Wall Street: Θετικό 3μηνο με «οδηγό» τον Nasdaq

«Οι παρατεταμένες οικονομικές ουλές του τελευταίου μήνα θα επιβραδύνουν πιθανότατα την οικονομία, αν δεν προκαλέσουν ύφεση, και οι προσδοκίες για χαμηλότερα επιτόκια δεν είναι αρκετές για να στηρίξουν τις τιμές του πετρελαίου βραχυπρόθεσμα», εξηγεί στο Reuters ο Craig Erlam, ανώτερος αναλυτής αγορών στην OANDA.

Tα κέρδη της Παρασκευής

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν περισσότερο από ένα δολάριο το βαρέλι την Παρασκευή και κατέγραψαν τη δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα κερδών, καθώς οι προμήθειες περιορίστηκαν σε ορισμένα μέρη του κόσμου και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ έδειξαν ότι η αύξηση των τιμών επιβραδύνεται.

Τα πιο ενεργά διαπραγματεύσιμα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Brent, αυτά που αφορούν την παράδοση Ιουνίου, έκλεισαν με άνοδο 1,29 δολάρια ή 1,6% στα 79,89 δολάρια το βαρέλι. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent για παράδοση Μαΐου, τα οποία έληξαν κατά τον διακανονισμό, κέρδισαν 50 σεντς ή 0,6% και διαμορφώθηκαν στα 79,77 δολάρια το βαρέλι.

Το αργό West Texas Intermediate (WTI) για παράδοση Μαΐου διαμορφώθηκε υψηλότερα κατά 1,30 δολάρια ή 1,8%, στα 75,67 δολάρια το βαρέλι, κερδίζοντας περίπου 9% για την εβδομάδα.

Τα στοιχεία της Παρασκευής έδειξαν ότι ο δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών των ΗΠΑ (PCE), ο δείκτης πληθωρισμού που παρακολουθεί στενά η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, αυξήθηκε 0,3% τον Φεβρουάριο σε μηνιαία βάση, έναντι αύξησης 0,6% τον Ιανουάριο και προσδοκίας για αύξηση 0,4% σε δημοσκόπηση του Reuters.

Οι ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός επιβραδύνεται τείνουν να στηρίζουν τις τιμές του πετρελαίου, καθώς αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει λιγότερο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed, αυξάνοντας τη ζήτηση των επενδυτών για περιουσιακά στοιχεία κινδύνου, όπως τα εμπορεύματα και οι μετοχές.

Οι τιμές του πετρελαίου ενισχύθηκαν επίσης καθώς οι παραγωγοί έκλεισαν ή μείωσαν την παραγωγή σε πολλά κοιτάσματα πετρελαίου στην ημιαυτόνομη περιοχή του Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ μετά τη διακοπή του βόρειου αγωγού εξαγωγής.

Με τις τιμές να ανακάμπτουν από τα πρόσφατα χαμηλά επίπεδα, ο ΟΠΕΚ+ είναι πιθανό να επιμείνουν στην υφιστάμενη συμφωνία τους για την παραγωγή στη συνάντηση της Δευτέρας, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters.

Ο ΟΠΕΚ άντλησε 28,90 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με έρευνα του ειδησιογραφικού πρακτορείου, λιγότερα κατά 70.000 bpd από τον Φεβρουάριο. Η παραγωγή είναι μειωμένη κατά περισσότερο από 700.000 βαρέλια ημερησίως από τον Σεπτέμβριο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές