
Οι προοπτικές της ιταλικής οικονομίας βελτιώνονται, αλλά τα υψηλότερα επιτόκια που αποσκοπούν στον περιορισμό του πληθωρισμού θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για την ανάπτυξη, τόνισε ο υπουργός Οικονομίας της Ιταλίας, Τζιανκάρλο Τζορτζέτι. Ο Ιταλός υπουργός στην ομιλία στο επιχειρηματικό φόρουμ Ambrosetti χτύπησε το καμπανάκι στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για τους κινδύνους που πηγάζουν από την επιθετική νομισματική σύσφιγξη.
«Η καταπολέμηση του πληθωρισμού με τη νομισματική πολιτική δεν είναι αρκετή, η ύφεση δεν μπορεί να είναι το τίμημα που καταβάλλεται για την καταπολέμηση του πληθωρισμού», είπε χαρακτηριστικά.
Λουίς ντε Γκίντος – ΕΚΤ: Καμπανάκι για τα τρωτά σημεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος
Επιβεβαίωσε ότι η οικονομία της γείτονας χώρας βελτιώνεται το πρώτο εξάμηνο και ως εκ τούτου η ιταλική κυβέρνηση θα αναβαθμίσει την επίσημη πρόβλεψη της για ανάπτυξη 0,6% το 2023.
Πρόσθεσε ότι θα είναι δύσκολο για την Ευρωπαϊκή Ένωση όταν πρόκειται να επαναφέρει τους δημοσιονομικούς κανόνες που παραμένουν σε αναστολή μέχρι το τέλος του 2023.
Obiettivo dare stabilità alla ripresa. Migliora la crescita per il 2023 ma attenzione a inflazione e denatalità. In prossimo DEF azioni per continuare a sostenere imprese e famiglie.
Giorgetti al Forum @Ambrosetti_ #Cernobbio
Di più qui▶️ https://t.co/8TanjCPgej#Finance2023 pic.twitter.com/lpGdHGJzbS
— MEF (@MEF_GOV) April 1, 2023
«Το πολιτικό κλίμα χαλάρωσης που δημιουργήθηκε γύρω από τους δημοσιονομικούς κανόνες σε αυτά τα χρόνια της κρίσης από την πανδημία και τον πόλεμο δεν θα καταστήσει εύκολη την επιστροφή σε οποιονδήποτε κανόνα», είπε.
Ο Τζορτζέτι προέρχεται από το κόμμα της Λέγκας, το οποίο τον περασμένο μήνα άσκησε κριτική στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να συνεχίσει επιθετική σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής και να αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης εν μέσω κλυδωνισμών του τραπεζικού τομέα.


Latest News

Πού θα διατεθούν τα 189 δισ. του προϋπολογισμού της ΕΕ - Οι 15 βασικές προτεραιότητες
Ο προϋπολογισμός της ΕΕ αναμένεται να συμπληρωθεί με περίπου 113 δισ. ευρώ για πληρωμές και επιχορηγήσεις στο πλαίσιο του NextGenerationEU

Αυτή η χώρα θα έχει τον υψηλότερο πληθωρισμό - Εκτός ανταγωνισμού Αργεντινή, Τουρκία
Ο πληθωρισμός πρόκειται να υποχωρήσει έως το 6,9% φέτος, πάνω από τον μέσο όρο του 6,6%

Δεκτή από ολλανδικό δικαστήριο αγωγή σε βάρος της KLM για greenwashing
Για τι κατηγορείται η ολλανδική αεροπορική εταιρεία, θυγατρική της Air France

Απεβίωσε ο CEO της Diageo - Θα αποχωρούσε στο τέλος του μήνα
Γεννημένος στην Ινδία εργάσθηκε στη Diageo από τότε που ιδρύθηκε το 1997

Τι θα αποφασίσει για τα επιτόκια η Fed – Σε ρόλο ισορροπιστή ο Πάουελ
Όλο και περισσότερες είναι οι φωνές στην επιτροπή νομισματικής πολιτικής της Fed που ζητούν μια παύση στις αυξήσεις των επιτοκίων

ΕΕ: Νέα μείωση στις τιμές παραγωγού στη βιομηχανία τον Απρίλιο
Οι αυτοξομειώσεις στις τιμές παραγωγού στη βιομηχανία ήταν κυρίως αποτέλεσμα σημαντικών μεταβολών στις τιμές της ενέργειας

Τα 5 ακριβότερα σπίτια του κόσμου και οι ιδιοκτήτες τους
Σε 7,5 δισ. δολάρια ανέρχεται η συνολική αξία των 5 ακριβότερων σπιτιών στον πλανήτη

Γιατί προειδοποιεί τις αγορές το γεράκι της ΕΚΤ
Η αισιοδοξία μπορεί να φέρει νέες πιέσεις στις αγορές εκτιμά ο Κνοτ ενώ θεωρεί υπερβολικά αισιόδοξες τις πρσδοκίες για την πορεία του πληθωρισμού

Σε «κατάθλιψη» οι τζογαδόροι - Ποια χώρα «κόβει» τις ιπποδρομίες
Το Singapore Turf Club ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει την τελευταία του ιπποδρομία τον Οκτώβριο του 2024

ΟΟΣΑ: Στο 2,7% το παγκόσμιο ΑΕΠ το 2023 - Βελτίωση το 2024
Οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ στην εαρινή του έκθεση για την παγκόσμια οικονομία