Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ  μπορεί να μειώσει τον πληθωρισμό χωρίς να πλήξει σοβαρά την αγορά εργασίας, υποστηρίζει ο Κυβερνήτης της Fed, Κρίστοφερ Γουόλερ,επικαλούμενος τα πρόσφατα στοιχεία.

Εάν έχει εμπεδωθεί στους ανθρώπους ότι οι τιμές θα συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία, τότε η καταπολέμηση των υψηλών πληθωριστικών πιέσεων θα απαιτούσε από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα «δραματικές», όπως τις χαρακτήρισε ενέργειες, σύμφωνα με σημειώσεις που έχει ετοιμάσει για το ακαδημαϊκό συνέδριο  που θα πραγματοποιηθεί στη Fed του Σαν Φρανσίσκο.

Πέτιφορ: Οι κεντρικές τράπεζες επέλεξαν τον ταξικό πόλεμο από την χρηματοπιστωτική σταθερότητα

Οι επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων της Fed θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την αμερικανική οικονομία και να οδηγήσουν σε μεγάλες απώλειες θέσεων εργασίας.

Αλλά αν αυτό που οδηγεί την άνοδο του πληθωρισμού είναι μια ξαφνική αύξηση της συχνότητας με την οποία οι επιχειρήσεις επανακαθορίζουν τις τιμές τους – μια θεωρία για την οποία ο Γουόλερ είπε ότι υπάρχουν κάποιες ενδείξεις – δηλαδή τα κέρδη των επιχειρήσεων να τροφοδοτούν την άνοδο των πληθωριστικών πιέσεων,  τότε «ο πληθωρισμός μπορεί να μειωθεί γρήγορα με σχετικά μικρό πόνο όσον αφορά την υψηλότερη ανεργία», τόνισε. «Τα πρόσφατα δεδομένα είναι συνεπή με αυτή την ιστορία».

Θα χρειαστούν  όμως περισσότερα δεδομένα για να καταλάβουμε «ποια ιστορία είναι σωστή», κατέληξε.

Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος είχε υποστηρίξει ότι  οι αγορές θα πρέπει να εστιάζουν της προσοχή τους  στο «τελικό σημείο» της αύξησης των επιτοκίων, όχι στον ρυθμό κάθε κίνησης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή