Τον τελευταίο καιρό, τα φώτα της δημοσιότητας έχει τραβήξει η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να παραδοθεί οικειοθελώς, μετά την επαναφορά της υπόθεσης της Στόρμι Ντάνιελς. Σύμφωνα με νομικούς, η ποινική δίκη απέχει περισσότερο από ένα χρόνο  αυξάνοντας την πιθανότητα ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ να βρεθεί αντιμέτωπος με ενόρκους σε δικαστήριο του Μανχάταν κατά τη διάρκεια ή ακόμη και μετά την προεκλογική εκστρατεία του 2024, καθώς επιδιώκει την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο.

Ακόμη, ο Τραμπ, ο πρώτος πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ που αντιμετωπίζει ποινική δίωξη, προηγείται των πιθανών αντιπάλων του για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, συμπεριλαμβανομένου του κυβερνήτη της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις, ο οποίος αναμένεται ευρέως να διεκδικήσει τον Λευκό Οίκο.

Μια του Τραμπ, δυο του Τραμπ…

Στον εισαγγελέα για φωτογραφίες και δακτυλικά αποτυπώματα

Εδώ και αρκετές ημέρες, οι εισαγγελείς και η νομική ομάδα του Τραμπ βρίσκονται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης για μία ημερομηνία παράδοσης, κατα την οποία ο πρώην πρόεδρος πρόκειται να μεταβεί από το σπίτι του στην Φλόριντα στο γραφείο του εισαγγελέα στην Νέα Υόρκη προκειμένου να φωτογραφηθεί και να του πάρουν δακτυλικά αποτυπώματα.

Έπειτα, ο πρώην πρόεδρος θα κάνει την εμφάνιση του στο δικαστήριο, όπου θα του απαγγελθούν οι κατηγορίες, με βάση το τυπικό. Υπάρχει μεγάλο ενδεχόμενο να του επιτραπεί να επιστρέψει στο σπίτι του.

Η νομική φαρέτρα του Ντόναλντ Τραμπ

Σύμφωνα με το Reuters, στην πρώιμη καριέρα του στην αγορά ακινήτων, ως τηλεοπτική διασημότητα και στη συνέχεια στην πολιτική κονίστρα , ο φημισμένος για τις δικαστικές του διαμάχες Τραμπ έχει χρησιμοποιήσει φοβερές αντεπιθέσεις και τακτικές καθυστέρησης όταν αντιμετώπιζε νομικές προκλήσεις.

Ακόμη, ο Τραμπ έχει κατηγορήσει τον εισαγγελέα του Μανχάταν Άλβιν Μπραγκ, έναν εκλεγμένο Δημοκρατικό, ότι τον στοχοποιεί για πολιτικό όφελος και θα μπορούσε να προσπαθήσει να ζητήσει την απόρριψη των κατηγοριών για τους λόγους αυτούς.

Ο πρώην προσωπικός δικηγόρος του Τραμπ, ο Μάικλ Κόεν, έχει δηλώσει ότι συντόνισε με τον Τραμπ τις πληρωμές στην Ντάνιελς και σε μια δεύτερη γυναίκα, το πρώην μοντέλο του Playboy Κάρεν ΜακΝτούγκαλ, η οποία επίσης δήλωσε ότι είχε σεξουαλική σχέση μαζί του, κάτι που ο Τραμπ έχει αρνηθεί.

Ενώ ήταν πρόεδρος, ο Τραμπ αποζημίωσε τον Κόεν για τις πληρωμές της Ντάνιελς και οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς που απήγγειλαν κατηγορίες στον Κόεν ανέφεραν σε δικαστικά έγγραφα ότι οι πληρωμές καταγράφηκαν ψευδώς ως πληρωμές για νομικές υπηρεσίες.

Ως προς την παραποίηση αρχείων – Το κόλπο της παραγραφής

Για την κατηγορία παραποίησης αρχείων, οι νομικοί αναλυτές λένε ότι είναι πιο πιθανή, όμως είναι πλημμέλλημα. Για να μπορέσει να αναβαθμιστεί σε κακούργημα, οι εισαγγελείς πρέπει να αποδείξουν πέραν κάθε βεβαιότητας ότι ο Τραμπ παραποίησε τα αρχεία για την κάλυψη ενός εγκλήματος. Οι εισαγγελείς θα μπορούσαν εδώ, να ισχυριστούν ότι η ίδια η πληρωμή παραβίασε την πολιτειακή νομοθεσία για τη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας, καθώς ήταν ουσιαστικά μια παράνομη μυστική δωρεά για την ενίσχυση της εκστρατείας του.

Από την άλλη πλευρά η χρήση του πολιτειακού εκλογικού νόμου με αυτόν τον τρόπο – και σε μια υπόθεση που αφορά ομοσπονδιακό και όχι πολιτειακό υποψήφιο – είναι μια μη δοκιμασμένη νομική θεωρία, δήλωσαν νομικοί εμπειρογνώμονες και οι δικηγόροι του Τραμπ θα είναι βέβαιο ότι θα την αμφισβητήσουν.

Ο Τραμπ θα μπορούσε επίσης να επιμείνει στην παραγραφή της υπόθεσης πέντε χρόνια στην προκειμένη περίπτωση – θα έπρεπε να έχει λήξει. Σύμφωνα με το δίκαιο της Νέας Υόρκης, η παραγραφή μπορεί να παραταθεί εάν ο κατηγορούμενος βρισκόταν εκτός πολιτείας, αλλά ο Τραμπ μπορεί να υποστηρίξει ότι η θητεία του ως πρόεδρος των ΗΠΑ περιελάμβανε την διαρκή απουσία στο εξωτερικό.

Σενάρια περί αναβολής της δίκης

Κατά τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2022, η μέση ποινική υπόθεση στο Μανχάταν χρειάστηκε περισσότερες από 900 ημέρες για να προχωρήσει από την απαγγελία κατηγοριών έως την ετυμηγορία της δίκης, σύμφωνα με στοιχεία από το τμήμα υπηρεσιών ποινικής δικαιοσύνης της πολιτείας – και η υπόθεση του Τραμπ απέχει πολύ από το να είναι τυπική.

Αυτό θα μπορούσε να ωθήσει οποιαδήποτε δίκη μετά την ημέρα των εκλογών, τον Νοέμβριο του 2024, αν και η παραπομπή ενός εκλεγμένου προέδρου ή προέδρου σε δίκη για πολιτειακές κατηγορίες θα έμπαινε σε αχαρτογράφητα νομικά νερά. Εάν εκλεγεί, δεν θα έχει την εξουσία να απονείμει στον εαυτό του χάρη για τις κρατικές κατηγορίες.

«Αυτό είναι τόσο πρωτοφανές που μου είναι δύσκολο να πω», δήλωσε η Κάρεν Φρίντμαν Ανιφίλο, πρώην επικεφαλής βοηθός εισαγγελέα του Μανχάταν, όταν ρωτήθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα αν ένας δικαστής θα δικάσει τον Τραμπ κοντά στις εκλογές. «Νομίζω ότι είναι δύσκολο».

Η υπόθεση της Νέας Υόρκης είναι μία από τις πολλές που επικεντρώνονται στον Τραμπ, συμπεριλαμβανομένης μιας έρευνας για την ανάμειξη στις εκλογές της Τζόρτζια και ενός ζευγαριού ομοσπονδιακών ερευνών για τον ρόλο του στην επίθεση στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ στις 6 Ιανουαρίου 2021 από υποστηρικτές του που προσπαθούσαν να ανατρέψουν την εκλογική ήττα του στις εκλογές του Νοεμβρίου 2020. Μια άλλη έρευνα αφορά τη διατήρηση διαβαθμισμένων εγγράφων του μετά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο.

Η στρατηγική του Τζο Μπάιντεν – Πώς απαντά όταν τον ρωτούν για τον Τραμπ

Την ώρα που ο αντίπαλος του στην διεκδίκηση του προεδρικού θώκου, Ντόναλντ Τραμπ, υφίσταται την βάσανο της παραπομπής στο δικαστήριο, η απάντηση του προέδρου των ΗΠΑ ήταν η ίδια κάθε φορά: Κανένα σχόλιο, κανένα σχόλιο, κανένα σχόλιο. «Δεν πρόκειται να μιλήσω για το κατηγορητήριο του Τραμπ», είπε ο Μπάιντεν με αποφασιστικότητα καθώς αποχωρούσε από τον Λευκό Οίκο με προορισμό το Μισισιπή, όπου περιηγήθηκε στις ζημιές από την καταιγίδα.

Στη σύντομη συνομιλία του με τους δημοσιογράφους, ο πρόεδρος υπογράμμισε την ευρύτερη τακτική που προσπαθεί να ακολουθήσει η κυβέρνησή του σε ό,τι αφορά την παραπομπή του Ρεπουμπλικανού πρώην προέδρου από το σώμα ενόρκων του Μανχάταν: «Να μην πολώσει το πολιτικό κλίμα, να μείνει έξω από ενεργές ποινικές υποθέσεις, να επικεντρωθεί στην ατζέντα και τις προτεραιότητες του».

Αυτό μπορεί να γίνει πιο δύσκολο όσο προχωρούν οι νομικές υποθέσεις του Τραμπ. Αλλά τουλάχιστον στην αρχική τους προσέγγιση την Παρασκευή, ο Μπάιντεν και άλλοι κορυφαίοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης τηρούσαν την ίδια τακτική.

«Δεν πρόκειται να σχολιάσω μια εν εξελίξει ποινική υπόθεση που αφορά τον πρώην πρόεδρο», δήλωσε η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Λουσάκα της Ζάμπια, στο πλαίσιο του εβδομαδιαίου ταξιδιού της στην Αφρική.

Βήμα βήμα η διαδικασία της παραπομπής στην δικαιοσύνη

Ο Ντόναλντ Τραμπ πρόκειται να παραδοθεί την Τρίτη στις αρχές προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία εκδίκασης της υπόθεσης για τον ύποπτο χρηματισμό που τον βαραίνει. Αυτή είναι η πρώτη φορά που οι κατηγορίες εναντίον του θα διαβαστούν σε ανοιχτό δικαστήριο. Ο Τραμπ ή ο δικηγόρος του εξ ονόματός του θα δηλώσει την ενοχή του και στη συνέχεια θα αφεθεί ελεύθερος με νέα δικάσιμο. Ο Τραμπ δεν θα χρειαστεί να καταβάλει εγγύηση, δεδομένης της φύσης των κατηγοριών.

Ως προς το θέμα της ποινής φυλάκισης, ο Τραμπ θεωρητικά θα έχει ποινή.  Η κατηγορία της παραποίησης επιχειρηματικών αρχείων σε πρώτο βαθμό είναι ένα χαμηλού βαθμού κακούργημα που μπορεί να επιφέρει ποινή φυλάκισης έως και τέσσερα χρόνια.

Στην πραγματικότητα, είναι αβέβαιο αν ο Μπραγκ θα συνιστούσε στον Τραμπ να εκτίσει ποινή πίσω από τα κάγκελα (ιδίως δεδομένης της στάσης του Μπραγκ κατά των μη βίαιων αδικημάτων). Στο τέλος, αν καταδικαστεί, ένας δικαστής θα αποφασίσει την κατάλληλη ποινή.

Η συγκεκριμένη υπόθεση αναμένεται να πάρει πολύ καιρό προκειμένου να φτάσει σε δίκη.  Ο πρώην πρόεδρος δικαιούται να έχει δικαίωμα στην «ανακάλυψη» – τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι εισαγγελείς κατά την έρευνά τους, συμπεριλαμβανομένων των πρακτικών των ενόρκων, που ενδεχομένως προσφέρουν μια ματιά στις καταθέσεις των μαρτύρων. Και στη συνέχεια, οι δικηγόροι του Τραμπ πιθανότατα θα καταθέσουν προδικαστικές προτάσεις για να απορριφθεί η υπόθεση για νομικούς λόγους πριν καν φτάσει στο σώμα ενόρκων.


Πώς ο Τραμπ θα εργαλειοποιήσει την παραπομπή του

Ο Ντόναλντ Τραμπ θα προσπαθήσει να στρέψει την παραπομπή του προς όφελός του, υποδαυλίζοντας την οργή των βασικών υποστηρικτών του για αυτό που θεωρούν ως οπλοποίηση του συστήματος δικαιοσύνης, αν και μπορεί επίσης να ωθήσει περισσότερους Ρεπουμπλικάνους που έχουν κουραστεί από το δράμα γύρω από αυτόν να αναζητήσουν άλλον προεδρικό υποψήφιο.

Η δίωξη ενός πρώην προέδρου είναι πρωτοφανής στην ιστορία των ΗΠΑ. Όμως οι υποστηρικτές του τη θεωρούν πολιτικά υποκινούμενη και μπορεί να χαλυβδώσει την απόφασή τους να τον υποστηρίξουν στις προκριματικές εκλογές του 2024, δήλωσαν στο Reuters απλοί Ρεπουμπλικάνοι ψηφοφόροι, κομματικά στελέχη και πολιτικοί αναλυτές.

Για να κερδίσει το χρίσμα του κόμματος, ο Τραμπ θα πρέπει πιθανότατα να διευρύνει την υποστήριξή του πέρα από το 25%-30% του ρεπουμπλικανικού εκλογικού σώματος που γενικά θεωρείται ότι θα είναι με το μέρος του ό,τι και να γίνει Από την άλλη, ένα σκληρό κατηγορητήριο θα μπορούσε να τον δυσκολέψει να διευρύνει την απήχησή του.

Οι συνεργάτες του Τραμπ έχουν κατηγορήσει τον εισαγγελέα του Μανχάταν, τον Δημοκρατικό Άλβιν Μπραγκ, ότι εκτελεί τις εντολές του Δημοκρατικού Κόμματος σε μια προσπάθεια να σταματήσει την υποψηφιότητά του πρώην προέδρου για τον Λευκό Οίκο. Σε προεκλογική συγκέντρωση στο Γουέικο του Τέξας το Σάββατο, ο Τραμπ παρομοίασε τις ποινικές έρευνες εναντίον του με ένα «σταλινικό σόου τρόμου της Ρωσίας».

Άνθρωποι προσκείμενοι στον Τραμπ δήλωσαν ότι η εκστρατεία του θα επιδιώξει να πλαισιώσει το κατηγορητήριο ως απόδειξη ότι όλες οι διώξεις -συμπεριλαμβανομένων των δύο παραπομπών του στο Κογκρέσο- είναι αδικαιολόγητες προσπάθειες του «Βαθέος Κράτους» να υπονομεύσει τον ίδιο και τους υποστηρικτές του.

Πηγή: In.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα