Ένας φιλελεύθερος

«Η μεν φωνή φωνή Ιακώβ, αι δε χείρες, χείρες Ησαύ». Από την Γένεση της Παλαιάς Διαθήκης. Εγκαινιάζοντας την προεκλογική του καμπάνια, ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης από τον Έβρο και με αιχμή τον «φράχτη» ήταν σα να άκουγα τον αλήστου μνήμης πρόεδρο του ΛΑ.ΟΣ. κ. Γιώργο Καρατζαφέρη. Και θυμήθηκα ότι σε αντίστοιχο mood – κατά την τρέχουσα αργκό – ήταν και στις παραμονές των προηγούμενων εκλογών, της 7ης Ιουλίου 2019. Τότε βέβαια στην Βόρεια Ελλάδα «έπαιζε» η «Συμφωνία των Πρεσπών» και φυσικά οι επικρίσεις ήταν από εθνικιστική σκοπιά.

Τι μπορεί να κάνει ένας φιλελεύθερος προεκλογικά…

Αμφιθυμίες

Αλλά και από την άλλη πλευρά, στο ΣΥΡΙΖΑ, τα πράγματα δεν είναι ειδυλλιακά. Προς το παρόν κρατάνε την αναπνοή τους μην τους «βγει κανένα φασούλι» προεκλογικά. Κι είναι και πολλές οι ημέρες ως τις 21 Μαίου. Πάντως όμως μου έλεγε χθες στέλεχος του κόμματος – απ΄ αυτά που δεν αγαπούν την δημοσιότητα – «ο Μητσοτάκης κάνει ότι μπορεί για να χάσει και εμείς κάνουμε ότι μπορούμε για μην κερδίσουμε». Προς το παρόν, λοιπόν, «έχουνε βάλει όλα τους τα λεφτά» στο επικοινωνιακό τάλαντο του προέδρου του κόμματος κ. Αλέξη Τσίπρα. Και «νυχοπατάνε» μην τους τύχει «καμία στραβή»…

Το Πα.Σό.Κ. στα πάνω του

Μου λένε ότι μυστική δημοσκόπηση που τελείωσε τις προηγούμενες ημέρες, γνωστής εταιρείας, δίνει στο Πα.Σό.Κ. 12%. Το υψηλότερο ποσοστό από όλες τις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν τελευταία. Και δίνει υψηλά επίσης και το ΚΚΕ, περί το 8%. Με την διαφορά των δύο μεγάλων στις 3,5 μονάδες – η έρευνα δεν έγινε για λογαριασμό της Χαριλάου Τρικούπη. Όπως και άλλες που δεν είναι δημοσιεύσιμες – και μάλιστα σε δείγμα μεγαλύτερο των 1.000 ατόμων – που δείχνουν εξαιρετικά χαμηλά τα δύο μεγάλα κόμματα. Οι δημοσκόποι δεν πιστεύουν στα μάτια τους με τα ευρήματα των ερευνών τους. Βέβαια ο χρόνος είναι πολύς, περίπου 50 ημέρες. Αλλά αν τα πράγματα διαφοροποιηθούν έχει σημασία και η αφετηρία τους, διότι αν μη τι άλλο θα βρεθεί σε κρησάρα η προεκλογική τακτική όλων.

H Motor Oil και η Ηλέκτωρ

Η πώληση της Άκτωρ από τη μητρική Ελλάκτωρ, στην οποία μεγάλοι μέτοχοι είναι η Reggeborgh και η Motor Oil, πυροδοτεί τα σενάρια ανθρώπων της αγοράς για την τύχη κι ενός ακόμη asset του μεγάλου κατασκευαστικού ομίλου.

Ο λόγος για τη θυγατρική Ηλέκτωρ, η οποία εφαρμόζει τεχνολογίες αιχμής στον κλάδο διαχείρισης απορριμμάτων και παραγωγής πράσινης ενέργειας και παρέχει καινοτόμες περιβαλλοντικές υπηρεσίες στη χώρα, με ετήσια έσοδα άνω των 120 εκατ. ευρώ.

Καμία πρόθεση

Όταν η Motor Oil εισήλθε στο μετοχικό κεφάλαιο της Ελλάκτωρ και εξαγόρασε το χαρτοφυλάκιο των ΑΠΕ (85%), οι πληροφορίες έφεραν τον ενεργειακό όμιλο να ενδιαφέρεται και για την εξαγορά της Ηλέκτωρ.

Ωστόσο, μέχρι τώρα δεν έχει εκδηλωθεί καμία τέτοια πρόθεση.

Χρόνος

Πηγές μου, όμως λένε, ότι προσώρας δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. Και μάλιστα μου υποδεικνύουν τη χθεσινή ανακοίνωση της Ελλάκτωρ, σύμφωνα με την οποία, η εισηγμένη δηλώνει πως μεταξύ άλλων εστιάζει το αναπτυξιακό της πρόγραμμα και στους τομείς δραστηριότητας της Ηλέκτωρ.

Πάντως, άλλες πηγές, επισημαίνουν πως με βάση τη συμφωνία της περσινής άνοιξης η Motor Oil έχει σε δύο χρόνια, τη δυνατότητα να μειώσει τη συμμετοχή της, στην Ελλάκτωρ. Και ίσως, σύμφωνα με κάποιες ερμηνείες, τότε να αποχωρήσει…

Και άρα θα φύγει με άδεια χέρια…;

Ο καιρός θα δείξει!

Η διείσδυση των ΑΠΕ

Όλοι πλέον αντιλαμβάνονται τη σημασία και τη συμβολή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Η ενεργειακή κρίση ανέδειξε με τον πλέον σαφή τρόπο πως τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά πάρκα συνεισφέρουν τόσο στη διαμόρφωση ανταγωνιστικών τιμών στο ρεύμα όσο και στην ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας.

Η Ελλάδα είναι από τις χώρες με μεγάλη διείσδυση στις ΑΠΕ και κάτι στο οποίο συμφωνούν τα κόμματα εξουσίας, είναι η διαμόρφωση στρατηγικής για την ενίσχυση της ανάπτυξης των έργων πράσινης ενέργειας.

Τρία δισεκατομμύρια ευρώ στο Ταμείο…

Κοιτάζοντας λίγο πιο αναλυτικά το δελτίο του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) που εκδίδει ο ΔΑΠΕΕΠ εντόπισα δύο ρεκόρ: Το πρώτο αφορά στο μέγεθος της συνεισφοράς των ΑΠΕ στις επιδοτήσεις ρεύματος. Σύμφωνα με τον Διαχειριστή για το 2022 στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης μπήκαν σχεδόν 3 δισ. ευρώ από τους ηλεκτροπαραγωγούς με αιολικά και φωτοβολταϊκά.

… και πάνω από 10 GW

Το δεύτερο ρεκόρ έχει να κάνει με τα έργα πράσινης ενέργειας που τέθηκαν σε λειτουργία στη διάρκεια του 2022. Η συνολική ισχύς τους ανήλθε στα 1.610 MW που αποτελεί την υψηλότερη επίδοση στη χώρα μας.

Έτσι οι ΑΠΕ συνολικά έσπασαν για πρώτη φορά το φράγμα των 10 GW.

Όλοι στην Ελευσίνα

Θα κλείσω με τον αγαπημένο μου υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Αδωνι Γεωργιάδη. Χθες, λοιπόν, ήταν στα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Και μίλησε. Και από την χαρά του τι ανακοίνωσε; Πως το απόγευμα της 19ης Απριλίου θα κάνει στον χώρο των ναυπηγείων την απολογιστική εκδήλωση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την τετραετία. Κι όπως δεν θα γίνει «ούτε στο Μέγαρο, ούτε σε ξενοδοχεία»! Για τιμήσει «τους εργαζόμενους που κράτησαν το ναυπηγείο όρθιο… Για αυτό 19 Απριλίου, Τετάρτη του Πάσχα θα είναι όλο το υπουργείο Ανάπτυξης εδώ για να παρουσιάσουμε όλα τα έργα που κάναμε αυτά τα 4 χρόνια, αλλά κυρίως για να παρουσιάσουμε τα ναυπηγεία Ελευσίνας». Και να σκεφτεί κανείς ότι εκλέγεται βουλευτής στον Βόρειο Τομέα της Β΄Αθηνών.

Αν εκλεγόταν στην εκλογική περιφέρεια Β΄ Δυτικής Αττικής τι περισσότερο θα έκανε;

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories