Πα.Σό.Κ.: Πάνω από 12% και χωρίς Κυρ. Μητσοτάκη

Είναι γνωστό πως το Πα.Σό.Κ./ΚΙΝΑΛ έχει γίνει ο «αδύναμος κρίκος» του πολιτικού συστήματος. Βάλλεται σφόδρα εκ δεξιών του, αλλά και εξ ευωνύμων. Γι΄ αυτό κι ο προεκλογικός του αγώνας είναι διμέτωπος. Ο πρόεδρος του κ. Νίκος Ανδρουλάκης επαναλαμβάνει συνεχώς πως οι μετεκλογικές συνεργασίες για να γίνουν απαιτούν πρωτίστως προγραμματικό πλαίσιο και σε δεύτερο χρόνο η επιλογή του πρωθυπουργού. Αυτό αξιώνει η πολιτική τάξη. Βέβαια για προφανείς λόγους η Νέα Δημοκρατία και οι … συμπαρομαρτούντες αυτήν, έχουν επικεντρωθεί μόνο στο όνομα του πρωθυπουργού. Και επίσης επαναλαμβάνει ότι αν το κόμμα του δεν λάβει διψήφιο ποσοστό δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε καμία κυβέρνηση – μεταξύ μας, έτσι κι αλλιώς δεν θα βγαίνουν οι αριθμοί. Γιατί; Διότι δεν πρόκειται επ΄ ουδενί, λένε οι άνθρωποι του, να συνεργαστεί με τη Νέα Δημοκρατία του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη. Μπορώ να σας αποκαλύψω όμως ότι το «διψήφιο ποσοστό» είναι μίνιμουμ 12%! Και για να ξέρετε αυτή την επιλογή του κ. Ανδρουλάκη την στηρίζουν ο παλιός κύκλος των «γεννηματικών» και ο πρώην πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου. Στο ερώτημα ότι στις δεύτερες εκλογές το κόμμα θα έχει λιγότερες έδρες, οι άνθρωποι του λένε πως αυτό είναι το λιγότερο που τον ενδιαφέρει. Αυτό που έχει σημασία είναι να μην «σκάσει το κόμμα στα χέρια του».

Ε, ρε γλέντια…

————————————————————————————————-

Ο κύβος ερρίφθη, λοιπόν. Εκλογές στις 21 Μαΐου

Και πριν προλάβει – τρόπος του λέγειν – να τελειώσει την ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων κ. Ι. Μασούτης έσπευσε να δηλώσει γιατί πρέπει να … ψηφιστεί η Νέα Δημοκρατία, εεε συγγνώμη, γιατί η χώρα έχει ανάγκη από «σταθερότητα» και «μία κυβέρνηση σταθερή προς το επιχειρείν». Και απέχουμε ακόμη 53 ημέρες από τις εκλογές.

Καταλαβαίνετε την συνέχεια…

———————————————-

Έταζαν ανακύκλωση…

Το «επιτελικό κράτος» φαίνεται πως έχει απορροφηθεί από τις απευθείας αναθέσεις και δεν έκανε απολύτως τίποτα … για την ανακύκλωση των πλαστικών φιαλών του εμφιαλωμένου νερού! Και να σκεφτεί κανείς ότι υπάρχει καταληκτική ημερομηνία την 1η Ιουλίου 2023. Οι εταιρείες εμφιάλωσης έχουν υποβάλει τις προτάσεις τους, οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες έχουν εκφράσει τις σκέψεις τους. Αλλά… Αλλά δεν υπάρχει απολύτως καμία υποδομή. Γι΄ αυτό κι οι επιχειρηματίες του Συνδέσμου Ελληνικών Φυσικών Μεταλλικών Νερών (ΣΕΦΥΜΕΝ) ζητούν την παράταση της σχετικής ημερομηνίας ως τον Σεπτέμβριο. Πρόκειται για τεράστιες ποσότητες πλαστικού.

Τι μπορεί να υποθέσει κανείς;

———————————————————————————————–

Στον αέρα επενδύσεις…

Καθυστερεί η αλλαγή του καθεστώτος αδειοδότησης των πτηνοτροφείων, με αποτέλεσμα το 56% των επιχειρήσεων να κινδυνεύουν με «λουκέτο». Κι όπως επισημαίνει η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Πτηνοτροφίας «αν η επιβεβλημένη αλλαγή του υφιστάμενου καθεστώτος παραπεμφθεί για μετά τις επερχόμενες εκλογές (με αβέβαιο χρονοδιάγραμμα), η ζημιά στην αναπτυξιακή πορεία του κλάδου θα είναι καταστροφική». Εξηγεί μάλιστα πως «οι πτηνοτροφικές επιχειρήσεις, στην πλειοψηφία τους, έχουν υποβάλλει σχέδια εκσυγχρονισμού και βελτίωσης. Τα σχέδια αυτά, χωρίς την ψήφιση της συγκεκριμένης τροπολογίας δεν μπορούν να λάβουν έγκριση περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ), η οποία είναι προϋπόθεση για την υλοποίηση οποιουδήποτε σχεδίου».

Αν μάλιστα καθυστερήσει η σχετική συζήτηση στη Βουλή θα οδηγήσει στην απώλεια των προθεσμιών υλοποίησης των επενδύσεων.

Η ζημιά, δηλαδή, θα είναι διπλή.

—————————————————————————————————

Τα «παιδιά» του Γιάννη Μανιάτη…

Ο καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιά και τέως υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιάννης Μανιάτης είναι κατά κοινή ομολογία ένας επιτυχημένος πολιτικός και κατά τη διάρκεια της θητείας του στις κυβερνήσεις του κ. Γιώργου Παπανδρέου και των κ.κ. Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελου Βενιζέλου, ανέδειξε στρατηγικής σημασίας θέματα. Όπως η έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, μεγάλα ενεργειακά projects όπως ο αγωγός IGB, o EastMed, μηχανισμούς στήριξης των επιχειρήσεων για το ενεργειακό κόστος, όπως η αντιστάθμιση ρύπων κλπ.

Στη διάρκεια της θητείας του συνεργάστηκε με επιστημονικούς συνεργάτες, οι οποίοι στη συνέχεια βρέθηκαν σε ψηλά πολιτικά πόστα αλλά και επικεφαλής ανεξάρτητων αρχών και φορέων.

… συναντήθηκαν με τον Γιάννη Μανιάτη

Στη διάρκεια χθεσινής ημερίδας του Συνηγόρου του Πολίτη με θέμα την ενεργειακή κρίση, ο κ. Μανιάτης συναντήθηκε με δύο από τους στενούς συνεργάτες του από την εποχή της θητείας του στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ήταν και οι τρεις προσκεκλημένοι ομιλητές.

Ο λόγος για τη γενική γραμματέα Ενέργειας κ. Αλεξάνδρα Σδούκου, με την οποία από τη θέση της νομικής του συμβούλου και έπειτα ως διευθύντρια του, έστησαν το όλο project για τους διαγωνισμούς προσέλκυσης επενδυτών στον τομέα της έρευνας κι εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.

Στο περιθώριο της εκδήλωσης ο κ. Μανιάτης ενώπιον δημοσιογράφων και άλλων προσκεκλημένων, θυμήθηκε την εποχή της συνεργασίας του με τη κ. Σδούκου, αφηγούμενος πως με άκρα μυστικότητα και επίπονη εργασία είχαν ετοιμάσει όλες τις διαδικασίες για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας.

Ο δεύτερος συνεργάτης του, για έξι μήνες, είναι ο σημερινός πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας ο κ. Αθανάσιος Δαγούμας. Για τον οποίο ο κ. Μανιάτης μας αφηγήθηκε πως ετοίμασαν το σχέδιο της αντιστάθμισης ρύπων και εστάλη το σχετικό κείμενο στην Κομισιόν. Και εγκρίθηκε με επιτυχία.

Κλείνοντας ο τέως υπουργός τις αναμνήσεις του παρατήρησε πως «όταν έχεις τέτοιους συνεργάτες μένεις ήσυχος για το αποτέλεσμα της πολιτικής σου…»

———————————————————————————————-

Το παράπονο… του κ. Γιαρέντη

Οι άνθρωποι έχουν παράπονα! Κι ο κ. Γιάννης Γιαρέντης ακόμη μεγαλύτερα…

Το παράπονο του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ) – δοθείσης ευκαιρίας, δημοσίως και ιδιωτικώς το εκφράζει – είναι το έλλειμμα σε ανθρώπινο δυναμικό! Να ήταν κι ο μοναδικός …

Ο ΔΑΠΕΕΠ έχει μόλις 23 άτομα επιστημονικό προσωπικό και εκπροσωπεί το μεγαλύτερο κομμάτι της αγοράς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Όπου βρισκόταν και στεκόταν μιλούσε για τις δυσκολίες προσλήψεων με το καθεστώς του ΑΣΕΠ. Δεν ζητά την εξαίρεση του ΔΑΠΕΕΠ αλλά να εφαρμοστεί ένας πιο ευέλικτος τρόπος. Δηλαδή να μπορεί ο Διαχειριστής να προχωρά στις αναγκαίες προσλήψεις με τον ΑΣΕΠ να επιτηρεί τις διαδικασίες αξιολόγησης και επιλογής.

Φοβάμαι όμως ότι ο κ. Γιαρέντης, λόγω των εκλογών, μάλλον θα μείνει με το παράπονο…

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories