Η γερμανική λογιστική εποπτική αρχή APAS απαγόρευσε στην EY να διεξάγει νέους ελέγχους σε εταιρείες δημοσίου συμφέροντος για δύο χρόνια και επέβαλε στην εταιρεία πρόστιμο 500.000 ευρώ, όπως αναφέρει η Handelsblatt.

Η Wirecard, μια άλλοτε ισχυρή εταιρεία ψηφιακών πληρωμών, υπέβαλε αίτηση αφερεγγυότητας τον Ιούνιο του 2020, χρωστώντας στους πιστωτές σχεδόν 4 δισεκατομμύρια δολάρια, αφού αποκαλύφθηκε μια «τρύπα» 1,9 δισεκατομμυρίων ευρώ στους λογαριασμούς της, με την EY να εκτιμά πως  ήταν αποτέλεσμα μιας περίπλοκης παγκόσμιας απάτης.

Μάρκους Μπράουν: Το σκάνδαλο που συγκλόνισε την Γερμανία

Εκρηκτική άνοδος, ανώμαλη προσγείωση

Η εταιρεία, που ιδρύθηκε το 1999, ξεκίνησε με την επεξεργασία πληρωμών για ιστοσελίδες τυχερών παιχνιδιών και πορνογραφίας προτού γίνει αστέρι του fintech και μέλος του γερμανικού δείκτη blue chip DAX.

Η πολυτάραχη ιστορία της Wirecard ξεκινά το 1999, σε ένα προάστιο του Μονάχου. Αρχική δραστηριότητά της ήταν η επεξεργασία on line πληρωμών με πιστωτικές κάρτες για ιστοσελίδες πορνογραφικού περιεχομένου και ηλεκτρονικού τζόγου. Πολύ γρήγορα επεκτάθηκε στην τραπεζική, εκδίδοντας πιστωτικές και προπληρωμένες κάρτες και το 2005 εισήχθη στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης. Η ανάπτυξή της είναι στη συνέχεια εκρηκτική.

Παρουσιάστηκε ως το success story και καμάρι της Γερμανίας στον ταχύτατα αναπτυσσόμενο τομέα της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας. Το 2018, εισήλθε στον Δείκτη Dax 30 των 30 κορυφαίων εταιρειών της Γερμανίας, πετώντας απ’ έξω την Commerzbank. H μετοχή της εκτινάχθηκε στα 140 ευρώ και η αξία της άγγιξε τότε τα 24 δισ. ευρώ.

Η APAS διαπίστωσε μαζικές παραβάσεις καθήκοντος από την EY σε σχέση με το σκάνδαλο, ανέφερε η Handelsblatt επικαλούμενη πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Η εν λόγω απόφαση απαγορεύει στην EY να συμμετέχει σε διαγωνισμούς για ελέγχους ορισμένων εταιρειών για δύο χρόνια. Αυτό περιλαμβάνει όλες τις εισηγμένες εταιρείες καθώς και την πλειοψηφία του χρηματοπιστωτικού τομέα που αποτελείται από τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Handelsblatt.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή