Η απρόσμενη απόφαση του ΟΠΕΚ + να ανακοινώσει τη μείωση της παραγωγής κατά 1,16 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα φέρνει πολύ κοντά το σενάριο να εκτοξευτεί η τιμή του μαύρου χρυσού στα 100 δολάρια το βαρέλι, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών αλλά και επενδυτών.

Αυτό έγινε ξεκάθαρο στη σημερινή συνεδρίαση που τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό τύπου Brent σημείωσαν  άλμα 6,15% στα 84,80 δολάρια το βαρέλι  και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό τύπου West Texas Intermediate των ΗΠΑ εκτινάχθηκαν κατά 6,25% στα 80,40 δολάρια το βαρέλι.

Πετρέλαιο: Σκληρό πόκερ του ΟΠΕΚ+ με τις τιμές [γράφημα]

Σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters η μείωση της παραγωγής που ανακοινώθηκε αντιστοιχεί στο 3,7% της παγκόσμιας ζήτησης και δημιουργεί ένα σημείο τριβής με τη Δύση που παλεύει να τιθασεύσει τις υψηλές πληθωριστικές πιέσεις με την αύξηση των επιτοκίων. Σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας που τόνισε ότι «οι περικοπές κινδυνεύουν να επιδεινώσουν μια τεταμένη αγορά και να ανεβάσουν τις τιμές του πετρελαίου εν μέσω πληθωριστικών πιέσεων.»

Επιπλέον στέλνει και ένα γεωπολιτικό στίγμα ότι τα μέλη του ΟΠΕΚ+ είναι ενωμένα, παρά τις πιέσεις των ΗΠΑ προς τους παραδοσιακούς συμμάχους της στον Περσικό Κόλπο να αποδυναμώσουν τους δεσμούς τους με τη Ρωσία. Παράλληλα είναι και πλήγμα στις προσπάθειες που κάνει η Δύση να περιορίσει τα έσοδα από το πετρέλαιο της Ρωσίας, τα οποία τροφοδοτούν τις πολεμικές επιχειρήσεις της.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών και της αγοράς

Μπορεί και να ξεπεράσει τα 100 δολάρια το βαρέλι και να φτάσει τα 110 το Brent μέχρι το καλοκαίρι εκτιμά η Rystad Energy, καθώς η μείωση της παραγωγής θα σφίξει περαιτέρω τη στενότητα της αγοράς.

Η UBS αναμένει επίσης ότι το Brent θα φθάσει τα 100 δολάρια μέχρι τον Ιούνιο. Η  Goldman Sachs αύξησε την πρόβλεψή της για τον Δεκέμβριο κατά 5 δολάρια στα 95 δολάρια, δίνοντας την δική της εξήγηση για την απόφαση του πετρελαϊκού καρτέλ. Σύμφωνα με τους αναλυτές της η απελεύθερωση στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη Γαλλία, λόγω των συνεχιζόμενων απεργιών, καθώς και η άρνηση της Ουάσιγκτον να αναπληρώσει τα στρατηγικά αποθέματά της κατά το οικονομικό έτος 2023, ενδέχεται να οδήγησαν τα μέλη του ΟΠΕΚ+ να αιφινιδιάσουν με τις δραματικές μειώσεις.

«Το σχέδιο του ΟΠΕΚ+ για περαιτέρω μείωση της παραγωγής μπορεί να ωθήσει τις τιμές του πετρελαίου προς το όριο των 100 δολαρίων και πάλι, λαμβάνοντας υπόψη την επαναλειτουργία της Κίνας και τις περικοπές της παραγωγής της Ρωσίας ως κίνηση αντιποίνων έναντι των δυτικών κυρώσεων», επισημαίνει  στο CNBC η αναλύτρια της CMC Markets, Tina Teng. Προσθέτει ότι η μείωση «θα περιπλέξει τις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών για τα επιτόκια» καθώς η άνοδος της τιμής του πετρελαίου θα τροφοδοτήσει εκ νέου τις πληθωριστικές πιέσεις

Τον Μάρτιο, οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδό τους από τον Δεκέμβριο του 2021, καθώς οι traders φοβήθηκαν ότι η τραπεζική αναταραχή θα μπορούσε να πλήξει την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.

Το πετρελαϊκό καρτέλ και οι σύμμαχοί του επιδιώκουν να αποφύγουν την επανάληψη του κραχ του 2008, επισημαίνει ο πρόεδρος της Rapidan Energy Group,Bob McNally. «Κοιτάζουν το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους και αποφασίζουν ότι δεν θέλουν να ξαναζήσουν το 2008» λέει χαρακτηριστικά και προσθέτει  ότι οι τιμές του πετρελαίου κατέρρευσαν από τα 140 δολάρια στα 35 δολάρια μέσα σε έξι μήνες εκείνη τη χρονιά.

Επισημαίνει όμως ότι αν και δεν είναι το βασικό του σενάριο, οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν «να κάνουν ένα άλμα προς τα 100 δολάρια … αν η κινεζική ζήτηση επιστρέψει στα 16 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους [και] αν η ρωσική προσφορά αρχίσει να μειώνεται λόγω των κυρώσεων και ούτω καθεξής. Τότε αυτές οι περικοπές, αν επιμείνουν σε αυτές, θα σφίξουν υπερβολικά την αγορά» καταλήγει

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια