Εξαιρετικά απίθανο θεωρεί πρώην στέλεχος της CIA να είναι πράκτορας των ΗΠΑ ο συλληφθείς από τις ρωσικές αρχές δημοσιογράφος της WSJ Έβαν Γκέρσκοβιτς.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Τζορτζ Μπιμπ από τη δεξαμενή σκέψης Ινστιτούτο Quincy, ο οποίος στο παρελθόν ήταν επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης ρωσικών θεμάτων στη CIA, η σύλληψη του δημοσιογράφου από τις ρωσικές αρχές δείχνει ότι η Μόσχα «αντιμετωπίζει όλο και περισσότερο τις ΗΠΑ ανοιχτά ως εμπόλεμο μέρος ενός πολέμου εναντίον της Ρωσίας».

Ρωσία-ΗΠΑ: Ο Μπλίνκεν απαιτεί την άμεση απελευθέρωση Αμερικανού δημοσιογράφου

Επικαλούμενο αμερικανικό νόμο του 1977, που απαγόρευε τη στρατολόγηση δημοσιογράφων από τη CIA, το πρώην στέλεχος της CIA υποστήριξε ότι είναι «πολύ απίθανο ο Έβαν Γκέρσκοβιτς να είναι περιουσιακό στοιχείο των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ή το ρεπορτάζ του να κατευθύνεται ή να επηρεάζεται από την κοινότητα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών».

Ο Τζορτζ Μπιμπ πρόσθεσε ότι, δεδομένου ότι η Μόσχα φαίνεται να «κάνει τον Γκέρσκοβιτς παράδειγμα» για το επικριτικό του ρεπορτάζ, «οι Ρώσοι αξιωματούχοι είναι απίθανο να συμφωνήσουν να τον απελευθερώσουν ή να τον ανταλλάξουν σύντομα με έναν Ρώσο που είναι φυλακισμένος στις ΗΠΑ».

«Μια πρόωρη απελευθέρωση θα υπονόμευε τον επιδιωκόμενο εκφοβισμό των Ρώσων έναντι άλλων δημοσιογράφων», είπε χαρακτηριστικά.

Η σύλληψη προκάλεσε την έντονη επίπληξη των υποστηρικτών της ελευθερίας του Τύπου. «Η Ρωσία διέβη τον Ρουβίκωνα και έστειλε ένα σαφές μήνυμα στους ξένους ανταποκριτές ότι δεν θα τους χαριστεί η συνεχιζόμενη εκκαθάριση των ανεξάρτητων ΜΜΕ στη χώρα», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Γκουλνόζα Σάιντ της ΜΚΟ Επιτροπής για την Προστασία των Δημοσιογράφων.

Πληροφορίες από Responsible Statecraft

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα