Πολύ μεγαλύτερη από την αναμενόμενη ήταν η αύξηση των εξαγωγών της Γερμανίας τον Φεβρουάριο, λόγω της ισχυρής ζήτησης που καταγράφηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη άνοδο των γερμανικών εξαγωγών τους τελευταίους 10 μήνες.

Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 4,0% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, όπως ανακοίνωσε η γερμανική ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία. Σημειώνεται ότι σε δημοσκόπηση του Reuters προβλέφθηκε αύξηση των εξαγωγών κατά 1,6% σε μηνιαία βάση ενώ το Ιανουάριο καταγράφηκε μηνιαία αύξηση κατά 2,5%.

«Ο εξαγωγικός τομέας επιστρέφει σε τροχιά ανάπτυξης και η απότομη οπισθοδρόμηση τον Δεκέμβριο έχει καλυφθεί», δήλωσε ο Alexander Krueger, επικεφαλής οικονομολόγος της Hauck Aufhaeuser Lampe. Οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 6,1% σε μηνιαία βάση τον Δεκέμβριο.

Τον Φεβρουάριο, οι εξαγωγές προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυξήθηκαν κατά 2,0% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ και την Κίνα αυξήθηκαν κατά 9,4% και 10,2% αντίστοιχα σε σύγκριση με τον Ιανουάριο.

«Οι εξαγωγικές επιχειρήσεις επωφελούνται από την καλύτερη λειτουργία των εφοδιαστικών αλυσίδων και το άνοιγμα της κινεζικής οικονομίας», δήλωσε ο Thomas Gitzel, επικεφαλής οικονομολόγος της VP Bank.

Εισαγωγές

Οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 4,6% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο, έναντι προσδοκιών των αναλυτών για άνοδο κατά 1,0%. Η αύξηση αυτή ακολουθεί πέντε διαδοχικές μηνιαίες συρρικνώσεις.

Το ισοζύγιο εξωτερικού εμπορίου παρουσίασε πλεόνασμα 16,0 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο, παραμένοντας αμετάβλητο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και αυξημένο κατά 5,3 δισ. ευρώ (ήταν 10,7 δισ. ευρώ) σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους.

Τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας, η ενεργειακή κρίση και οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι αναμένεται να επηρεάσουν τις εξαγωγικές εταιρείες φέτος.

Τι προβλέπει το DIHK

Το Γερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο DIHK προβλέπει πραγματική αύξηση των εξαγωγών 2,5% το 2023, μία ποσοστιαία μονάδα κάτω από τη μέση αύξηση κατά την προηγούμενη δεκαετία.

Το κλίμα μεταξύ των Γερμανών εξαγωγέων βελτιώθηκε κάπως τον Μάρτιο, με τις εξαγωγικές προσδοκίες του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου Ifo να αυξάνονται στις 4,0 μονάδες από 3,5 μονάδες τον Φεβρουάριο.

Παρά την αύξηση, η εξαγωγική ζήτηση εξακολουθεί να στερείται δυναμικής, δήλωσε ο Klaus Wohlrabe, επικεφαλής ερευνών στο Ifo.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή