Σημαντικά λιγότερους εργαζόμενους από ότι αναμενόταν προσέλαβαν οι εργοδότες στις ΗΠΑ τον Μάρτιο, γεγονός που υποδηλώνει ότι η αγορά εργασίας αρχίζει να χαλαρώνει.

Η απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκε κατά 145.000 θέσεις εργασίας τον περασμένο μήνα, όπως έδειξε η εθνική έκθεση απασχόλησης της ADP. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει αύξηση των προσλήψεων κατά 200.000.

HΠΑ: Οι κενές θέσεις μειώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών

Τα στοιχεία για τον Φεβρουάριο αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω και έδειξαν 261.000 προστιθέμενες θέσεις εργασίας αντί για 242.000 που είχαν αναφερθεί προηγουμένως.

Πώς κινήθηκαν οι επιμέρους κλάδοι

Ο τομέας παραγωγής αγαθών πρόσθεσε 70.000 θέσεις εργασίας, ενώ η απασχόληση στις κατασκευές αυξήθηκε κατά 53.000. Όμως, οι προσλήψεις στη μεταποίηση μειώθηκε κατά 30.000. Στον τομέα παροχής υπηρεσιών δημιουργήθηκαν 75.000 θέσεις εργασίας.

Ο κλάδος αναψυχής και φιλοξενίας προσέλαβε 98.000 περισσότερους εργαζόμενους, ενώ το εμπόριο, οι μεταφορές και οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας πρόσθεσαν 56.000 θέσεις. Αλλά υπήρξαν απώλειες θέσεων εργασίας στις χρηματοπιστωτικές δραστηριότητες.

Η εθνική έκθεση της ADP για την απασχόληση την Τετάρτη ακολούθησε τα κυβερνητικά στοιχεία της Τρίτης, τα οποία έδειξαν ότι οι θέσεις εργασίας που άνοιξαν έπεσαν κάτω από τα 10 εκατομμύρια στα τέλη Φεβρουαρίου για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν δύο χρόνια.

Η επιβράδυνση της αύξησης της απασχόλησης θα είναι ευπρόσδεκτη από τους αξιωματούχους της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, καθώς εξετάζουν αν θα διακόψουν τον ταχύτερο κύκλο αύξησης των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ από τη δεκαετία του 1980.

«Αν και δεν παίρνουμε πολλά μηνύματα από την έκθεση ADP, πιστεύουμε όμως ότι στηρίζει την άποψή μας ότι η τάση για αύξηση της απασχόλησης μετριάζεται», δήλωσε ο Daniel Silver, οικονομολόγος της JPMorgan στη Νέα Υόρκη.

Η αγορά εργασίας επιβραδύνεται, καθώς το υψηλότερο κόστος δανεισμού μειώνει τη ζήτηση στην οικονομία. Η κυβέρνηση ανέφερε την Τρίτη ότι υπήρχαν 9,9 εκατομμύρια κενές θέσεις εργασίας στα τέλη Φεβρουαρίου. Παρόλα αυτά, παραμένουν 1,7 κενές θέσεις εργασίας για κάθε άνεργο εργαζόμενο τον Φεβρουάριο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή