Στο χαμηλότερο επίπεδο  των τελευταίων δύο ετών υποχώρησαν οι κενές θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι συνθήκες στην αγορά εργασίας χαλαρώνουν, μια ευχάριστη είδηση για την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, καθώς εξετάζει αν θα διακόψει τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων της.

Οι κενές θέσεις εργασίας μειώθηκαν κατά 632.000 στα 9,9 εκατομμύρια την τελευταία ημέρα του Φεβρουαρίου, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2021, όπως έδειξε η μηνιαία έκθεση Job Openings and Labor Turnover Survey, ή JOLTS. Τα στοιχεία για τον Ιανουάριο αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω και έδειξαν 10,6 εκατομμύρια θέσεις εργασίας αντί για 10,8 εκατομμύρια που είχε αναφερθεί προηγουμένως. Η έκθεση JOLTS παρακολουθείται στενά από τους αξιωματούχους της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για ενδείξεις χαλάρωσης της αγοράς εργασίας, οι οποίες συνεκτιμώνται στις αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική.

ΗΠΑ: Δεύτερη μαύρη εργασία κάνει σχεδόν το 50%

Παρά τη μεγαλύτερη από την αναμενόμενη μείωση των κενών θέσεων εργασίας, παραμένει η αναλογία 1,7 κενών θέσεων εργασίας για κάθε άνεργο τον Φεβρουάριο. Η μείωση των κενών θέσεων εργασίας σημειώθηκε πριν από την πρόσφατη αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές, η οποία οδήγησε σε αυστηρότερες πιστωτικές συνθήκες και πυροδότησε φόβους για ευρείες απώλειες θέσεων εργασίας στην οικονομία.

«Αυτό είναι άλλο ένα σημάδι ότι η αγορά εργασίας ψυχραίνεται και είναι επίσης ένα σημάδι ότι θα μπορούσαμε να δούμε κάποια πίεση προς τα κάτω στις μισθολογικές απαιτήσεις και, ως εκ τούτου, υποχώρηση του πληθωρισμού», εξηγεί στο Reuters η Τζένιφερ Λι, ανώτερη οικονομολόγος της BMO Capital Markets στο Τορόντο. Ωστόσο, η αγορά εργασίας δεν έχει φτάσει ακόμη στο σημείο όπου η Fed μπορεί να κάνει ένα βήμα πίσω και να χαλαρώσει».

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει 10,4 εκατομμύρια κενές θέσεις εργασίας. Η μείωση προήλθε από τον τομέα των επαγγελματικών και επιχειρηματικών υπηρεσιών, όπου οι θέσεις εργασίας μειώθηκαν κατά 278.000. Υπήρχαν 150.000 λιγότερες κενές θέσεις στον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης και της κοινωνικής πρόνοιας.

Η «ακτινογραφία» των κενών θέσεων εργασίας

Οι κενές θέσεις εργασίας στον τομέα των μεταφορών, της αποθήκευσης και των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας μειώθηκαν κατά 145.000.

Όμως, ο κατασκευαστικός κλάδος αναζήτησε περισσότερους εργαζόμενους, με τις ανοιχτές θέσεις εργασίας να αυξάνονται κατά 129.000. Υπήρχαν επιπλέον 38.000 κενές θέσεις εργασίας στον τομέα των τεχνών, της ψυχαγωγίας και της αναψυχής.

Το ποσοστό των κενών θέσεων εργασίας μειώθηκε στο 6% από 6,4% τον Ιανουάριο.

Οι προσλήψεις μειώθηκαν σε 6,2 εκατομμύρια από 6,3 εκατομμύρια τον Ιανουάριο. Αυτό μείωσε το ποσοστό προσλήψεων στο 4,0% από 4,1% τον προηγούμενο μήνα.

Ο αριθμός των ατόμων που παραιτήθηκαν οικειοθελώς από τη θέση τους αυξήθηκε κατά 146.000 σε 4 εκατομμύρια. Περίπου 115.000 άτομα παραιτήθηκαν στον τομέα των επαγγελματικών και επιχειρηματικών υπηρεσιών.

Στον κλάδο των υπηρεσιών στέγασης και εστίασης, 93.000 εργαζόμενοι παραιτήθηκαν, στο χονδρικό εμπόριο 31.000 και περίπου 18.000 εργαζόμενοι στον τομέα των εκπαιδευτικών υπηρεσιών. Ωστόσο, λιγότερες ήταν οι παραιτήσεις στον κλάδο των χρηματοοικονομικών και ασφαλιστικών υπηρεσιών, όπου οι παραιτήσεις μειώθηκαν κατά 39.000.

Το ποσοστό των παραιτήσεων, το οποίο θεωρείται μέτρο της εμπιστοσύνης στην αγορά εργασίας, αυξήθηκε στο 2,6% από 2,5% τον Ιανουάριο.

Οι απολύσεις και οι αποχωρήσεις μειώθηκαν κατά 215.000 στο 1,5 εκατομμύριο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή