Οι επικείμενες εκλογές σε Ελλάδα και Τουρκία και, αργότερα μέσα στο έτος, την Πολωνία, το ρυθμιστικό πλαίσιο και τα παγκόσμια θέματα ρευστότητας και χρηματοδότησης απασχόλησαν τις πρόσφατες συναντήσεις της JP Morgan με Αμερικανούς επενδυτές.

Ο ξένος οίκος εκτιμά ότι ο εκλογικός κίνδυνος είναι ευνοϊκός στην Ελλάδα και θετικός στην Τουρκία.

JPMorgan: Ηρεμία πριν την καταιγίδα στις αγορές

«Αισθανόμαστε ότι οι επενδυτές αισθάνονται άνετα με την επενδυτική υπόθεση των ελληνικών τραπεζών, με τα ερωτήματα να επικεντρώνονται στη δυναμική του δείκτη απόδοσης αλλά για επιτόκια και μεσοπρόθεσμα για θέματα όπως τα κέρδη αποδοτικότητας και οι επιστροφές κεφαλαίου. Αισθανόμαστε ότι οι επενδυτές αισθάνονται άνετα με το πολιτικό τοπίο και τον εκλογικό κίνδυνο και τις προοπτικές από πάνω προς τα κάτω ευρύτερα», υπογραμμίζει η JP Morgan.

Η JP Morgan για τις τράπεζες

Οι ελληνικές τράπεζες θεωρούνται ελκυστικές στο πλαίσιο της περιοχής και η Eurobank αποτελεί και επιλογή top pick της JP Morgan από την περιοχή της Κεντρικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (CEEMEA).

«Βλέπουμε αξία σε όλες τις τράπεζες της CEEMEA, με διαπραγμάτευση στο 1,3 x σε Ρ/TBV το 2024 και 7,8x τα κέρδη για απόδοση 17%. Συνεχίζουμε να είμαστε υποεπενδεδυμένα στην αναδυόμενη Ευρώπη, όπου έχουμε προτίμηση στις ελληνικές τράπεζες (έναντι της ουδέτερης σύστασης των νοτιοαφρικανικών τραπεζών) γιατί θεωρούμε ότι φαίνονται πιο ανθεκτικές σε σχετική βάση. Είμαστε υπερεπενδεδυμένοι στη MENA, ιδίως στη Σαουδική Αραβία, και σε όλη την κάλυψή μας οι κορυφαίες επιλογές μας είναι οι Absa, Alinma, Al Rajhi, Eurobank, Nedbank και NLB (όλες με αξιολόγηση overweight)», τονίζει η JP Morgan.

Για τις Σαουδαραβικές τράπεζες, οι συζητήσεις ήταν πολύ πιο ισορροπημένες γύρω από τις αποτιμήσεις σε σχέση με τις προοπτικές. Ένα βασικό θέμα που κυριαρχεί στις συζητήσεις για τις σαουδαραβικές τράπεζες τα τελευταία δύο χρόνια ήταν η ανάγκη για εκπαίδευση, δεδομένου του μεγέθους της αγοράς. Οι επενδυτές φαίνεται να είναι πολύ πιο ενημερωμένοι για την επενδυτική περίπτωση, με τις συζητήσεις να επικεντρώνονται γύρω από τους κινδύνους, όπως η ρευστότητα, μια πιθανή επιβράδυνση των ενυπόθηκων δανείων και οι υψηλές αποτιμήσεις.

Ωστόσο, παρ’ όλα αυτά οι αποτιμήσεις θεωρούνται πιο ελκυστικές με την Al Rajhi και την Alinma να θεωρούνται ως προτιμώμενοι τίτλοι.

Για τις πολωνικές τράπεζες, οι επενδυτές φάνηκαν πρόθυμοι να επανεξετάσουν την επενδυτική περίπτωση, αλλά οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι είναι στο επίκεντρο της προσοχής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις