Για κίνδυνο αστάθειας στην αγορά έως τη διενέργεια των βουλευτικών εκλογών στη χώρα μας στις 21 Μαίου προειδοποιεί η JP Morgan, αλλά εξακολουθεί να κάνει λόγο για ευκαιρίες στα ελληνικά ομόλογα για τους επενδυτές που είναι bullish στην Ελλάδα. Όσον αφορά στην επενδυτική βαθμίδα, εκτιμά ότι η χώρα μας θα την ανακτήσει έως τις αρχές του 2024.

Σε σχέση με την εκτίμησή της για το τελικό αποτέλεσμα της εκλογικής μάχης και την επόμενη κυβέρνηση, η JP Morgan προβλέπει πως η Νέα Δημοκρατία θα καταφέρει να σχηματίσει είτε κυβέρνηση πλειοψηφίας είτε κυβέρνηση συνεργασίας μετά τις δεύτερες εκλογές και θα συνεχίσει να ακολουθεί την τρέχουσα ατζέντα πολιτικής.

Ευρωζώνη: Άνοδος αποδόσεων καθώς μετριάζονται οι τραπεζικές ανησυχίες    

Οι καλύτερες επιδόσεις για τα ελληνικά ομόλογα

Ειδικότερα, όπως σημειώνει σε νέα της έκθεση, τα ελληνικά ομόλογα σημείωσαν τις καλύτερες επιδόσεις στην περιφέρεια την τελευταία εβδομάδα, πιθανότατα λόγω των θετικών εξελίξεων με τη νέα έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. Μετά την έκδοση του νέου 5ετούς ομολόγου η Ελλάδα έχει καλύψει το 75% των ακαθάριστων αναγκών έκδοσης για το 2023 σε σχέση με τις προβλέψεις της JP Morgan (6 δισ. ευρώ από συνολικά 8 δισ. ευρώ που αναμένει η JP Morgan συνολικά φέτος) περιορίζοντας έτσι την ανάγκη να βγει στην πρωτογενή αγορά έως ότου δημιουργηθεί μια νέα κυβέρνηση, πιθανόν έως και τα μέσα ή τα τέλη του γ’ τριμήνου.

Η JP Morgan σε σχέση με τα ελληνικά ομόλογα, προβλέπει ότι η Ελλάδα θα διαπραγματεύεται σταθερά έως ελαφρώς πιο κάτω από την Ιταλία μέχρι το τέλος του 2023, δηλαδή οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων θα κινηθούν στα ίδια ή σε χαμηλότερα επίπεδα από τις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων. Σε αυτή την εκτίμηση, συνηγορούν τα ισχυρά μακροοικονομικά και δημοσιονομικά μεγέθη και η μεγάλη πιθανότητα η Ελλάδα να ανακτήσει την αξιολόγηση της επενδυτικής βαθμίδας έως τις αρχές του 2024.

Η αμερικάνικη τράπεζα διατυπώνει εκ νέου την εκτίμηση πως για όσους επενδυτές θέλουν να τηρήσουν overweight στάση στην Ελλάδα, παραμένουν ακόμα ελκυστικά τα ομόλογα διάρκειας 7-10 ετών καθώς διαπραγματεύονται με τα υψηλότερα περιθώρια ανάκαμψης σε σχέση με άλλα ομόλογα της περιφέρειας.

Πολιτικό σκηνικό

Αναφορικά με το εγχώριο πολιτικό σκηνικό, η JP Morgan εξηγεί στους επενδυτές γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης κήρυξε γενικές εκλογές στις 21 Μαΐου 2023. Αυτές θα είναι οι πρώτες εκλογές μετά από δυο δεκαετίες στις οποίες δεν θα εκχωρηθεί μπόνους εδρών (50 έδρες) για το κόμμα που θα κερδίσει την πλειονότητα των ψήφων. Ένας τροποποιημένος νόμος για τα μπόνους 50 εδρών θεσπίστηκε από το σημερινό κοινοβούλιο, αλλά θα τεθεί σε ισχύ μόνο στις επόμενες κάλπες, δηλαδή μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023.

Η JP Morgan αναφερόμενη στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, κάνει λόγο για μείωση της δημοτικότητας του νυν κυβερνητικού κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, ειδικά μετά το πρόσφατο σιδηροδρομικό δυστύχημα, ενώ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθεί και δείχνει να επωφελείται από αυτό. Εξηγεί δε πως λόγω της έλλειψης του μπόνους 50 εδρών, το πιο πιθανό είναι οι εκλογές του Μαΐου 2023 να μην αποφέρουν βιώσιμη πλειοψηφία. Ως εκ τούτου, ένας δεύτερος γύρος εκλογών, με άλλο εκλογικό σύστημα το οποίο περιέχει μπόνους εδρών, παραμένει το πιο πιθανό σενάριο.

Η προσδοκία της JP Morgan είναι πως η Νέα Δημοκρατία θα σχηματίσει είτε κυβέρνηση πλειοψηφία είτε κυβέρνηση συνεργασίας μετά τις δεύτερες εκλογές και θα συνεχίσει να ακολουθεί μια ατζέντα εποικοδομητικής πολιτικής. Ωστόσο, βλέπει κινδύνους αυξημένης αστάθειας στην αγορά ενόψει των εκλογών του Μαΐου, ειδικά εάν το χάσμα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ συνεχίσει να μειώνεται περαιτέρω στις δημοσκοπήσεις. Και για αυτόν τον λόγο επιλέγει να τηρήσει ουδέτερη στάση μέχρι να ολοκληρωθεί η εκλογική διαδικασία και σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση.

Εκτιμήσεις για τα ελληνικά spreads

Η αμερικάνικη τράπεζα επαναλαμβάνει τις εκτιμήσεις τις για τα ελληνικά spreads και αναμένει να διευρυνθούν ελαφρώς το επόμενο διάστημα και έως τον Ιούνιο, προτού ξεκινήσουν να μειώνονται σταδιακά. Ειδικότερα, εκτιμά πως θα διαμορφωθούν στις 210 μ.β. τον Ιούνιο του 2023 από περίπου 190 μ.β. σήμερα, στις 190 μ.β τον Σεπτέμβριο, στις 180 μ.β. τον Δεκέμβριο, ενώ θα υποχωρήσουν στις 165 μ.β στο α΄ τρίμηνο του 2024.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, η JP Morgan συνεχίζει να εκτιμά πως η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα κινηθεί στο 1% το 2023, ο πληθωρισμός στο 6%, το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα διαμορφωθεί στο 1,8% ενώ ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ θα υποχωρήσει σημαντικά στο 162%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία