Τα σχέδια της αναφορικά με την έκδοση του ψηφιακού ευρώ αποκάλυψε, εν αγνοία της, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστιν Λαγκάρντ, η οποία εμφανίστηκε σε βίντεο νομίζοντας πως συνομιλεί με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Στο βίντεο που κοινοποιήθηκε ευρέως στα social media η διοικήτρια της ΕΚΤ ερωτήθηκε από τον φαρσέρ (όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων) για τα ψηφιακά νομίσματα των κεντρικών τραπεζών (CBDCs), με την ίδια να επισημαίνει πως «η δημιουργία ενός ψηφιακού ευρώ θα αποφασιστεί τον ερχόμενο Οκτώβριο».

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι με αυτό θα περιοριστεί η εξάρτηση της ΕΕ «από τα νομίσματα μη φίλιων χωρών ή τα νομίσματα τα οποία ενεργοποιούνται μέσω μίας ιδιωτικής επιχείρησης».

Οι μυστικές συζητήσεις για το ψηφιακό ευρώ στην παγωμένη Λαπωνία

«Θα υπάρξει έλεγχος»

Ουσιαστικά, η Λαγκάρντ παραδέχτηκε ότι θα χρησιμοποιηθεί ένα ψηφιακό ευρώ, με «περιορισμένο» τρόπο για τον έλεγχο των πληρωμών που μπορούν να πραγματοποιηθούν, εν μέσω τραπεζικής κρίσης.

Συζητώντας την ενεργό αντίδραση στην Ευρώπη σχετικά με την πιθανή εισαγωγή του ψηφιακού ευρώ, το άτομο που προσποιείται τον Ζελένσκι πρότεινε ότι «το πρόβλημα είναι ότι δεν θέλουν να ελέγχονται», με την  Λαγκάρντ να αναφέρει ότι «θα υπάρξει έλεγχος. Έχετε απόλυτο δίκιο. Αλλά θα είναι περιορισμένος ο βαθμός ελέγχου».

Όπως εξήγησε η ίδια: «αυτό θα μπορούσε να είναι επικίνδυνο, καθώς πολύ μικρές, εντελώς ανώνυμες συναλλαγές θα μπορούσαν ακόμα και να χρηματοδοτήσουν τρομοκρατικές επιθέσεις εξ ολοκλήρου, όπως πριν από δέκα χρόνια στη Γαλλία».

Ως επιχείρημα υπέρ ενός CBDC, η Λαγκάρντ εξέφρασε την επιθυμία της η Ευρώπη να μην εξαρτάται από ένα «νόμισμα μη φιλικής χώρας», όπως τα κινεζικά ή ρωσικά νομίσματα, ή «ένα φιλικό νόμισμα που όμως θα ενεργοποιείται από μια ιδιωτική εταιρική οντότητα όπως το Facebook ή Google». Αυτό -όπως είπε- θα μπορούσε «να προσπεράσει την κυριαρχία της Ευρώπης».

Δείτε το βίντεο:

Τα σχόλια της Λαγκάρντ προκάλεσαν πολλές επικρίσεις από την κοινότητα κρυπτογράφησης, ιδιαίτερα όσον αφορά την αναφορά της ότι ένα ψηφιακό ευρώ θα οδηγούσε στον έλεγχο ατόμων και συναλλαγών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή