Πυκνώνουν οι φωνές των κεντρικών τραπεζιτών που εκτιμούν ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί ο κύκλος των αυξήσεων των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δίνοντας και ένα στίγμα συναίνεσης μετά τις εντάσεις που κορυφώθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση.

Την Παρασκευή ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης, Φρανσουά Βιλεουρά Ντε Γκαλό, είπε ότι η ΕΚΤ έχει ολοκληρώσει το μεγαλύτερο μέρος της νομισματικής σύσφιγξης που απαιτείται για να θέσει ξανά υπό έλεγχο τον πληθωρισμό. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ακόμη «λίγο δρόμο» να διανύσει όσον αφορά τις  αυξήσεις των επιτοκίων, είπε χαρακτηριστικά.

Α. Ενρια (SSM): Ισχυρές οι Ευρωπαϊκές Τράπεζες – Κίνδυνοι από την αύξηση των επιτοκίων

Ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ μειώθηκε κατά το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει καταγραφεί ποτέ τον Μάρτιο, αλλά η αύξηση των βασικών τιμών επιταχύνθηκε, όπως έδειξαν τα στοιχεία της Eurostat. Ο Βιλερουά δήλωσε ότι η ΕΚΤ, η οποία στοχεύει να κατευθύνει τον πληθωρισμό πίσω στο 2% μεταξύ του τέλους του 2024 και του τέλους του 2025, θα μπορούσε να θεωρήσει ότι η μάχη έχει τελειώσει μόνο όταν ο υποκείμενος πληθωρισμός, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, έχει επίσης τεθεί υπό έλεγχο.

«Δεν τίθεται λοιπόν θέμα παραίτησης τώρα. Παρόλο που έχουμε ολοκληρώσει το μεγαλύτερο μέρος του ταξιδιού μας για την αύξηση των ποσοστών, ενδεχομένως έχουμε ακόμη λίγο δρόμο μπροστά μας» Δεδομένου ότι εκτιμάται ότι απαιτούνται ένα έως δύο χρόνια προτού οι αυξήσεις έχουν αντίκτυπο στον πληθωρισμό, μια «αρκετά ισχυρή επίπτωση» δεν έχει ακόμη έρθει από τις αυξήσεις των 3,5 ποσοστιαίων μονάδων που έχει αποφασίσει η ΕΚΤ από τον Ιούλιο, είπε.

Τη σκυτάλη από τον Γάλλο κεντρικό τραπεζίτη πήρε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας που είπε ότι «ιδιαίτερα μετά τα τελευταία γεγονότα αισθάνομαι πλέον ότι είμαστε κοντά στο τέλος. Δεν μπορώ να πω ότι είμαστε στο τέλος, ότι όλα τελείωσαν, αλλά σίγουρα είμαστε κοντά στο τέλος» Ακολούθησε ο Γκεντιμίνας Σίμκους, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Λιθουανίας δηλώνοντας ότι «έχουμε καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής των αυξήσεων των επιτοκίων, αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμη εκεί».Σήμερα προστέθηκε και Μπόρις Βούγιτσιτς, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Κροατίας λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «το μεγαλύτερο μέρος του κύκλου των αυξήσεων των επιτοκίων βρίσκεται πίσω μας.»

Αμβλύνονται οι διαφωνίες της τελευταίας συνεδρίασης

Η τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ, όπου ανακοίνωσε την αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, έγινε στη σκιά της τραπεζικής κρίσης και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού και μέλη του διοικητικού συμβουλίου ζήτησαν να παραμείνουν αμετάβλητα τα επιτόκια και να περιμένουν να κατασταλάξουν οι χρηματοπιστωτικές αγορές, αντί να αυξήσουν το κόστος δανεισμού για έκτη φορά και να διακινδυνεύσουν να επιδεινώσουν τα πράγματα. Οι διαφωνίες πέρασαν κι έξω από την αίθουσα των συνεδριάσεων με δημόσιες δηλώσεις.

Ενώ η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ  δεν είχε αντιμετωπίσει μεγάλες διαφωνίες από τότε που η ΕΚΤ άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια τον περασμένο Ιούλιο, οι απόψεις άρχισαν να αποκλίνουν ως προς το πόση περισσότερη δράση απαιτείται για να επιστρέψει ο πληθωρισμός στο 2%. Σύμφωνα με τον υπολογισμό της, όπως αναφέρει το Bloomberg, τρεις ή τέσσερις αξιωματούχοι δεν υποστήριξαν την αύξηση του επιτοκίου καταθέσεων στο 3%. Αυτή η ομάδα θα προτιμούσε να περιμένει να ηρεμήσουν οι χρηματοπιστωτικές αγορές μετά την πρόσφατη τραπεζική αναταραχή. Το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου Ιζαμπέλ Σνάμπελ, εν τω μεταξύ, έχασε τη μάχη για να σηματοδοτήσει μελλοντικές κινήσεις επιτοκίων στην ανακοίνωση πολιτικής και η ΕΚΤ δεν έδωσε στίγμα για τις επόμενες κινήσεις.

Τα τελευταία σχόλια των αξιωματούχων της ΕΚΤ ίσως δείχνουν ότι οι traders που στοιχηματίζουν σε περίπου δύο ακόμη αυξήσεις κατά ένα τέταρτο της μονάδας μπορεί να είναι κοντά σε αυτό που έχουν στο μυαλό τους οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής. Ακόμα και το κορυφαίο γεράκι Ρόμπερτ Χόλτσμαν, ο οποίος προηγουμένως είχε υποστηρίξει ένα ανώτατο επιτόκιο 4,5%, φαίνεται τώρα να κλίνει σε μι απιο ήπια προσέγγιση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κρατικό επενδυτικό ταμείο Νορβηγίας: Αρκετά μεγάλη «φούσκα στις μετοχές τεχνολογίας
Διεθνή |

«Φούσκα» στις μετοχές τεχνολογίας - Τι είπε ο διαχειριστής του κολοσσιαίου νορβηγικού κρατικού ταμείου

Υπάρχει σαφώς αρκετά μεγάλη “φούσκα” στον τομέα της τεχνολογίας, δηλώνει ο CEO της Norges Bank Investment Management που διαχειρίζεται το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας