Μείωση στην παραγωγή ημιαγωγών ανακοίνωσε η Samsung, καθώς όπως δήλωσε το 2022 κατέγραψε τα μικρότερα κέρδη από την χρηματοπιστωτική κρίση του 2009. Η απόφαση αυτή είναι κομβικής σημασίας για την αγορά των ημιαγωγών, η οποία μετά τις μεγάλες ελλείψεις που παρουσιάσθηκαν μετά την πανδημία έχει περάσει στο στάδιο της υπερπροσφοράς, με αποτέλεσμα οι τιμές να έχουν πάρει την κατιούσα.

Η ιστορική κατάρρευση των μικροτσίπ – Τι έχει αλλάξει στη βιομηχανία των 160 δισ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της μεγαλύτερης κατασκευάστριας ημιαγωγών στον κόσμο, τα λειτουργικά της κέρδη κατά το α΄ τρίμηνο του 2023 βυθίσθηκαν κατά 95% στα  600 δισ. γουόν (450 εκατ. δολάρια, κατά πολύ χαμηλότερα σε σχέση με τις εκτιμήσεις για1,4 τρισ. γουόν των αναλυτών κι έναντι 14,12 τρισ. γουόν το αντίστοιχο διάστημα ένα χρόνο νωρίτερα. Οι πωλήσεις υποχώρησαν κατά 19% στα 63 τρισ. γουόν.

Η εταιρεία είχε προειδοποιήσει ότι τα κέρδη της θα μειωθούν το α΄ τρίμηνο εξαιτίας της επιβράδυνσης των πωλήσεων. Ωστόσο, οι τιμές των ημιαγωγών υποχώρησαν περισσότερο από το αναμενόμενο λόγω της υποτονικής ζήτησης σε ένα ευρύ φάσμα ηλεκτρονικών ειδών από smartphones έως υπολογιστές, καθώς οι καταναλωτές και οι εταιρείες θορυβήθηκαν από το ενδεχόμενο ύφεσης. Παρά το άνοιγμά της μετά τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό, η αγορά της Κίνας επίσης δεν έχει ανακάμψει τόσο γρήγορα όσο αναμενόταν. Εκτιμάται ότι έχει χάσει σχεδόν 3 δισ. δολάρια από το τμήμα ημιαγωγών.

Η απόφαση της Samsung αναμενόταν από τους ανταγωνιστές της, μετά τη συσσώρευση αποθεμάτων τα οποία έπληξαν τις τιμές και τα κέρδη. Η εταιρεία δεν μιμήθηκε στις ανταγωνίστριές της SK Hynix και Micron Technology που αναγκάσθηκαν να μειώσουν την παραγωγή τους συνεχίζοντας στους ίδιους ρυθμούς τη δική της παραγωγή. Πλέον οι ανακοινωθείσες περικοπές θα βοηθήσουν στην ανάκαμψη των τιμών.

«Επειδή προσαρμόζεται και μειώνει την παραγωγή σε σημαντικό επίπεδο, η κατάσταση προσφοράς-ζήτησης μπορεί να βελτιωθεί πολύ πιο γρήγορα», δήλωσε ο Μπαΐκ Γκιλχιούν, αναλυτής της Yuanta Securities. «Οι βραχυπρόθεσμες ανησυχίες πλησιάζουν στο τέλος τους».

Το πλάνο των επενδύσεων

Παρά τη μείωση της παραγωγής, η εταιρεία παραμένει προσηλωμένη στο επενδυτικό της πλάνο με μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα.

«Έχουμε περικόψει τα βραχυπρόθεσμα σχέδια για την παραγωγή, όμως καθώς προβλέπουμε σταθερή ζήτηση μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, θα συνεχίσουμε να επενδύουμε σε υποδομές για να διασφαλίσουμε βασικούς χώρους και να επεκτείνουμε τις επενδύσεις στην έρευνα και την ανάπτυξη προκειμένου να εδραιώσουμε την ηγετική θέση μας στην τεχνολογία», υπογραμμίζεται στη δήλωση.

Η πανδημία έπληξε την αγορά των ημιαγωγών, αναγκάζοντας πολλές εταιρείες να προσαρμοσθούν στις αλλαγές της αγοράς. Η ζήτηση εκτινάχθηκε στα ύψη καθώς οι καταναλωτές που αγόρασαν νέους υπολογιστές και smartphones. Η τάση αντιστράφηκε γρήγορα καθώς οι περιορισμοί άρθηκαν και η παγκόσμια οικονομία υπέστη οικονομικούς κλυδωνισμούς από την αύξηση του πληθωρισμού, την άνοδο των επιτοκίων και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η Samsung παραδοσιακά επιλέγει να μην επιβραδύνει σε δύσκολες περιόδους, ώστε να μπορεί να αποσπάσει μερίδιο από τους αντιπάλους της. Ξοδεύει εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια για να χτίσει τη μεγαλύτερη μονάδα κατασκευής ημιαγωγών στον κόσμο στη χώρα της και κατασκευάζει επίσης μια νέα εγκατάσταση και στις ΗΠΑ.

Το απόθεμα της Samsung είχε αυξηθεί στα 52,2 τρισ. γουόν στο τέλος του περασμένου έτους, αφού η εταιρεία διατήρησε την παραγωγή παρά την κατάρρευση της ζήτησης.

Το υπάρχον υψηλό απόθεμα θα χρειαστεί χρόνο για να αφομοιωθεί, δήλωσε η ανώτερη αντιπρόεδρος της TrendForce, Αβρίλ Γου. «Η πιο αργή από το αναμενόμενο ζήτηση κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2023 θα παρατείνει το χρόνο που απαιτείται για να επανέλθει το απόθεμα σε κανονικά επίπεδα».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή