Στην κατασκευή εργοστασίου ημιαγωγών αξίας 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Γερμανία, προχωράει η αμερικανική Wolfspeed.

Η γερμανική εταιρεία ανταλλακτικών αυτοκινήτων ZF θα επενδύσει 185 εκατομμύρια δολάρια, όπως ανέφεραν οι δύο εταιρείες την Τετάρτη, σύμφωνα με το Reuters.

Samsung: Συνεχίζει τις επενδύσεις σε ημιαγωγούς, παρά το χαμηλό 8ετίας στα κέρδη

Το εργοστάσιο θα βρίσκεται στην περιοχή του Σάαρλαντ και αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη εγκατάσταση στον κόσμο για τσιπ από καρβίδιο του πυριτίου, με την παραγωγή να ξεκινά το 2027.

Η γερμανική κυβέρνηση

Η ZF θα λάβει μειοψηφικό μερίδιο στο εργοστάσιο, δήλωσε στο Reuters ο Stephan von Schuckmann, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας, αν και οι εταιρείες αρνήθηκαν να πουν ποιο ποσοστό θα είναι το μερίδιο της ZF. Το μερίδιο της ZF στην παραγωγή chip του εργοστασίου θα καθοριστεί με χωριστή συμβατική συμφωνία, ανέφεραν οι εταιρείες.

Η Wolfspeed αναμένει να λάβει το 20% του ποσού της επένδυσης σε επιδοτήσεις, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Γκρεγκ Λόου στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.
Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς και ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ πρόκειται να παραστούν σε εκδήλωση στην περιοχή σχετικά με την επικείμενη επένδυση.

Η παρουσία τους σηματοδοτεί ότι η κυβέρνηση αναμένει να λάβει έγκριση από τις Βρυξέλλες για την επιδότηση του εργοστασίου, δήλωσε στο Reuters πηγή προσκείμενη στο θέμα.

«Αυτό είναι ένα σημαντικό σημάδι ότι η Γερμανία συνεχίζει να είναι ελκυστική ακόμη και σε δύσκολες συνθήκες για επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας», δήλωσε ο Χάμπεκ στους δημοσιογράφους  την Τετάρτη.

Η κίνηση έρχεται καθώς οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη επιδιώκουν νέα βιομηχανικά έργα εν μέσω ανησυχίας ότι οι επιδοτήσεις που προσφέρονται στις Ηνωμένες Πολιτείες μέσω του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA) θα προσελκύσουν επενδύσεις πέρα ​​από τον Ατλαντικό.

«Εν μέσω των ανησυχιών ότι οι ΗΠΑ θέλουν να εκτρέψουν τις επενδύσεις από την Ευρώπη με τον νόμο περί μείωσης του πληθωρισμού, αποδεικνύουμε ότι μια αμερικανική εταιρεία θέλει να επενδύσει στη Γερμανία», δήλωσε μια γερμανική κυβερνητική πηγή.

Η απάντηση της Ευρώπης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την Τετάρτη να επιτραπούν αυξημένα επίπεδα κρατικής βοήθειας, ώστε η Ευρώπη να είναι σε θέση να ανταγωνιστεί τις Ηνωμένες Πολιτείες ως κόμβος παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων και άλλων πράσινων προϊόντων και να μειώσει την εξάρτησή της από την Κίνα
Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε, ως μέρος του σχεδίου, επαναχρησιμοποίηση των υφιστάμενων κονδυλίων της ΕΕ, ταχύτερη έγκριση πράσινων έργων και κινήσεις για την ενίσχυση των δεξιοτήτων και τη σφράγιση εμπορικών συμφωνιών για την εξασφάλιση προμηθειών κρίσιμων πρώτων υλών.

Ήδη, η Ευρώπη έχει εγκρίνει ένα σχέδιο 45 δισεκατομμυρίων ευρώ για να αυξήσει το μερίδιο αγοράς της στους ημιαγωγούς σε 20% έως το 2030 από 8%, αν και χρειάζεται ακόμη να περάσει προς ψήφιση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Τα τσιπ καρβιδίου του πυριτίου στα οποία ειδικεύεται η Wolfspeed έχουν «κερδίσει» τους κατασκευαστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων, καθώς μπορούν να χειριστούν υψηλές τάσεις και είναι πιο αποδοτικά.

Οι μετοχές της Wolfspeed που είναι εισηγμένες στη Φρανκφούρτη κινήθηκαν ανοδικά κατά 6,85% στις απογευματινές συναλλαγές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία