Σημαντική αύξηση κατέγραψαν οι πατέντες που κατατέθηκαν μέσα στο 2022 στην Ευρώπη για την κατασκευή μπαταριών, ενώ αντίθετα υποχώρηση σημείωσαν οι πατέντες για εκμετάλλευση ορυκτών καυσίμων και ηλιακών συστημάτων (solar PV και solar Thermal). Αύξηση επίσης καταγράφηκε και στις πατέντες για την παραγωγή υδρογόνου.

Πολλές ακόμη από τις πατέντες αυτές που κατατέθηκαν στην Ευρώπη δεν προήλθαν μόνο από τις χώρες της Γηραιάς Ηπείρου, αλλά και από τις ΗΠΑ, την Κίνα, την Ιαπωνία και τη Νότιο Κορέα, που παραδοσιακά έχουν πανίσχυρους τεχνολογικούς κλάδους.

Ποιο είναι το «κλειδί» για τη βιομηχανία πράσινου υδρογόνου

Αυτό προκύπτει από νέα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Γραφείου Πατεντών (European Patent Office –ΕΡΟ) τα οποία παρουσιάζει σήμερα ο Οικονομικός Ταχυδρόμος. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά το 2022 κατατέθηκαν στην Ευρώπη 4.541 πατέντες για την κατασκευή μπαταριών οι οποίες προορίζονται για ηλεκτροκίνηση και άλλες χρήσεις. Οι πατέντες για ηλεκτρόλυση υδρογόνου έφτασαν την ίδια περίοδο τις 454.

Είναι ενδεικτικό ότι σε όλο τον κόσμο επενδύονται σε τεχνολογίες καθαρής ενέργειας εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ, με το συνολικό ετήσιο τζίρο τέτοιων τεχνολογιών μαζικής παραγωγής να εκτιμάται ότι θα αξίζει περίπου 600 δισεκατομμύρια ευρώ παγκοσμίως έως το 2030.

«Λάμπουν» οι μπαταρίες

Όπως αναφέρει το ΕΡΟ, ο κλάδος των μπαταριών σημείωσε μακράν τη μεγαλύτερη αύξηση σε υποβολή πατεντών από οποιοδήποτε άλλο κλάδο ενέργειας για το 2022 (+48,0%), συνεχίζοντας τη σχετική τάση που έχει καταγραφεί από το ΕΡΟ και το Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA) ιδιαίτερα από το 2020 και μετά. Οι μπαταρίες δεν είναι απαραίτητες μόνο για την τροφοδοσία των ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης αλλά και της ηλεκτροκίνησης, όπου η κύρια εστίαση παραμένει στις μπαταρίες ιόντων λιθίου (Li-ion).

Σημαντικός παράγοντας στο ενδιαφέρον για τέτοιες πατέντες, είναι επίσης το ότι οι μπαταρίες, μαζί με άλλες μορφές αποθήκευσης ενέργειας, επιτρέπουν την αποθήκευση της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. «Αυτό βοηθά στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που θέτει η διακοπτόμενη φύση της (παροχής) από αιολική και ηλιακή ενέργεια», αναφέρει το ΕΡΟ. Μπορεί να πνέουν ισχυροί άνεμοι κατά τη διάρκεια της νύχτας και μπορεί να έχει ηλιοφάνεια το Σαββατοκύριακο, η μεγαλύτερη ζήτηση από νοικοκυριά καταγράφεται την αυγή και το σούρουπο, ενώ η μεγαλύτερη ζήτηση αφορά τις εργάσιμες ημέρες -Δευτέρα έως Παρασκευή.

Μεγάλο ενδιαφέρον από την Ασία για πατέντες στην Ευρώπη

Συνολικά η Ασία αντιπροσώπευε πάνω από τα δύο τρίτα όλων των αιτήσεων για διπλώματα ευρεσιτεχνίας στην ευρωπαϊκή ήπειρο το 2022, με περισσότερες μάλιστα τέτοιες υποβολές να προέρχονται από αιτούντες από τη Νότια Κορέα παρά από την Ιαπωνία όπως γινόταν μέχρι πρόσφατα.

Οι όμιλοι LG και SK της Νότιας Κορέας υπερδιπλασίασαν τις υποβολές πατεντών σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, όπως έκανε και η ιαπωνική Panasonic. Η Contemporary Amperex Technology Co. Limited (CATL) της Κίνας, η οποία άνοιξε το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής μπαταριών Li-ion στη Δυτική Ευρώπη φέτος στην Ερφούρτη της Γερμανίας, αύξησε τις υποβολές πατεντών κατά σχεδόν 25% το 2022.

Ποιοι ηγούνται στις πατέντες μπαταριών στην Ευρώπη

Η αύξηση της καινοτομίας στις μπαταρίες είναι αυτή που οδήγησε την ανάπτυξη στον κλάδο ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών μηχανημάτων, συσκευών και ενέργειας, ο οποίος κατέγραψε τέτοια πολύ μεγάλη αύξηση των πατεντών. Είναι ενδεικτικό ότι ως ένας από τους πολλούς βασικούς παράγοντες στην ανάπτυξη συστημάτων για την επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση απορριμμάτων μπαταριών, η LG υπέβαλε σχεδόν τρεις φορές περισσότερες αιτήσεις για διπλώματα ευρεσιτεχνίας από τη Signify που βρίσκεται στη δεύτερη θέση, αναφέρει το ΕΡΟ. Η Signify είναι η διάδοχη εταιρεία της πανίσχυρης θυγατρικής στον τομέα του φωτισμού της Philips, η οποία έχει πολύ μακρά ιστορία στο χώρο.

Επίσης αναφέρεται ότι αν και οι αιτούντες για πατέντες από τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη του EPO αντιπροσωπεύουν πάνω από τα δύο πέμπτα της καινοτομίας στον κλάδο, οι υποβολές πατεντών τους εξακολουθούν να υπερκαλύπτονται από τους συνδυασμένους όγκους αιτήσεων για διπλώματα ευρεσιτεχνίας από την Ασία. Οι πατέντες από τη Νότια Κορέα στην Ευρώπη (που καταγράφουν αύξηση 67,7% γα το 2022) και την Κίνα (με αύξηση 47,4%) ) αρχίζουν να φτάνουν αυτές από την Ιαπωνία. Καταγράφοντας επίσης σημαντική αύξηση στις αιτήσεις για ευρασιτεχνίες, η ίδια η Ιαπωνία ( με αύξηση 19,9%) ξεπέρασε οριακά για πρώτη φορά από το 2015 τη Γερμανία (με μείωση 3,5%) ως χώρα προέλευσης πατεντών. Οι ΗΠΑ σημείωσαν επίσης σημαντική ανάπτυξη (+18,1%) αλλά έπεσαν πίσω από την Κίνα για πρώτη φορά.

Αυξάνεται συνεχώς το ενδιαφέρον και για υδρογόνο

Ανάμεσα σε όσους υπέβαλαν πατέντες στην Ευρώπη για παραγωγή υδρογόνου, είναι μερικές από τις κορυφαίες εταιρείες και ερευνητικά κέντρα που δραστηριοποιούνται στην αιχμή των τεχνολογιών υδρογόνου. Η Toyota, για παράδειγμα, είναι ένας από τους πολλούς ηγέτες στον αγώνα εμπορίας στοιχείων («κυψελών») καυσίμου υδρογόνου στην αυτοκινητοβιομηχανία. Η Airbus στοχεύει στην ανάπτυξη του πρώτου εμπορικού αεροσκάφους μηδενικών εκπομπών στον κόσμο με χρήση στροβίλου υδρογόνου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green