Χωρίς να αποκλείει νέες εξαγορές, η Philosofish αυξάνει κατά 1,5-2 εκατ. ευρώ το επενδυτικό της πλάνο ύψους 15 εκατ. ευρώ για τη διετία 2022-2023, ενώ στον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό της εξετάζεται και ένα mega project στο κομμάτι των ιχθυοτροφών.

Οι νέες επενδύσεις θα κατευθυνθούν στην προσφάτως εξαγορασθεία εταιρεία Aurora Salmon, προκειμένου η Philosofish να ενισχύσει την παρουσία της στην κατηγορία των καθαρισμένων και συσκευασμένων ψαριών, που σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Νίκο Λυμπέρη αποτελεί το «μέλλον του κλάδου».

Δύο υβριδικές φορτηγίδες ζωοτροφών αποκτά η Philosofish

«Το convenience food, το έτοιμο και ήμι-έτοιμο συσκευασμένο ψάρι είναι το μέλλον» είπε χαρακτηριστικά ο κος Λυμπέρης σε χθεσινή συνάντηση με δημοσιογράφους στην κεντρική μονάδα της εταιρείας, στις Τάπιες Φθιώτιδας.

Σε αυτή τη κατεύθυνση, οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις της Aurora Salmon, που είχε μέχρι πρότινος ως αντικείμενο την επεξεργασία και συσκευασία καπνιστού σολομού, χρησιμοποιούνται εξολοκλήρου ως μεταποιητήριο (απεντέρωση, φιλετοποίηση κ.λπ.) για την επεξεργασία και συσκευασία φρέσκων ψαριών της Philosofish.

Σύμφωνα με το κ. Λυμπέρη στις εγκαταστάσεις αναμένεται μέχρι το καλοκαίρι να λειτουργήσει και νέα γραμμή συσκευασίας για προϊόντα σε τροποποιημένη ατμόσφαιρα (map), ενώ μέχρι στιγμή έχει υλοποιηθεί περί το 60% του αρχικού επενδυτικού πλάνου της διετίας.

Στα σχέδια και μονάδα ιχθυοτροφών

Παράλληλα, στο μακροπρόθεσμο σχεδιασμό της Philosofish, που ελέγχεται από το ελληνικών συμφερόντων fund Diorasis, εντάσσεται επίσης και ένα μεγάλο project βασισμένο σε νέες τεχνολογίες λαμβάνοντας υπόψη τις αρχές ESG, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και τη δημιουργία μονάδας ιχθυοτροφών, καθώς και τη συγκέντρωση όλων δραστηριοτήτων της εταιρείας στη μεταποίηση και τη συσκευασία.

Ένα τέτοιο πλάνο αντιστοιχεί σε κεφάλαια δεκάδων εκατομμυρίων (π.χ. 150-200 εκατ. ευρώ) και η διοίκηση της εταιρείας πρόκειται να το εξετάσει μέσα στην επόμενη πενταετία.

Ταυτόχρονα, η εταιρεία έχει τα «ραντάρ» της ανοιχτά για ευκαιρίες εξαγορών, με προτεραιότητα τις μονάδες που βρίσκονται στην περιοχή εμβέλειάς της (Βόρεια Εύβοια, Μαλιακός, Λάρυμνα κ.λπ.).

Ένα από τα κρίσιμα ζητήματα προκειμένου να προχωρήσουν οι επενδύσεις, όχι μόνο της Philosofish αλλά ολόκληρου του κλάδου των ελληνικών ιχθυοκαλλιεργειών, είναι να προχωρήσει το χωροταξικό που «σέρνεται» εδώ και 12 χρόνια.

Μέχρι σήμερα έχουν θεσμοθετηθεί οι 7 ΠΟΑΥ (Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών) – από τις 23 που προβλέπει το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις Υδατοκαλλιέργειες – και μέχρι το τέλος του 2023 αναμένεται οι θεσμοθετημένες να έχουν ξεπεράσει τις 10.

Εφόσον προχωρήσει το δύσκολο θέμα της χωροθέτησης εκτιμάται ότι τα επόμενα χρόνια θα αυξηθεί η ελληνική παραγωγή.

Διείσδυση στο retail

Σε ό,τι αφορά στην εγχώρια αγορά, προς το παρόν η εταιρεία διατηρεί συνεργασία στο κανάλι της λιανικής με τον όμιλο Σκλαβενίτη, προσβλέποντας ωστόσο στη διεύρυνση του πελατειακού της χαρτοφυλακίου, ενώ επίσης έχει σημαντική παρουσία και στο κανάλι HoReCa.

Ειδικότερα, αυτή τη στιγμή η Philosofish βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με δύο κορυφαίους «παίκτες» της οργανωμένης λιανικής προκειμένου τα προϊόντα της να μπουν σε εκατοντάδες καταστήματα.

Τζίρος πάνω από 120 εκατ. ευρώ

Σε επίπεδο κύκλου εργασιών, το 2022 η Philosofish έσπασε το φράγμα των 100 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με τον κο Λυμπέρη ο τζίρος για τη φετινή χρονιά θα υπερβεί τα 120 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι το 90% του κύκλου εργασιών αφορά στις εξαγωγές, με την εταιρεία να έχει παρουσία σε 27 αγορές, με την ιταλική και την ισπανική να απορροφούν πάνω από το 50% των διεθνών πωλήσεων.

Από τον Μπιτσάκο στα μεταποιημένα προϊόντα και τον Μπιλ Γκέιτς

Χρονιά – σταθμός για τη Philosofish, στην ουσία τον δεύτερο μεγάλο πόλο στις ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες μετά τον όμιλο Avramar υπό το αμερικανικό AMERRA Capital και το κρατικό fund του Αμπού Ντάμπι Mubadala Investment, ήταν το 2015.

Πριν από 8 χρόνια το επενδυτικό fund Diorasis, ελληνικών συμφερόντων με έδρα στο Λουξεμβούργο, απέκτησε τον έλεγχο της εταιρείας Μπιτσάκος Ιχθυοκαλλιέργειες, η οποία είχε παρουσία στην αγορά από το 1986. Το τίμημα της εξαγοράς είχε ανέλθει στα 20 εκατ. ευρώ.

Το 2019 η Philosofish απέκτησε μονάδες των εταιρειών Νηρεύς και Σελόντα έναντι 51 εκατ. ευρώ, ύστερα από τη σχετική απόφαση που εξέδωσε η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για πώληση μέρους των περιουσιακών στοιχείων των εν λόγω εταιρειών σε τρίτους, προκειμένου να δοθεί το «πράσινο φως» στη συγκέντρωση των εταιρειών Ανδρομέδα, Νηρεύς και Σελόντα κάτω από την «ομπρέλα» της Avramar.

Έτσι, η Philosofish που διέθετε μέχρι τότε μονάδες ιχθυοκαλλιεργειών με παραγωγή 5.000 τόνων, απέκτησε μονάδες με δυναμικότητα περίπου 12.000 τόνων, καθώς και εκκολαπτήρια δυναμικότητας 85 εκατ. τεμαχίων γόνου, αλλά και σχετικές μεταποιητικές μονάδες.

Πέρσι ιδρύθηκε η Philosofish International με νέο στρατηγικό πλάνο και όραμα να εξελιχθεί σε κορυφαίο brand με έμφαση στη βιωσιμότητα, την κορυφαία ποιότητα και την τεχνογνωσία εστιάζοντας στα μεταποιημένα προϊόντα.

Αυτή τη στιγμή σε παραγωγικό επίπεδο η δυναμική της Philosofish, που αφορά στην τσιπούρα, το λαβράκι, το φαγκρί, τον κρανιό και το μαγιάτικο, διαμορφώνεται σε περίπου 18 χιλιάδες τόνους ετησίως.

Οι μονάδες της αποτελούνται από 4 εκκολαπτήρια και 27 φάρμες στην Βόρεια Εύβοια, τον Μαλιακό, την Λάρυμνα και την Ρόδο, ενώ διαθέτει κέντρο R&D, σταθμούς μεταποίησης και διαλογής και παρουσία σε όλα τα logistics hubs στην Ελλάδα.

Η Diorasis, το επενδυτικό κεφάλαιο που έχουν συγκροτήσει ο εφοπλιστής Νικόλας Λυκιαρδόπουλος (Neda Maritime) και ο fund manager Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου σε συνεργασία με τον διακεκριμένο οικονομολόγο Γιώργο Μομφεράτο, τον τραπεζίτη Γιάννη Μπράβο και τους επιχειρηματίες Περικλή Β. Λιβά και Ανδρέα Σωτηρόπουλο, είναι μέτοχος του fund εναλλακτικών επενδύσεων Diorafish SCA.

Ένας από τους άλλους μετόχους του Diorafish είναι η Cascade Investment LLC, η επενδυτική εταιρεία που διαχειρίζεται την τεράστια περιουσία του Μπιλ Γκέιτς, συνιδρυτή της Microsoft. Αυτό αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην απόφαση του 2019 για την έγκριση της πώλησης των μονάδων των εταιρειών Νηρεύς και Σελόντα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις