Για κάποιους, κυρίως για τους πιο μικρούς, είναι ένα μέρος μαγικό. Για άλλους όμως, μια επίσκεψη μπορεί να εξελιχθεί σε δοκιμασία. Ο λόγος για την Disneyland, όπου ο τεράστιος αριθμός επισκεπτών έχει ως αποτέλεσμα τα κορυφαία εστιατόρια να είναι κλεισμένα μήνες πριν και οι θέσεις για ορισμένα αξιοθέατα εξαντλούνται ακόμα και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, νωρίς το πρωί. Ακόμα και όσοι καταφέρουν να πάρουν στα χέρια τους το πολύτιμο εισιτήριο, θα πρέπει να υπομείνουν την αναμονή σε μακριές ουρές – ή να πληρώσουν έξτρα για να τις παρακάμψουν.

Jack Daniel’s: Εν αναμονή της απόφασης του ανώτατου δικαστηρίου των ΗΠΑ

Με λίγα λόγια, μια επίσκεψη στη Disney απαιτή την κατάστρωση ενός στρατηγικού σχεδίου.

Το σχέδιο

«Είναι τρελό πόση δουλειά πρέπει να γίνει για τον προγραμματισμό των διακοπών στη Disney», δήλωσε στο CNBC η Andrea, η οποία ζήτησε να μη χρησιμοποιήσουμε το πλήρες όνομά της επειδή εργάζεται στον ταξιδιωτικό κλάδο. «Θα χρειαζόμουν διακοπές μόνο και μόνο από τον προγραμματισμό των διακοπών μου». Η ίδια μάλιστα έχει παρακολουθήσει διάφορες ομάδες στο facebook για να πάρει συμβουλές για τον προγραμματισμό του ταξιδιού.

Άλλοι στρέφονται σε κανάλια στο YouTube που ασχολούνται με τη Disney, σε ιστολόγια και ιστοτόπους ανταλλαγής μηνυμάτων, όπου ανταλλάσσουν συμβουλές για την εξοικονόμηση χρημάτων, τις πισίνες των ξενοδοχείων και τους νέους κανόνες που τίθενται σε ισχύ.

Οι αλλαγές αυτές αποτελούν, ωστόσο, μέρος της συνεχούς προσπάθειας της Disney για βελτίωση, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας στο CNBC.

«Πάντα ακούμε τους επισκέπτες μας και συνεχίζουμε να κάνουμε ενημερώσεις για να βελτιώσουμε την εμπειρία τους, η οποία περιλαμβάνει την ανάπτυξη νέων τρόπων για να κάνουμε τον προγραμματισμό ευκολότερο και απλούστερο, τώρα και στο μέλλον», δήλωσε στο CNBC η εκπρόσωπος της Disney Avery Maehrer.

Προς το παρόν, ο προγραμματισμός ενός ταξιδιού στο Disney World είναι σαν «ολυμπιακό άθλημα», δήλωσε η Andrea, προσθέτοντας ότι πολλοί από τους φίλους της απευθύνονται τελικά σε έναν ταξιδιωτικό πράκτορα της Disney.

«Αλλά ακόμη και αυτό είναι δυσκίνητο και μπερδεμένο», είπε.

Ένα περίπλοκο σύστημα

Ο Jonathan Alder, διευθύνων σύμβουλος του ταξιδιωτικού πρακτορείου Jonathan’s Travels, διοργανώνει αφρικανικά σαφάρι, εκδρομές κρασιού στη Γαλλία και ταξίδια σε απομακρυσμένες περιοχές της Παταγονίας. Αλλά, όπως δήλωσε στο CNBC, οι διακοπές στο Disney World απαιτούν τον πιο περίπλοκο σχεδιασμό από όλους.

«Το πρόβλημα είναι ότι το σύστημα είναι τόσο απίστευτα περίπλοκο που απαιτεί το δικό του διδακτορικό για να το καταλάβει κανείς πραγματικά», είπε στο CNBC.

Ο Alder ζει στο Winter Park της Φλόριντα – όχι μακριά από το Walt Disney World – και έχει επισκεφθεί τα πάρκα περισσότερες από 100 φορές, όπως είπε. Οι ταξιδιώτες που τους λείπουν οι παλιές μέρες της περιπλάνησης χωρίς πρόγραμμα μπορούν ακόμα να το κάνουν αυτό, είπε, αλλά με κάποιο κόστος.

«Υπάρχουν εκείνοι που καταλαβαίνουν το σύστημα και εκείνοι που απλώς πηγαίνουν», εξήγησε. Η πρώτη ομάδα προσεγγίζει τον προγραμματισμό σαν «να πρόκειται για επιστήμη» και οι δεύτεροι «βγάζουν πολύ λίγα από την ημέρα τους».

Η τελευταία ομάδα μπορεί ακόμα να περάσει καλά, είπε, αλλά θα χρειαστεί να υπομείνει πολύωρες αναμονές σε ουρές. Μπορεί να φύγουν πιστεύοντας ότι το φαγητό στο Disney World είναι ένα «τσίζμπεργκερ και ένα χοτ ντογκ … κάτι που δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια», είπε.

Πανδημία και νέοι κανόνες

Το Walt Disney World περιλαμβάνει τέσσερα θεματικά πάρκα, δύο υδάτινα πάρκα και δεκάδες θεματικά ξενοδοχεία, καθώς και μια εμπορική και ψυχαγωγική περιοχή που ονομάζεται Disney Springs. Όλο το συγκρότημα είναι τοποθετημένο σε περισσότερα από 40 τετραγωνικά μίλια γης – περίπου δύο φορές το μέγεθος του Μανχάταν, δήλωσε ο Alder.

Όπως εξηγεί, πολλοί από τους νέους κανόνες που μπερδεύουν τους επισκέπτες τέθηκαν σε ισχύ την περίοδο της πανδημίας.

Πριν από την Covid, οι κρατήσεις στα εστιατόρια άνοιγαν έξι μήνες πριν από μια επίσκεψη. Τώρα ο χρόνος έχει περιοριστεί στους δύο μήνες, γεγονός που έχει κάνει τις κρατήσεις πιο δύσκολες.

Σύμφωνα με τη Disney, πάντως, η σύντμηση αυτού του χρονικού διαστήματος εναρμονιζόταν με τα σχόλια των πελατών.

Οι συμβουλές

Όσον αφορά τον προγραμματισμό ενός ταξιδιού στην Disneyland, ο Alder συνιστά να κάνει κανείς κράτηση πρώτα σε ξενοδοχεία. Από εκεί και πέρα, οι επισκέπτες θα πρέπει να ασχοληθούν με τις κρατήσεις στα εστιατόρια, επειδή «τα καταπληκτικά εστιατόρια γεμίζουν εξαιρετικά γρήγορα».

Το πιο βασικό, όμως, είναι η αποφυγή των ουρών αναμονής: Το δωρεάν πρόγραμμα FastPass, το οποίο μείωνε τους χρόνους αναμονής σε επιλεγμένα αξιοθέατα, έληξε το 2021. Στη θέση του ήρθε το Genie+ (προφέρεται “Genie Plus”), μια υπηρεσία που διατίθεται μέσω της εφαρμογής My Disney Experience και κοστίζει από 15 δολάρια την ημέρα ανά άτομο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Disney.

Επιτρέπει στους επισκέπτες να κάνουν κράτηση για «Lightning Lanes», οι οποίες ορίζουν ένα χρονικό παράθυρο για τους επισκέπτες ώστε να έχουν πρόσβαση σε μικρότερες ουρές στα αξιοθέατα. Η εφαρμογή My Disney Experience προτείνει δρομολόγια, δείχνει τους χρόνους αναμονής και επιτρέπει στους επισκέπτες να παραγγείλουν φαγητό σε ορισμένα εστιατόρια.

Το Genie+ «έκανε τη ζωή όλων μας ακόμη πιο δύσκολη», δήλωσε ο Alder. Σε αντίθεση με το καταργημένο πλέον πρόγραμμα FastPass, οι επισκέπτες μπορούν να κάνουν κράτηση μόνο για τα αξιοθέατα «την ίδια ημέρα και τώρα υπάρχει χρέωση». Οι «εικονικές ουρές» ανοίγουν στις 7 π.μ. και στη 1 μ.μ. και οι κρατήσεις γίνονται γρήγορα, δήλωσε ο Alder. «Έχετε, θα έλεγα, 15 με 20 δευτερόλεπτα, αν είστε τυχεροί, πριν κλείσουν οι θέσεις», είπε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα