Ένα ηχηρό μήνυμα προς τους επενδυτές έστειλε ο Λιβανοαμερικανός Νασίμ Νίκολας Ταλέμπ, συγγραφέας του διάσημου βιβλίου «Μαύρος Κύκνος» (Black Swan), δοκιμιογράφος, μαθηματικός στατιστικολόγος, πρώην trader και αναλυτής κινδύνου.

Ο Ταλέμπ κάλεσε μάλιστα, τους επενδυτές να προετοιμαστούν «για μια οδυνηρή επιστροφή στην πραγματικότητα» χρησιμοποιώντας μια γλαφυρή μεταφορά: με λίγα λόγια είπε ότι η «παιδική χαρά» (εν προκειμένω η Disneyland) τελείωσε  και πως «τα παιδιά πάνε πίσω στο σχολείο». «Δεν θα είναι τόσο εύκολο όσο τα τελευταία 15 χρόνια».

«Μια γενιά που μεγάλωσε με σχεδόν μηδενικά επιτόκια πυροδότησε μια φούσκα περιουσιακών στοιχείων και μια μνημειώδη σειρά υπερτροφοδοτούμενων ανισοτήτων», είπε ο διάσημος συγγραφέας τη Δευτέρα σε εκδήλωση στο Μαϊάμι, που διοργανώθηκε από το hedge fund Universe Investments. Πρόσθεσε ότι οι επενδυτές δεν είναι συνηθισμένοι σε έναν κόσμο υψηλότερων επιτοκίων, καθώς η αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα Fed αυξάνει τα επιτόκια σε επίπεδα υψηλά προκειμένου να φρενάρει και να αναχαιτίσει τον πληθωρισμό.

Κρυπτονομίσματα: Ανακάμπτει η αγορά – Ράλι στο Bitcoin

Στο στόχαστρο τα κρυπτονομίσματα

Ο Ταλέμπ περιέγραψε μια γενιά επενδυτών που ξέχασαν τη σημασία των ταμειακών ροών τα τελευταία 15 χρόνια καθώς η οικονομική κρίση απελευθέρωσε ένα κύμα δημιουργίας εύκολου χρήματος. Πρόσθεσε ότι τα κρυπτονομίσματα ήταν ένδειξη αφέλειας στις αγορές μετά από χρόνια χαμηλών επιτοκίων.

«Όλα αυτά τα χρόνια, το περιουσιακό στοιχείο μεγάλωνε σαν τρελό», είπε ο Ταλέμπ. «Είναι σαν όγκος, νομίζω ότι αυτή είναι η καλύτερη εξήγηση», και σαν «όγκο» ουσιαστικά εννοούσε το οτιδήποτε, από το bitcoin μέχρι τις τιμές των ακινήτων, οι οποίες έχουν εκτοξευθεί υπό το καθεστώς χαμηλών επιτοκίων. Εκτίμησε αυτά τα «πλασματικά περιουσιακά στοιχεία» σε περισσότερα από μισό τρισεκατομμύριο δολάρια, καθώς προέβλεψε ότι η Fed θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια.

Ανέφερε επίσης το Twitter ως παράδειγμα εταιρειών που θα δυσκολευτούν να ανταπεξέλθουν υπό το νέο νομισματικό καθεστώς. Αν και δεν αναφέρθηκε στον Ιλον Μασκ με το όνομά του, ανέφερε τον αγοραστή του Twitter ως «λαμπρό οικονομικό μυαλό» στον οποίο έχει δοθεί ένα σκληρό μάθημα για τις ταμειακές ροές. «Δεν βρέχει πια χρήματα», είπε ο χαρακτηριστικά ο Ταλέμπ.

Τα σχόλιά του έγιναν την ίδια εβδομάδα που ο επί χρόνια συνάδελφός του και προστατευόμενος, ο επικεφαλής επενδύσεων της Universo, Μαρκ Σπιτζνάγκελ, προειδοποίησε τους επενδυτές ότι η αγορά ήταν μια «ωρολογιακή βόμβα» που θα μπορούσε να ανταγωνιστεί τη Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του 1930 σε μια έκρηξη χρέους.

«Τα πράγματα δεν θα είναι καλά για κάποιο χρονικό διάστημα», κατέληξε ο Ταλέμπ…

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Crypto